• Головна
  • Новини
  • Анонс: запрошуємо на академічну дискусію “Спадщина Середньовіччя Сходу та Заходу в європейській ідентичності України”...

Анонс: запрошуємо на академічну дискусію “Спадщина Середньовіччя Сходу та Заходу в європейській ідентичності України”

09.10.2011, 00:31
Анонс: запрошуємо на академічну дискусію “Спадщина Середньовіччя Сходу та Заходу в європейській ідентичності України” - фото 1
14 жовтня 2011 р. з 9.30 до 15.00 відбудеться IV Академічна дискусія «Спадщина Середньовіччя Сходу та Заходу в європейській ідентичності України» у рамках проекту «Українська гуманітаристика: діалог культур між Сходом і Заходом».

14 жовтня 2011 р. з 9.30 до 15.00, з ініціативи Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, у партнерстві з Інститутом літератури ім. Т. Шевченка НАН України, за підтримки журналу світової літератури «Всесвіт», відбудеться IV Академічна дискусія «Спадщина Середньовіччя Сходу та Заходу в європейській ідентичності України» у рамках проекту «Українська гуманітаристика: діалог культур між Сходом і Заходом». Інформаційним партнером є Радіо Свобода.

oholoshennia

Інститут філології, починаючи з вересня 2010 року, проводить щоквартальні академічні дискусії за участі науковців вищих навчальних закладів України і зарубіжжя, освітян, громадських діячів, письменників, видавців, молодих науковців, журналістів з актуальних проблем освіти, культури, науки, суспільно-політичного життя країни. Так 1 квітня 2011 р. відбулася дискусія на тему «Націєтворча місія перекладу», 1 грудня 2010 року – на тему «Розширюючи кордони, наближуючи периферію» та інші. Проект був розпочатий в Інституті філології у вересні 2010 року діалогом Оксани Пахльовської, культуролога, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, професора Римського університету “Ла Сап’єнца” (позиція Заходу) та Івана Бондаренка, професора завідувача кафедри китайської, корейської та японської філології, заступника директора Інституту філології КНУ ім. Т. Г. Шевченка (позиція Сходу).

Мета нинішньої дискусії: осмислити й визначити роль спадку Середньовіччя, Візантії та європейських культур у творенні європейської ідентичності України в контексті сучасних філософських, історико-літературних, історико-культурних підходів.

Серед питань, що плануються для обговорення: історія української філософської думки і спадщина Отців Церкви; латинська схоластика в українській гуманітаристиці; література України на перехресті Візантійського Сходу та латинського Заходу; 1000 років Софії Київській та духовний і мистецький контекст української культури.

До участі зголосилися: д.філос.н. Мирослав Попович (Інститут філософії НАН України), д.філос.н. Юрій Чорноморець, канд. теології, канд. істор.наук, проректор Київської Духовної Академії з наукової роботи Володимир Бурега, канд. філос. наук. Андрій Баумейстер, канд. філос. наук Олександр Сарапін, д. істор. наук. професор, заслужений працівник культури України. Надія Нікітенко, канд. істор.наук, провідний науковий співробітник Національного заповідника «Софія Київська», В’ячеслав Корнієнко, проф., доктор мистецтвознавства, завідувач відділу Інституту мистецтва та етнографії НАН України Дмитро Степовик та низка інших науковців, письменників, перекладачів.

Спеціальними запрошеними IV Академічної дискусії будуть Хор регентів Інституту мистецтв КНПУ ім.. М. Драгоманова під керівництвом кандидата наук з мистецтвознавства, протодиякона Дмитра Болгарського; а також Тарас Компаніченко

Кураторами проекту є Галина Усатенко (к.ф.н., доц. Інституту філології) та Дмитро Дроздовський (заст. гол. ред. Журналу ВСЕСВІТ).

IV Академічна дискусія відбудеться за адресою: Київ, бульв Т.Шевченка, 14. ауд. 63. з 9.30 до 15.00

Контакти: