• Головна
  • Осінні новинки від “Свічада”...

Осінні новинки від “Свічада”

24.10.2008, 16:05
Осінні новинки від “Свічада” - фото 1
Львівське видавництво „Свічадо” підготувало для своїх читачів наступну велику порцію літератури. Традиційно, це поважні наукові і науково-популярні видання, підручники, психологічна і катехитична література, книжки „для душі” тощо.

rynevy4.uimg.jpgЛьвівське видавництво „Свічадо” підготувало для своїх читачів наступну велику порцію літератури. Традиційно, це поважні наукові і науково-популярні видання, підручники, психологічна і катехитична література, книжки „для душі” тощо.

“Нам усім потрібна надія, яка заохочує до добра та прояснює сенс людського життя”, – вважає отець Вацлав Гриневич, автор книжки „Надія не зрадить”, висловлюючи сподівання, що в майбутньому християнство зуміє знайти лагідніше бачення грішности людини та її остаточної долі. Йдеться не про зречення почуття гріха, а про те, що християнство є релігією любови, а не релігією наказів, заборон та караючої справедливости.

Професор Вацлав Гриневич — доктор габілітований, співзасновник і багатолітній директор Екуменічного інституту Люблінського Католицького Університету, член Міжнародної Змішаної Комісії з богословського діалогу між Римо-Католицькою і Православними Церквами. Він відомий як автор численних книг, присвячених проблемі єдності Церкви.

„Щоб богослов’я було живим, воно має розглядати проблеми, які хвилюють людину, — йдеться у передмові до книги „Надія не зрадить”. — На багато з них воно ніколи не знайде вичерпної відповіді. Однак відповідь може дозрівати в тих, які ставлять питання як люди, сповнені віри і надії. Християнство дає надію, і ця перспектива загального спасіння, яка огортає цілу історію і цілу спільноту живих і померлих, звертається до мудрости розуму і серця. Ця книжка – велика і гарна лекція надії – залишається дуже актуальною, тому що брак надії – це найсерйозніша хвороба наших часів”.

„Кожному з нас відомо про безліч фізичних недуг, з якими бореться медицина. Однак є значно глибші недуги – духовні”, — йдеться в анотації до книги Томіслава Іванчіча “Діягностика душі й агіотерапія”. — „Причини морального страждання виникають як в наслідок пережитих випробувань у дитинстві, так і в дорослому віці. Порятунком від цієї недуги є агіотерапія, що зцілює духовну сферу людини тим, що є святе – словом, наверненням, молитвою і таїнствами”.

Агіотерапія – це випробуваний на практиці метод полегшення болю духовного походження. Цей практичний досвід потребує теоретичного підґрунтя. Зміст цієї книги охоплює сучасну теорію і практику, але не претендує на те, щоб диктувати їхній подальший розвиток. Плоди попередньої практичної роботи є достатньою причиною для опублікування цього посібника. Нехай він стане втіхою для багатьох страждальців, зміцнить їхню надію і наповнить сенсом їхній біль.

“Українська Церква між Сходом і Заходом” — це книга, побудована на доповідях, що їх виголосив її автор, Григор Лужицький, у 1948-1949 рр. на запрошення теологічного факультету Університету Карла Франца в Граці. Як говорить сам автор, цей „нарис не можна вважати історією Церкви в тому значенні, в якому сьогодні це ми розуміємо”. Г. Лужицький не вважає свою книгу підручником. За його словами, в умовах діаспори без доступу до українських архівів і першоджерел важко бути об’єктивним. В той же час, автор вважає свою працю однією з перших спроб охопити в одне ціле всю історії Української Церкви. Для істориків ця книжка буде ще цікавою з тієї точки зору, що тут чітко простежується погляд на історію Церкви в Україні, який панував до ІІ Ватиканського Собору.

У праці о. Хуана Матеоса „Розвиток Візантійської Літургії” дуже стисло описано становлення та розвиток Літургії, а також подано її пояснення. Автор розглядає походження і початкове значення усіх складових Літургії та прослідковує їхній розвиток. Це важливо знати тепер, коли помітні тенденції до реформування Літургії, а “реформатори” не завжди мають уявлення про сенс того чи іншого її елемента. Текст Х. Матеоса вже використовують для лекцій із літургіки в церковних навчальних закладах, але українського перекладу досі не було. Стислий виклад матеріалу і структурованість тексту сприяє легкому сприйняттю навіть для непідготованих читачів.

Серед популярної літератури, запропонованої „Свічадом”, є книжечка салезіянина Піно Пелеґріно „Мистецтво виховання”, яка вийшла в серії „Порадник для батьків”. Призначенням цієї книги є конкретна допомога, сповнена розуміння проблем, які постають перед батьками щодня. „Виховання подібне до навчання їзди на велосипеді: м’яке підтримування, легке підштовхування... а все для того, щоб за мить залишити саму і дозволити їй самостійно кермувати”, — йдеться в анотації до видання.

Путівник молитовного життя „Час для Бога” Жака Філіпа розповідає про західно-католицьку традицію «внутрішньо молитви». Вона полягає у тому, щоб «постати перед Богом на самоті й у тиші на певний, більш-менш довгий період часу з бажанням увійти в інтимне сопричастя любові з ним», йдеться у вступному слові до книги.

Незабаром у цій же серії вийде праця Філіпа Мадра „Голос Бога”.

Для поціновувачів повчальних коротких історій Бруно Ферреро вийшла його 11-а книжечка „Квіти просто квітнуть”.

Про монографію Анни Свідеркувни „Розмови про Біблію. Старий Завіт” читайте в РІСУ незабаром.

Як повідомили в редакції видавництва „Свічадо”, нещодавно вони стали членом Асоціації християнських видавництв України.

Ознайомитися з іншими виданнями „Свічада” та прочитати багато корисної інформації завжди можна на оновленому сайті редакції: www.svichado.com

Читачі можуть скористатися послугою „Книга поштою”, надіславши замовлення на адресу: а/с 808, м. Львів, 79008, за допомогою електронної пошти: [email protected] або телефоном (032) 2971633.

Крамниці видавництва працюють за адресами:
— м. Львів, вул. Лисенка, 2,
— м. Київ, вул. Покровська, 6, храм Миколи Доброго.