• Головна
  • Підкуплене судочинство – гріх перед Богом і злочин перед Україною...

Підкуплене судочинство – гріх перед Богом і злочин перед Україною

27.10.2016, 09:29
Заява Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

Заява Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

«Не стало милосердих на землі, немає правдивих між людьми; всі чинять підступи, щоб проливати кров; кожен ставить братові своєму сіть. Руки їхні повернені до того, щоб уміти робити зло; начальник вимагає подарунків, і суддя судить за хабарі, а вельможі висловлюють злі бажання душі своєї і перекручують справу» (Міхея 7:2-3).

З цих слів книги пророка Міхея бачимо, що неправда, корупція, підкуп - гріхи, які чинилися серед людей від давнього часу. За Божим натхненням пророк викриває ці гріхи, вказуючи на них не лише своїм сучасникам, але всякому суспільству, де вони поширюються.

На жаль, і українське суспільство не вільне від цього зла. Ледь не кожного дня можемо почути про викриття корупціонерів та хабарників. Хвороба корупції глибоко вкорінилася і багато зусиль потрібно, щоби побороти її. Але якщо не будемо робити цього - кожен на своєму місці та всі разом як народ - то гіркі плоди пожнемо. Бо якщо велику небезпеку для України, її державності та незалежності становить зовнішній ворог і агресор, то корупція є нашим головним внутрішнім ворогом, значно підступнішим і більш небезпечним.

Засуджуючи всі прояви корупції, у цьому зверненні особливо бажаю звернути увагу на корупцію в судочинстві. Вона є подвійним злом, адже продажний суддя не лише сам порушує закон - на додаток до цього він за винагороду виправдовує злочинців, неправду оголошує правдою, зло утверджує під іменем добра, захищає винного і карає невинного.

Багато хто постраждав від корупції в українському судочинстві, і серед таких постраждалих є і сама наша Церква. Протягом останнього часу низка судів ухвалили явно неправосудні рішення, якими стають на перешкоді громадам вільно обирати, до якої конфесії належати. Судді змушують громади повертатися під владу конфесії, до якої вони не хочуть належати, відбирають у громад майно, перешкоджають їм молитися у власному храмі.

Якщо раніше такі випадки можна було вважати помилками окремих осіб, то з часом ми бачимо, що вони набули систематичного характеру. І вже не раз ми чули, що за низкою таких рішень стоять величезні гроші - десятки, а то й сотні тисяч доларів.

Здається, що ті, хто дають хабарі, в тому числі заради «церковних справ», думають, що вони роблять добре чи навіть «богоугодне діло» - але насправді такі глибоко помиляються і лише примножують гріх. Так само тяжко грішать і судді, які за гроші ухвалюють беззаконні рішення. Тому і перші, і другі нехай знають - Бог бачить ваше беззаконня і гріх ваш не залишиться не покараним, якщо не припините його і не розкаєтеся!

Замисліться над тим, чи варті банки з грошима, будинки і машини, інші речі, нажиті корупцією - вічних мук? Бо саме вічні муки чекають у житті майбутнього віку нерозкаяних грішників.?

Підкупне судочинство - лише частина загальної проблеми корупції, яка роз'їдає нашу країну. Але для того, щоби оздоровити суспільство, найперше треба оздоровити ті інституції, які відповідають за збереження закону, особливо судочинство.

Тож доки є час - закликаю несправедливих суддів та тих, хто їх підкуповує, розкаятися і виправитися. А всіх суддів, які чесно і гідно виконують своє покликання, так само як і тих правоохоронців, які борються з корупцією, нехай Господь винагородить сторицею та допомагає у всіх потребах.

Закликаю на всіх, хто бореться зі злом корупції Боже благословення.

26 жовтня 2016 року

Філарет,
Патріарх Київський
і всієї Руси-України

Джерело: офіційний сайт УПЦ КП