• Головна
  • Катехитки - Сестри-катехитки святої Анни...

Катехитки - Сестри-катехитки святої Анни

29.05.2012, 12:58

Сестри-катехитки святої Анни – жіноче згромадження Української Греко-Католицької Церкв, засноване у Бразилії 1932 року.

Український греко-католицький священик Омелян Ананевич під час перебування у Бразилії вирішив допомогти в українським священикам у справі душ пастирства і заснував "Згромадження сестер францисканок Третього чину". Метою діяльності новоствореної спільноти була допомога священикам у християнському вихованні українських емігрантів, а головно дітей та молоді, а також праця при українських парафіях і школах.

Владика Костянтин (Богачевський), тогочасний Апостольський візитатор українців у Бразилії, підтримав о. Омеляна в цій ініціативі. Першими сестрами Згромадження стали українськи Марія Водоніс, Дометеля Жовта, Катерина Худик. Вони одягнули монаший одяг святого Франциска і нареклися іменами: Франциска, Моніка і Бернадета. Сестри відразу ж розпочали активну працю в школах і парафіях. Через рік до Згромадження вступило ще три кандидатки.

Засновник подбав про те, щоб сестри на початку здобули вишкіл у монахинь французького Згромадження святого Йосифа в Куритибі. Священик підтримував українок листами, порадами. Потім він привіз їх до містечка Маллет (штат Парана), де вони винайняли хату та почали провадити спільне духовне життя: разом молилися, роздумували над Євангелієм і працювали. Душпастир тричі на тиждень проводив для спільноти конференції, пояснював правила святого Франциска і готував монахинь до активної діяльності.

Одночасно о. Омелян виклопотав дозвіл церковної влади на створення нового Згромадження святого Франциска Третього чину, візантійського обряду, який отримав від єпарха Понта Ґросси. 1945 року, за пропозицією о. Методія Коваля, який був духовним провідником Згромадження після того, як о. Омелян вступив до монастиря францисканців, було змінено назву на "Згромадження сестер-катехиток святої Анни".

Основною ціллю Згромадження було допомагати українським емігрантам у Бразилії в пасторальній, навчально-виховній та оздоровчій працях. З часом сестри, на запрошення українських спільнот, почали засновувати свої згромадження і в інших країнах світу.

1971 року Патріарх Йосиф Сліпий запросив сестер св. Анни до Риму, і доручив їм провадити українську гостинницю в Патріаршому домі на Piazza Madonna dei Monti. Сьогодні дім належить Товариству Свята Софія, яке заснував Патріарх, і сестри надалі опікуються гостинницею для Товариства.  Структура працює під офіційною назвою “Casa di Procura delle Suore di Sant’Anna”. Упродовж тієї служби, допоки ще не були зорганізовані українські осередки в Італії, сестри безвинагородно приймали в цій гостинниці українських біженців, або тих, що виїжджали з України та зупинялись тут в очікуванні документів. Серед таких, наприклад, були математик Леонід Плюшщ, генерал Петро Григорієнко та інші.

До ремонту в домі у 1998-2000 рр сестри також доглядали за Українським Музеєм, що був розміщений в залі на 3-му поверсі, а опісля був перенесений в приміщення Інституту св. Климента. Від часу започаткування в українській парафії свв. Сергія і Вакха відправи богослужень для українських заробітчан, сестри прислуговують та співають в храмі.

Із 1962 р. духовний провід Згромадженням провадять оо. Василіани.

В Україні сестри катехитки працють з 1991 р. У Бразилії, США, Італії, Україні діє 18 домів, у яких проживає 103 сестри, з них 13 сестер у 2 домах проживає в Україні.

Місія Згромадження сестер катехиток святої Аннизосереджена на катехизації дітей, молоді та дорослих у парафіях, школах, лікарнях, спеціальних таборах; організації товариства Апостольства молитви, марійської дружини, євхаристійного рицарства; праця в шпиталях, сиротинцях, будинках пристарілих; піклування про порядок у храмах, догляд за церковними ризами.

Література:

1. Департамент інформації УГКЦ

2. Інститут св. Климента Папи в Римі

3. "Монашество УГКЦ"// "Патріярхат" №1 2010