• Головна
  • Місійне товариство святого апостола Андрія...

Місійне товариство святого апостола Андрія

12.04.2013, 13:10

Місійне товариство святого апостола Андрія – чоловіча монаша спільнота Української Греко-Католицької Церкви, заснована наприкінці ХХ стоіття. Головною метою Товариства є внутрішня та зовнішня місійна праця.

Історія

Товариство святого апостола Андрія було засноване у 1997 році за ініціативи о. Маріуша Міхаліка та єпископа Івано-Франківського Софрона (Дмитрека). О. Міхалік, уродженець Польщі, за походженням українець, у 80-х роках приїхав в Україну, де згодом розпочав навчання в Івано-Франківській духовній семінарії і паралельно у Варшавській духовній академії. А 5 квітня 1997 року став священиком. Під час навчання в семінарії о. Міхалік почав готувати підгрунтя для заснування місійного Товариства, яке б проавадило активну душпастирську діяльність на пострадянських теренах.

Товариство було офіційно засноване декретом єпископа Софрона (Дмитерка) 30 листопада 1997 року. Від листопада 1997 року до квітня 1998 року спільнота не мала власного будинку. У квітні 1998 року було придбано невеликий будинок, в якому оселились 4 брати, а о. Міхалік прийняв монаший постриг (вічні обіти) з ім‘ям Іриней.

У 1999 році члени Товариства роз’їхались для поглиблення богословської освіти в Вищу місійну семінарію отців-вербістів в Польщу та до Рима. Після повернення 15 вересня 2002 року о. Антоній Павчук, о. Йосафат Мощич, бр. Тадей Вовчук і бр. Тихон Кривецький  прийняли вічні обіти.

25 жовтня 2003 року в Тисмениці, поблизу Івано-Франківська, відбулось посвячення нового монастиря Товариства, яке очолив єпископ Софрон (Мудрий). Цього ж дня відбулась зміна в керівництві Товариства, яке очолив о. Йосафат Мощич. А о. Іриней Михалік відбув для служіння українським емігрантам в Італію.

На сьогоднішній день Товариство  має два монаші Доми та Реколекційний будинок у . Заріччі, Надвірнянського району. У вересні 2002 р. для емігрантів Товариство заснувало місійну станицю в португальсько­му місті Евора. Головними завданнями Місійного товариства святого апостола Андрія є проведення місій та реколекцій.

Література

  1. На Андрея — в монастир!
  2. Монастирі Української Греко-Католицької Церкви - Львів: Свічадо, 2006.-152 с.
  3. Монаші чини та згромадження УГКЦ