• Головна
  • Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви з приводу повернення майна...

Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви з приводу повернення майна

27.07.2007, 17:11

Священний Синод Української Православної Церкви повідомляє про стурбованість нашої Церкви станом виконання Україною зобов'язань відповідно до Висновку Парламентської асамблеї Ради Європи №190 (195) щодо заявки України на вступ до Ради Європи в частині повернення релігійним організаціям церковної власності.

Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви до Президента України В. Ющенка, Голови Верховної Ради України О. Мороза та народних депутатів України, Прем’єр-міністра України В. Януковича та Уряду України

 

Вельмишановне керівництво України!

Священний Синод Української Православної Церкви повідомляє про стурбованість нашої Церкви станом виконання Україною зобов'язань відповідно до Висновку Парламентської асамблеї Ради Європи №190 (195) щодо заявки України на вступ до Ради Європи в частині повернення релігійним організаціям церковної власності.

В Україні діють Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.1991р., Указ Президента України «Про заходи щодо повернення релігійним організаціям культового майна» від 04.03.92р., Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков» від 21.03.02р., Розпорядження Президента України «Про повернення релігійним організаціям культового майна» від 22.06.94р., Постанова Кабінету Міністрів України «Про умови передачі культових будівель - визначних пам'яток архітектури релігійним організаціям» від 14.02.02р., Розпорядження КМ України від 27.09.02р. «Про перспективний план невідкладних заходів щодо остаточного подолання негативних наслідків політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій».

Восени 2002 року почала свою роботу створена за дорученням Уряду Міжвідомча комісія з підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков та релігійних організацій, які були порушені внаслідок проведення колишнім Союзом РСР тоталітарної політики стосовно релігії.

Така активна нормотворча та організаційна діяльність повинні були б тільки радувати нас, але реалії життя викликають зовсім інші емоції, оскільки, станом на сьогоднішній день, жодний з вищезазначених нормативних актів у повному обсязі не виконано.

При цьому на численні та справедливі звернення священноначалля релігійних  організацій  УПЦ  про  необхідність  послідовного  виконання   чинних законів та інших нормативно-правових актів щодо остаточного відновлення порушених прав церков та повернення церковного майна багатотисячна армія недисциплінованих чиновників, як центральних органів виконавчої влади, так і місцевих, посилаючись на різні суб'єктивні причини, не поспішають повертати церковне майно релігійним організаціям.

Беручи до уваги викладене, Священний Синод Української Православної Церкви звертається до Президента України з проханням як до Глави Держави та українця православного віросповідання, особисто втрутитися в ситуацію та ініціювати обговорення на найближчому засіданні РНБО інформації Мінкультури, Мінюсту, Мінпраці, МВС, МЗС, МОН, Держкомнацрелігій, Держбуду, Держкомархіву, ФДМУ, Держкомзему, Держкомнацміграції, Держкомтелерадіо, НАНУ, Академії педагогічних наук, Ради Міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій про стан та хід виконання Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.1991р., Указу Президента України «Про заходи щодо повернення релігійним організаціям культового майна» від 04.03.92р., Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков» від 21.03.02р., Розпорядження Президента України «Про повернення релігійним організаціям культового майна» від 22.06.94р. з метою вжиття дієвих заходів до повернення культових споруд та іншого церковного майна релігійним організаціям Української Православної Церкви.

27 липня 2007 року, м. Київ

Джерело: офіційний веб-сайт УПЦ