• Головна
  • „Від слів про мир — до переконання у мирі”...

„Від слів про мир — до переконання у мирі”

16.01.2009, 14:32
„Від слів про мир — до переконання у мирі” - фото 1
Під такою назвою нещодавно у львівському видавництві «Друкарські куншти» вийшла у світ книга, присвячена 40-ій річниці відзначення Всесвітнього дня миру. Книгу було підготовлено до друку Комісією «Справедливість і мир» Української Греко-Католицької Церкви.

den_myru.jpgПід такою назвою нещодавно у львівському видавництві «Друкарські куншти» вийшла у світ книга, присвячена 40-ій річниці відзначення Всесвітнього дня миру. Книгу було підготовлено до друку Комісією «Справедливість і мир» Української Греко-Католицької Церкви.

Книга є збірником папських послань з нагоди Дня миру. Відзначення цього Дня започаткував Папа Павло VI у 1968 році і відтоді кожного 1 січня християнський світ звертає особливу увагу на справі миру та примирення. Тема миру набуває великого значення в документах Пап, починаючи від 60-х років минулого століття. Дві світові війни зі всіма їх руйнівними наслідками, локальні конфлікти, розпад колоніального світу, «холодна війна» зробили питання миру особливо актуальним. Тому не дивно, що воно знайшло такий глибокий відгук в офіційних документах Католицької Церкви. Зокрема, у Компендіумі соціальної доктрини Католицької Церкви, що побачив світ 2004 року, є окремий розділ про зміцнення миру на землі.

До збірника увійшло 41 звернення трьох Святіших Отців: Павла VI, Івана Павла ІІ та Бенедикта XVI. Більшу частину звернень – документи від 1968 до 2001 року, а також послання на Всесвітній день миру 2008 року – взято із офіційної сторінки Ватикану www.vatican.va і перекладено українською мовою. Всі інші звернення вже в українському перекладі передруковано з Благовісника Верховного Архиєпископа УГКЦ. Очевидно, що перші послання українською мовою не публікувалися ніколи. Тому видання є покликане заповнити цю прогалину та ознайомити українського читача з цими важливими документами.

„Видання є чудовою квінтесенцією вчення Католицької Церкви про мир. Від послання до послання читач матиме змогу відкрити для себе все нові й нові грані миру, розуміючи, що мир – це набагато більше, ніж відсутність війни, — йдеться у передмові. — Для цього варто глянути хоча б на самі назви звернень, що показують, про який саме аспект миру йтиметься в посланні, наприклад, мир і примирення, мир і насильство, мир як дар Божий людям, діалог заради миру, розвиток і солідарність як шляхи до миру тощо”.

Книжка може служити для наукових досліджень, проповідей, духовних розважань. Вона призначена для спеціалістів із суспільних наук, студентів і викладачів моральних дисциплін, а також для всіх, хто цікавиться суспільною наукою Церкви. Книга буде також корисною
для політиків та активістів неурядових організацій, істориків та соціологів.

З питань придбання книжки звертайтеся в Комісію:
м. Львів, пл. св. Юра, 5
Тел. (032) 2437892
[email protected]