• Головна
  • Сестри Непорочно­го Серця Марії Фатімської...

Сестри Непорочно­го Серця Марії Фатімської

15.05.2012, 16:14

Згромадження Сестер Непорочно­го Серця Марії Фатімської  - жіноче чернече Згромадження єпископського права Української Греко-Католицької Церкви, засноване в середині ХХ століття.

Згромадження заснував 13 вересня 1945 року в Івано-Фран­ківську редемпторист о. Роман Бахталовський, священик місіонер, богослов, письменник, вихователь молоді, викладач укра­їнської літератури, грецької і ла­тинської мов, математики, фізики, астрономії, церковного співу (автор більше 20 акафістів), який був одним з перших редемптористів в Галичині (о. Роман був двічі засланий радянською владою в Сибір. У 2006 році було розпочато його беатифікаційний процес). Нова чернеча спільнота виникла в період жорстоких переслідувань Української Греко-Католицької Церкви. Коли весь єпископат УГКЦ вже був арештований радянською владою.  

Проте початки створення спільноти Сестер Непорочно­го Серця Марії Фатімської сягають 1943 року, коли у 28 серпня після ре колекцій, які давав о. Роман Бахталовський кілька дівчат відчули поклик повністю присвятити своє життя Богові. Внаслідок цього єпископ Станіславівський Григорій Хомишин у жовтні 1943 року благословив о. Романа на створення контемплятивного (споглядального) монастиря.  

Нова спільнота отримала назву Сестер Не­порочного Серця Марії, Фатімської Матері Божої. Оскільки саме у Фатімських об‘явленнях Богородиці йшлося про навернення Росії, яка в середині ХХ століття перебувала під владою атеїстичного режиму, а разом із нею і Україна.  

Окрім постійної молитви (1/3 доби) харизма нового згромадження передбачала опіку над дітьми і церковними братствами, виховання і катехизація молоді, допомога парафіяльним священикам, місійна діяльність, опіка над людьми з особливими потребами.

На сьогодні Згромадження Сестер Непорочно­го Серця Марії Фатімської має головний дім в м. Зборів, Тернопільської області. Існують також спільноти в Львові, Києві, Кіровограді.

Сестри носять одяг темно-синього кольору з рожевим комірчиком. Оскільки синій колір є кольором Богородиці, а рожевий комірець віддзеркалюють слова з акафісту «Радуйся, рожева заграво, вістунко ясного сонця», авторства засновника о. Романа Бахталовського. На поясі сестри носять вервицю, на якій заповідала молитися Фатімська Богородиця.

Сестри займаються вихованням дітей та молоді в дусі християнської моралі, працюють в школах, ведуть недільну школу при монастирі, проводять духовні реколекції для дівчат під час Великого Посту і літніх канікул, проводять  літні  релігійні  табори  для  дітей  з  катехизацією, працюють вихователями сиротинця „Дім Світла Христового" для дітей з особливими, допомагають парохам при церкві, їздять на місії, де працюють з дітьми та молоддю, організовують свята для дітей і дорослих.

Література:

1. Сестра Миколая Штокало — про згромадження сестер Непорочного серця Марії Фатімської // Радіо "Воскресіння"

2. "Монашество УГКЦ"// "Патріярхат" №1 2010

3. Микола Шот "Наречені Ісуса"// "Урядовий кур'єр" 11 січня 2012 року

4. Згромадження Сестер Непорочного Серця Марії Фатімської у м. Зборові //Регіональний інформаційний портал "Тернопільщина"