• Головна
  • Заява УПЦ КП з приводу діяльності контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил...

Заява УПЦ КП з приводу діяльності контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил

16.05.2014, 10:27
Заява УПЦ КП з приводу діяльності контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил - фото 1
У зв’язку з подальшим нагнітанням агресії проти України шляхом підтримки з Росії терористичних та сепаратистських сил Священний Синод ще раз засвідчує засудження Церквою такої злочинної діяльності як каїнового гріха братовбивства.

Заява Священного Синоду
Української Православної Церкви Київського Патріархату
з приводу діяльності контрольованих і заохочуваних з Росії
терористичних та сепаратистських сил

Священний Синод УПЦ КПУ зв’язку з подальшим нагнітанням агресії проти України шляхом підтримки з Росії терористичних та сепаратистських сил Священний Синод ще раз засвідчує засудження Церквою такої злочинної діяльності як каїнового гріха братовбивства.

Синод повністю підтримує Заяву Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета від 3 травня 2014 р. з приводу ескалації насильства в Україні та закликає всіх ще раз уважено прочитати викладені в ньому думки.

На жаль за останній час Київській Патріархії стали відомими численні факти погроз життю та здоров’ю духовенству і вірних УПЦ КП, створення перешкод діяльності Церкви в східних областях України з боку контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил. Зокрема, озброєні особи вдиралися до храмів Київського Патріархату з вимогою до священнослужителів негайно переходити в підпорядкування Московського Патріархату, терористи «оголошували смертні вироки» священикам Київського Патріархату, що в нинішніх умовах створює реальну загрозу життю духовенства і вірних УПЦ КП в Донецькій та Луганській областях.

В деяких місцях через активність терористичних та сепаратистських сил, створювані ними перешкоди (блокпости) духовенство, з метою не наражати парафіян на небезпеку, змушене в деяких храмах значно скорочувати кількість богослужінь, а в окремих і зовсім їх припиняти.

З іншого боку, в засобах масової інформації неодноразово повідомлялося про конкретні факти сприяння терористам і озброєним сепаратистам з боку окремих представників духовенства Московського Патріархату, про публічне схвалення і заохочення ними злочинної діяльності вказаних осіб, перешкоджання правоохоронцям та збройним силам у відновленні правопорядку.

Занепокоєння викликає також виявлений зв’язок між одним з керівників терористів і озброєних сепаратистів, офіцером російських спецслужб Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) і К. В. Малофєєвим – головою правління Благодійного фонду Святителя Василія Великого (Росія), який був організатором привезення в Україну так званих «Дарів волхвів». Запис їхніх переговорів, де І. Гіркін звітує «Константину Валерьевичу» про напад на українських військовослужбовців та правоохоронців, а останній вітає з «добре відзначеним святом» (Вербною неділею) доступний у мережі Інтернет. Існують й інші докази тісного зв’язку між І. Гіркіним (Стрєлковим) та вказаним російським навколо-церковним фондом.

Враховуючи все це ми звертаємося до представників державної влади України з проханням, наскільки це можливо, захистити духовенство і громади Київського Патріархату в Донецькій та Луганській областях від нападів і погроз злочинців.

Також ми просимо міжнародне співтовариство, міжконфесійні та громадські правозахисні організації звернути увагу на порушення прав віруючих УПЦ КП в східних областях України і в Криму.

У зв’язку з непоодинокими фактами сприяння з боку окремих представників Московського Патріархату злочинній діяльності терористів і озброєних сепаратистів закликаємо керівництво УПЦ Московського Патріархату публічно, у ясних і недвозначних виразах, засудити таку діяльність і відмежуватися від неї, покарати винних. Київська Патріархія може надати сприяння у цій справі, повідомивши керівництву УПЦ МП наявну докладну інформацію.       

Ми висловлюємо обурення і засуджуємо використання наближених до Московського Патріархату структур, зокрема Благодійного фонду Святителя Василія Великого (Россія), для підтримки терористичної та сепаратистської діяльності в східних областях України.

Благословляючи український народ на боротьбу проти агресорів, терористів та інших злочинців, нагадуємо, що боротьба ця звершується в тому числі й молитвою. Тому знову і знову належить підносити молитви до Бога з проханням зупинити примноження зла і ворожнечі між людьми: «Нехай не осоромляться всі, що надіються на Тебе, а осоромляться ті, що беззаконствують даремно… Спаси, Боже, народ Твій від усіх страждань його» (Пс. 24:3,22).

Нехай милостивий Господь упокоїть душі всіх загиблих, подасть здоров’я пораненим, заспокоїть збурені серця, добрих зміцнить на шляху правди, а злих відверне від шляху погибелі.

Боже благословення нехай перебуває над усіма, хто в той чи інший спосіб захищає мир і єдність України. Впевнені, що зло і неправда обов’язково будуть переможені, про що свідчить нам і наше християнське сповідання: «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!»

Від імені Священного Синоду
УПЦ Київського Патріархату –

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України