• Головна
  • Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії...

Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії

08.03.2012, 14:37
Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії - фото 1

gerb.jpgСестри Служебниці Непорочної Діви Марії (ССНДМ) – жіноче чернече Згромадження Української Греко-Католицької Церкви, засноване на при кінці ХІХ століття.

До кінця ХІХ століття в УГКЦ існували тільки чоловічі та жіночі монастирі, які дотримувались правил Святого Василія Великого.  Тому ССНДМ вважається першим апостольським Згромадженням в УГКЦ. У травні 1891р. о. Єремія Ломницький, ЧСВВ, перебуваючи з духовними науками в селі Жужелі біля Самбора (Львівська область) після розмови з кількома дівчатами, які бажали вступити до монастиря, вирішив заснувати жіноче згромадження. На його думку в тодішніх умовах Греко-Католицька Церква гостро потребувала активного жіночого чернечого згромадження.  В цій справі йому допоміг місцевий парох Кирило Селецький. Згромадження було засноване у 1892 році. В цьому ж році митрополит Сильвестр Сембратович схвалив статут нового згромадження. 24 серпня 1982 року, парафіянка с. Жужелі Михайлина Гордашевська, прийняла облечини з ім‘ям Йосафата (на честь святого Йосафата Кунцевича). На загальних зборах новоутвореного Згромадження сестру Йосафата у 1902 році було обрано головною настоятелькою.

Під проводом сестри Йосафати та священиків Ломницького та Селецького згромадження почало поширюватись по всій Галичині. На початках заснування духовну та фінансову опіку надавали василіани. Діяльність сестер з часом поширилась і поза межі Галичини. У 1902 році сестри прибули до Канади, у 1906 році в Югославію, у 1911 році до Бразилії, у 1938 США. Основними напрямками діяльності нового згромадження стали виховно-освітній апостолят, праця у дитячих садках, катехизація молоді, вивчення літургійного співу. Сестри опікувалися хворими й потребуючими не лише в Жужелях, а й по всій Галичині, а також займались пошиттям і прикраса літургійних риз.  У 1938 році сестри-служебниці мали в Європі 92 доми в яких проживало  494 сестри. Сестри опікувались 76 дитячими садками, де перебувало понад 5000 дітей, а також  15-ма сиротинцями, де проживало 380 сиріт. Сестри провадили 3 народні школи та займались різною харитативною працею на парафіях. Радянська окупація перервала розвиток Згромадження в Галичині. Протягом перших років радянської влади були ліквідовані всі монастирі, багато сестер зазнали репресій та відбули на заслання в Сибір. Монастирі ССНДМ були ліквідовані також в Чехії, а також частково в Польщі та Югославії.

sluzhebnycya2.jpgСпівзасновниця Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії – Йосафата Гордашевська, в упокоїлась у 7 квітня 1919 році. За її життя Згромадження заснувало 40 осередків, де працювали  400 послушниць. 1992 р. у Перемишлі (Польща) був розпочатий процес беатифікації. 6 квітня 1998 р. Святіший Отець Іван Павло II проголосив її праведною, визнаючи геройські чесноти, а 2001 р., під час свого візиту в Україну, - блаженною. Церква вшановує Йосафату Горашевську 20 листопада. Серед блаженних мучеників УГКЦ проголошених Папою Іваном Павло ІІ у 2001 році є ім‘я ще одної сестри служебниці – Тарсикії Мацьків, яка загинула у 1944 році.

У часи переслідування Церкви сестри були у підпіллі. Вони повідомляли вірних про проведення відправ, роздавали людям Святе Письмо, молитовники, приготовляли дітей та старших до святого причастя. Служебниці підготовляли молодь до подружжя, вмираючих - до зустрічі з Господом, приносили святе причастя хворим і немічним, готували їм їжу, втішали людські серця добрим словом і порадою. Після виходу з підпілля сестри почали відкрито розгортати свою місійну працю:, катехизують дітей, молодь та старших, опікуються хворими і немічними у лікарнях і домах престарілих, дбають про красу храмів. Нині провінція Співстраждання Божої Матері, в Україні, має 26 домів, 2 місійні спільноти в Казахстані. Діють доми у Києві та Донецьку.

За межами України доми Згромадження є у Франції, Німеччині, Англії, Бразилії, Аргентині, Канаді та США. Головна управа сестер служебниць знаходиться в Римі. На сьогоднішній день до Згромадження належить понад 1000 черниць в цілому світі. Чернечий Статут сестер служебниць був підтверджений Папою Пієм ХІІ у 1956 році.

Основною працею сестер є виховання і катехизація дітей, молоді та старших у школах, у домах сестер, при церквах. Вони проводять реколекції для дівчат і молоді, літні табори. Сестри служебниці також організовують реколекції для молодих родин, семінари з учителями, лікарями, катехитами. Вони відповідальні за катехитичні центри. При парохіях є духовними наставницями і провадять групи дітей та молоді - вівтарну дружину, Марійську дружину, апостольство молитви та інші. Сестри також працюють у захристіях, перуть церковні речі і печуть просфори. Опікуються дитячими будинками-сиротинцями. Своє важливе завданням вбачають у турботі про бідних. Тому в Україні функціонує 13 осередків благодійної фундації "Міст надії", де є діти з багатодітних, малозабепечених родин. Старші сестри лікують хворих, провадять адміністрацію і кухню в резиденціях владик.