• Головна
  • Новинки від видавництва „Свічадо”...

Новинки від видавництва „Свічадо”

10.07.2007, 13:03
Новинки від видавництва „Свічадо” - фото 1
У видавництві „Свічадо”, яке діє при монастирі монахів Студійського уставу у Львові, за 2006-2007 роки вийшло чимало нових книжок.

Nykodym.uimg.jpgУ видавництві „Свічадо”, яке діє при монастирі монахів Студійського уставу у Львові, за 2006-2007 роки вийшло чимало нових книжок.

Детальніше про них нам розповідають Христина Делісандру і Надія Сьомко, працівники відділу у зв’язках з громадськістю видавництва.

— За останній рік у нашому видавництві вийшло багато нових праць. Це пояснюється звичайним ростом видавництва, збільшенням попиту на таку книгу і зростанням пропозицій до друку.

У нас з’явилися нові серії, наприклад, серія наукової та навчальної літератури „Логос”, в рамках якої вийшли три книги: Стефан Батрух, Модель християнського життя у творах св. Василія Великого; Йосиф Дашкевич, Святий Теодор ісповідник; Томаш Шпідлік, Іночензо Ґарґано, Духовність грецьких і східних отців. Книги з цієї серії є монографіями відомих сучасних і давніших науковців-богословів, присвячені темам історії Церкви, богослов’ю, канонічному праву.

Звернемо увагу на першу книгу з цієї серії — „Духовність грецьких і східних отців” Томаша Шпідліка та Іночензо Ґарґано. Церква перших віків не прагнула вливати молоде вино в старі міхи (пор. Мт. 9,7): християнство завжди мусило пристосовуватися до нових умов, і ця потреба особливо яскраво проявилася під час його входження до еллінського культурного середовища. Багато зусиль тут доклали грецькі Отці, і вони добре виконали свою роботу. Ми постійно користуємося їх спадщиною, адже і західна цивілізація спирається на підвалини, закладені еллінською думкою. Однак сьогодні може видатися, що ці підвалини не такі вже й непорушні, і що настає новий світ, досить відмінний від тієї минувшини. На світову арену виходять нові народи; їх ментальність і культура дуже відрізняються від наших. Чи християнству знову адаптуватися? Якщо так, то в який спосіб? Відповідь дасть історія, але немає сумніву, що в цьому новому починанні досвід минулого безцінний, отож його слід старанно вивчати.

Для нас, що живемо в східній українській традиції, духовність грецьких Отців має особливо велике значення. Багато принципів нашого духовного життя ми успадкували саме від грецьких Отців. Щоденне використання дещо затерло, збіднило ці принципи, часто-густо їх неправильно сприймають. Тому ми повертаємося до часів, коли принципи духовності формувалися, щоб дати їм нове життя і відновити колишній блиск.

Близькою за духом до цієї книги є інша нова серія — „Світло Сходу”, до якої входять книги східних авторів, що мають на меті допомогти поглибити духовне життя та краще пізнати східну духовність. Ця серія не є настільки науковою, як серія „Логос” чи інша наша серія „Джерела Християнського Сходу”, а радше популярною. Наразі в ній є лише дві книжки: „Одна ніч у пустелі Святої гори” (бесіда-діалог з афонським пустельником про Ісусову молитву) і „Поради про молитву” Матея ель Мессіна, духовний отець сучасного скиту монастиря св. Макарія в Єгипті.

— Ви згадали про серію „Джерела Християнського Сходу”. А що нового у цій серії вийшло за останній рік?

— Останнім часом вийшло чотири нових книги у цій серії (загалом вже 17). Розповімо коротко про них.

Василій Великий, Гомілії (це проповіді одного з найвидатніших отців східного християнства, які є кращими взірцями патристичної риторики. У них викладено як головні богословські питання, так і морально-етичні принципи людського співжиття, і саме з цих міркувань вони є корисними людям усіх часів та різного віку, які намагаються знайти відповіді на ключові питання буття, серед яких не останнє місце відведено поняттям християнських цінностей, чеснот та людських взаємостосунків).

Древній патерик (книга оповідей про подвижницьке життя святців пустельників та кеновітів, що звершували монаший подвиг на горі Атос. Приклади безкровного мучеництва у духовній боротьбі за здобуття благодаті спонукають сучасного читача замислитися над роллю аскези у внутрішньому житті та подивуватися мужності й терпеливості давніх подвижників. Патерик розділено на тематичні глави, кожна з яких містить напучування у здобутті певних чеснот, а також повчальні приклади з життя отців пустелі).

Василій Великий, Морально-аскетичні твори (твори Василія Великого подано у доступній формі, що робить їх популярними. Варто ближче познайомитися з їхнім чудовим автором, його життям і діяльністю, а також уважніше вчитатися в творіння його розуму. Тим паче, що ідеї, викладені в них, незважаючи на час, який минув, не втратили своєї цінності й залишаються актуальними і для сучасного читача).

Святі отці про молитву та духовну тверезість (ця книжка не просто вчить як молитися, вона вчить дослухатися до свого серця під час молитви і, з рештою, у кожній хвилі життя. Якщо той самий Отець Церкви спочатку закликає то до тривалого стояння на молитві, то до численних поклонів, потім вихваляє силу короткої молитви і каже, що можна молитися працюючи, сидячи і лежачи, то це аж ніяк не свідчить про відсутність єдиного підходу і про безсистемність. Єдиний підхід – це тверезість, тобто прислухання до свого серця. Воно само підкаже, котрий із видів молитви зараз милий Богові і посильний тобі).

Також хочемо згадати про наступне видання у серії „Джерелознавчі дослідження” — книгу Пшемислава Новаковського „Літургійна проблематика в міжконфесійній полеміці після Берестейської унії (1596-1720)”.

Також ми зробили перевидання книги-коментара „Східне католицьке церковне право” авторства Віктора Д. Поспішіла, яка буде корисною для церковних службовців та студентів-богословів.

— А що більш популярного видало „Свічадо”?

Популярна тематика є однією з наших прерогатив. Ми постійно видаємо багато популярних брошур, невеликих книг для дітей, молоді, батьків, вчителів-катехитів. Ми, зокрема, започаткували нові серії: „Порадники для батьків” („Як вітчиму стати батьком”, „Дитина чемна і нечемна”, „Як виховати активних і творчих дітей” тощо) і „Пізнай себе” (книги для духовного самопізнання — „Світ наших почуттів”, „Твоє щастя залежить від тебе”, „Як подолати зневіру, зневагу і меланхолії”). 

У співпраці з Інститутом екуменічних студій Українського Католицького Університету ми видали дві книжки: праці Леонарда Ґурки „Спадщина отців”, присвячена Велеградським екуменічним з’їздам і Бернара Перуса „Життя Марти Робен”, в якій викладено матеріали беатифікаційного процесу цієї відомої жінки ХХ ст.

—Які новинки готує видавництво?

— У „Свічаді” найближчим часом вийде четверта книга із серії „Логос” — Оторіно Паскуато, Миряни у Йоана Злотоустого. Також ми підготували до друку кілька популярних книжок, наприклад, для батьків.

У наших виданнях завжди можна прочитати про найближчі новинки. Також можна знайти багато корисної інформації на нашому сайті: www.svichado.com

Читачі можуть скористатися послугою „Книга поштою”, надіславши замовлення на адресу: а/с 808, м. Львів, 79008, за допомогою електронної пошти: [email protected] або телефоном (032) 2971633.

Наші крамниці працюють за адресами:
— м. Львів, вул. Лисенка, 2,
— м. Київ, вул. Покровська, 6, храм Миколи Доброго.