• Головна
  • Пасії. Страсний хресний хід...

Пасії. Страсний хресний хід

27.03.2009, 09:58
Пасії. Страсний хресний хід - фото 1
«Пасії. Страсний хресний хід» – нова книга видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії УПЦ КП, яка містить чинопослідування (повний виклад) двох православних богослужінь Великого посту – Пасій та Страсного хресного ходу.

pasiji.jpg«Пасії. Страсний хресний хід» – нова книга видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії УПЦ КП, яка містить чинопослідування (повний виклад) двох православних богослужінь Великого посту – Пасій та Страсного хресного ходу.

Пасії – служба, присвячена передсмертним стражданням Христа, яку в XVII ст. впорядкував святитель Петро Могила. Друга відправа – Страсний хресний хід – новостворене богослужіння, дещо подібне на Хресну дорогу, що її відправляють у Католицькій Церкві. У різних варіантах цю службу звершують і в багатьох православних парафіях, однак до сьогодні вона не була усталена. Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл благословив роботу групи упорядників, які опрацювали різноманітні тексти за прикладом св. Петра Могили.

Робота тривала три роки. Упорядники, редактори, богослови, музикознавці вивчили численні джерела, провели теологічні дискусії, консультації з компетентним представником Єрусалимської Православної Церкви. Адже саме в Єрусалимі прочани з молитвою, із трепетним благоговінням проходять хресним шляхом Спасителя. Тож було опитано й волинських паломників, які брали участь у цій процесії на Святій Землі.

У такому вигляді текст «Пасій. Страсного хресного ходу» апробували торік у луцькому Троїцькому кафедральному соборі й під час прощі в Єрусалимі та знову внесли чимало змін відповідно до зауважень.

До обох цих служб додано найнеобхідніші пояснення і примітки для священиків та мирян.

Книжку можна використовувати не тільки у храмах, а й удома: домашнє читання євангельських уривків, молитов (і не лиш у Великий піст) корисне для душі кожного вірянина, особливо коли людина страждає, хворіє, у тузі чи відчаї, коли потрібно пробуджувати совість до покаяння, милосердя, любові до ворогів, коли важко нести свій життєвий хрест.

У виданні є нотний додаток з кількома найпоширенішими страсними піснями, які теж фахово опрацьовані.

Книгу «Пасії. Страсний хресний хід» можна придбати у храмах та церковних крамницях Волинської єпархії УПЦ КП, її можна замовити поштою післяплатою у ВВ «Ключі» телефоном (0332) 722-182 або електронною поштою [email protected]