• Головна
  • Новини
  • Анонс: конференція "Україна і Ватикан: до і після Другого Ватиканського собору"...

Анонс: конференція "Україна і Ватикан: до і після Другого Ватиканського собору"

24.09.2012, 12:41
Анонс: конференція "Україна і Ватикан: до і після Другого Ватиканського собору" - фото 1

Інститут філософії імені Григорія Сковороди Відділення релігієзнавства Національна Академія наук України, кафедра релігієзнавства і теології Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, факультет соціології та управління Запорізький національний університет проводять у рамках триваючого наукового проекту «Україна і Ватикан» VІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Україна і Ватикан: до і після Другого Ватиканського собору» у місті Запоріжжі 9-10 листопада 2012 року.

Україна-ВатиканІнститут філософії імені Григорія Сковороди Відділення релігієзнавства Національна Академія наук України, кафедра релігієзнавства і теології Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, факультет соціології та управління Запорізький національний університет проводять у рамках триваючого наукового проекту «Україна і Ватикан» VІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Україна і Ватикан: до і після Другого Ватиканського собору» у місті Запоріжжі 9-10 листопада 2012 року.

Українська наукова спільнота за підтримки державних і церковних інституцій України започаткувала 2008 року довготривалий науковий проект під загальною назвою «Україна і Ватикан». В рамках цього проекту проведено п’ять міжнародних наукових конференцій: «Українсько–ватиканські відносини в контексті суспільних і міжконфесійних проблем» (м. Івано-Франківськ, 28 – 29 березня 2008 р.), «Україна і Ватикан у розвитку вищої освіти і духовності» (Одеса, 31 жовтня 2008 р.), «Україна і Ватикан в контексті культурно-цивілізаційного діалогу: історія і сучасність» (м. Київ, 21-22 квітня 2009 р.), ««Взаємовідносини України і Ватикану: історичні та сучасні візії»» (Рим, 26-28 жовтня 2009 р.), «Україна і Ватикан – проблеми державно-церковних взаємин у контексті об’єднаної Європи» (Галич, 26 –28 травна 2011 р.).

Продовжуючи реалізацію наукового проекту «Україна–Ватикан», науковці вище згаданих інституцій ініціюють проведення 9–10 листопада 2012 року в м. Запоріжжі на базі факультету соціології та управління Запорізького національного університету VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Україна і Ватикан: до і після Другого Ватиканського собору».

На розгляд конференції виносяться проблемні питання:

1. Історичний контекст передсоборних україно-ватиканських відносин.

2. Другий Ватиканський собор і геополітичні зміни в Центральній та Східній Європі.

3. Напрацювання Другого Ватиканського собору: проблеми їх реалізації в Україні.

4. Вплив рішень Другого Ватиканського собору на розвиток католицьких церков в Україні.

5. Зміни у міжхристиянських відносинах ІІ пол. ХХ ст.

6. Соборні реформи в оцінці церковних і світських мислителів ХХ-ХХІ ст.

7. Релігійна свідомість і церква перед викликами постмодерного світу.

8. Сучасний стан і перспективи розвитку міждержавних відносин між Апостольської Столицею та Україною.

Заявку із зазначенням теми доповіді, наукового звання, посади і місця праці просимо надсилати до 5 жовтня 2012 року за такими електронними адресами: [email protected], [email protected], [email protected]

Телефони для контактів: (0342) 59-60-66 (кафедра релігієзнавства і теології ПрНУ); (044) 278-51-49 (Відділення релігієзнавства ІФ НАНУ).

Оргкомітет гарантує випуск збірника матеріалів після конференції.

Вимоги до оформлення статей:

  • обсяг 7-10 сторінок форматом А-4, 14 кеглем з інтервалом 1,5, шрифтом Times New Roman;
  • обов’язкова анотація статті двома мовами (укр. і англ.) з уточненням посади і місця роботи автора;
  • посилання в тексті слід супроводжувати цифрами у квадратних дужках, наприклад [3, с.5], а список джерел слід подавати за алфавітом в кінці тексту згідно з діючими стандартами ДАК України.

Публікації коштуватимуть авторам з розрахунку 20 грн. за сторінку тексту у вище вказаному форматі.

Для учасників конференції оргкомітетом буде організовано безкоштовний переїзд до м. Запоріжжя комфортабельним автобусом за кошти спонсорів, який відправлятиметься з м. Івано-Франківська за маршрутом: Івано-Франківськ — Львів — Київ — Запоріжжя. Посадка учасників конференції на цей автобус у вказаних містах здійснюватиметься за погодженням оргкомітету.

Про місце проживання під час конференції буде повідомлено в офіційному запрошенні на конференцію після укладення її програми.

Оргкомітет конференції