• Головна
  • Джерела соціальної думки Церкви...

Джерела соціальної думки Церкви

16.10.2008, 13:48
Джерела соціальної думки Церкви - фото 1
«Джерела християнського суспільного вчення та служіння». Вийшов перший том з цієї серії: «Соціяльно зорієнтовані документи Української Греко-Католицької Церкви (1989-2008)».

Соціяльно зорієнтовані документи Української Греко-Католицької Церкви (1989-2008)У чому полягає новітнє суспільне значення християнського світогляду? Яких форм набувають діяння, мотивовані вірою? Яке місце релігійної етики в громадянському суспільстві? На ці та інші питання, які лежать в площині суспільства і релігії, даватиме відповідь нова серія видань, яка була започаткована Інститутом релігії та суспільства Українського Католицького Університету — «Джерела християнського суспільного вчення та служіння». Вийшов перший том з цієї серії: «Соціяльно зорієнтовані документи Української Греко-Католицької Церкви (1989-2008)».

Одним із поштовхів до започаткування серії стала майже повна відсутність україномовних видань джерельних текстів християнської (католицької) суспільної думки. А наявні збірники не в силі задовольнити потреби богословів, студентів, журналістів, економістів, юристів та всіх інших зацікавлених у християнській аргументації щодо важливих суспільних питань. Зокрема, щодо участі у виборах, ставлення до збройних конфліктів, пенсійної реформи тощо. До того ж нещодавні українські переклади Отців Церкви (скажімо «Життя у Христі» Миколи Кавасили) з’явилися друком без жодного допоміжного матеріалу. А більшість соціальних енциклік так і ніколи не були перекладені українською мовою, що створює перешкоди як для наукової, так і для дидактичної роботи.

У серії буде представлено тексти, на основі яких можна побачити становлення, тяглість, динаміку тенденції та досягнення християнської суспільної думки. Звідси і перше слово серії: «джерела» — це щось, що об’єктивно пов’язане з минулим і говорить «само за себе» так, як жоден коментар чи переказ зробити не зможуть.

Основу серії складатимуть опубліковані чи проголошені тексти, які становлять першоджерельну базу християнського розуміння людини (та її зв’язків з іншими людьми), суспільства, держави, світу. Серія не виключатиме багато важливих, але не оприлюднених першоджерел, таких як неопубліковані листи, протоколи тощо. Адже на сучасному етапі можна зауважити та простежити вплив лише опублікованих статей, виголошених проповідей і звернень, відкритих листів і послань.

До серії ввійдуть твори (чи уривки творів) Отців і Вчителів Церкви, документи (чи фрагменти документів) Синодів, Соборів та тексти (проповіді, повчання, листи, звернення) єпископів, митрополитів, патріархів та римських пап. Окремими томами в рамках серії вийдуть ранньохристиянські тексти (Йоана Золотоустого, Тертуліана, Климентія Олександрійського та ін.); тексти, які представляють соціальну думку Середньовіччя; суспільні постулати до— та посттридентійського періоду; відповіді Церкви на виклики модерності і сучасні проблеми. Таким чином, опублікованість і церковний авторитет – два основні критерії відбору документів для серії.

Намагаючись уникнути пастки конфесійного звуження, завданням серії є показати розвиток і різноманітність християнських підходів та поставити питання про тяглість християнської традиції. Хоч публіковані тексти створено в різні епохи, зокрема в епохи міжконфесійного суперництва, саме суспільне вчення, на думку упорядників, дозволяє християнству призабути про поділи, оскільки всі (православна, католицька і протестантська) суспільні концепції закорінені у спільному Джерелі та скеровані до спільного суб’єкта – людської особи.

Нарешті, ця серія є певною мірою поверненням боргу попереднім поколінням, які належали до великої соціально зорієнтованої християнської традиції Київської Церкви, перерваної тоталітаризмом ХХ століття.

Серію відкриває зібрання суспільно зорієнтованих документів Української Греко-Католицької Церкви (1989-2008). Включення документів УГКЦ в серію «Джерел» дозволить не лише ознайомитися зі специфікою відгуку УГКЦ на певні суспільні обставини, а й прочитати їх на тлі загальнохристиянських здобутків.

Згідно з первісним задумом та відповідно до ідеї серії, збірник мав охопити соціальні документи не лише УГКЦ, а й УАПЦ, УПЦ КП, УПЦ (МП), РПЦ та протестантських деномінацій. Однак кількість документів УГКЦ перевищила сподівання і змусила упорядників укласти окремий збірник.

Перші два розділи містять документи УГКЦ відповідно до двох періодів: 1989-2000 років, коли її очолював Блаженніший Мирослав-Іван (Любачівський) і 2001-2008 років, коли Главою УГКЦ стає Блаженніший Любомир (Гузар).

Третій розділ збірника представляє спільні звернення УГКЦ та інших Церков і релігійних спільнот України. Українська Греко-Католицька Церква входить до складу двох міжконфесійних інституцій України – Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій України і Наради представників християнських Церков України, а крім того, з певних нагод видавала спільні звернення разом з єпископами інших Церков.

В останньому розділі книги подано вибрані проповіді Глави Церкви, які містять трактування соціальних питань.

У кожному розділі документи подаються у хронологічному порядку, за датою написання/підписання документа.

Розміщуючи їх у такий спосіб, упорядники прагнули дати змогу прослідкувати розвиток соціальної думки УГКЦ після її виходу з підпілля 1 грудня 1989 року та показати, яке місце соціальні питання займають у діяльності її структур сьогодні.

Збірник містить кілька цінних додатків. Перед документами подано Хронологію важливих історичних дат, яка покликана допомогти читачеві краще зорієнтуватися в подіях, з нагоди яких видано ті чи інші тексти, та Перелік скорочень. Хронологічний Перелік документів із зазначенням порядкового номера та дати подано в кінці збірника, як і Предметний покажчик, Покажчик текстів Старого та Нового Завіту та Словник мало вживаних слів.

Збірник орієнтований передусім на фахівців, які займаються вивченням соціальної доктрини Церкви, історичних та суспільних дисциплін: він покликаний заповнити прогалину в джерельній базі поля їхніх досліджень. Однак упорядники сподіваються, що він знайде свого читача і в семінарійних, і в парохіяльних бібліотеках, а також буде корисний тим, хто цікавиться, як Церква реагує на соціальні проблеми нашого часу.

З питань придбання звертатися до Видавництва УКУ:
Львів, вул. І.Свєнціцького, 17,
тел./ факс (032) 2409496
e-mail: [email protected]
www.press.ucu.edu.ua

З інших питань та щодо презентації видання звертайтеся в Інститут релігії та суспільства УКУ:
тел./ факс (032) 2409499
e-mail: [email protected]
www.ucu.edu.ua/irs