• Головна
  • ЗАЯВА Архієрейського Собору з приводу російської окупації Криму та проявів сепаратизму...

ЗАЯВА Архієрейського Собору з приводу російської окупації Криму та проявів сепаратизму

12.03.2014, 09:44
Особливо ми засуджуємо збройний сепаратистський заколот, вчинений наприкінці лютого цього року в Автономній республіці Крим, та подальшу окупацію Криму російськими військами, яка триває досі.

ЗАЯВА
АРХІЄРЕЙСЬКОГО СОБОРУ
Української Православної Церкви Київського Патріархату
з приводу російської окупації Криму та проявів сепаратизму

Ми, архієреї Української Православної Церкви Київського Патріархату, від імені нашої Церкви разом з усією Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій категорично засуджуємо сепаратизм, заклики до відділення від України її частин або до федералізації. Україна – єдина і неподільна, а всі її громадяни, незалежно від національності, мови, віросповідання чи місця проживання – єдиний український народ.

Особливо ми засуджуємо збройний сепаратистський заколот, вчинений наприкінці лютого цього року в Автономній республіці Крим, та подальшу окупацію Криму російськими військами, яка триває досі.

Цим знехтувані обов’язки, взяті на себе Росією у рамках Будапештського меморандуму 1994 р., де вона виступає однією з країн-гарантів недоторканості, територіальної цілісності та суверенітету України. Російське керівництво також грубо порушило основи міжнародних відносин, які будуються на повазі до суверенітету і територіальної цілісності країн, недоторканості їхніх кордонів, невтручанні у внутрішні справи. Також з російського боку грубо порушено низку двосторонніх угод, які регулюють відносини між нашими державами і статус Чорноморського флоту Росії у Криму.

Свої злі справи керівники Росії мотивують нібито загрозою російськомовному населенню, відсутністю в Україні легітимної влади, загрозою від екстремістів та фашистів, тощо. Ці виправдання є так само цинічною брехнею, як і заяви про відсутність російських військ у Криму.

Тому як Церква зобов’язані засвідчити, що керівники Росії, їхні поплічники з числа сепаратистів, неправдомовці-пропагандисти, які свідомо брешуть про події в Україні, і всі, хто причетний до нинішньої російської агресії проти нашої держави – вже порушили три головні заповіді Божі: не кради; не говори неправдивого свідчення на ближнього твого; не бажай дому ближнього твого... (і) нічого, що у ближнього твого (Вихід 20:15-17).

Зараз до своїх гріхів вони готуються додати ще один – порушити заповідь «Не вбивай» (Вихід 20:13), вчинивши каїновий гріх через пролиття крові синів і дочок братнього українського народу.

І все це роблять ті, хто вважають себе православними християнами, оскверняючи своєю неправдою, злими вчинками та намірами святість днів Великого посту.

Говорячи про «боротьбу з фашизмом» кремлівські лідери діють так само, як Гітлер: брехнею обдурюють власний народ, військовою силою захоплюють землі сусідів, виправдовуючи себе інтересами російської нації. Агресія Росії в Криму 2014-го року є тим самим, чим є аншлюс Австрії, загарбання Німеччиною Судетської області та знищення Чехословаччини у 1938-му році. Так само незаконним і аморальним є спішне проведення під дулами автоматів «референдуму» щодо аншлюсу Криму з Російською Федерацією.

Ми усвідомлюємо марність спроб достукатися до совісті тих, хто з Кремля віддає накази чинити це зло. А тому найперше ми звертаємося до Господа словами псалма: «Боже помсти, Господи Боже помсти, яви Себе! Встань, Судде землі, дай відплату гордим. Доки, Господи, доки нечестивці будуть вихвалятися? Вони говорять неправдиві слова, величають себе всі, що чинять беззаконня. Народ Твій, Господи, поневолили і гноблять насліддя Твоє» (Пс. 93:1-5). Ми просимо Всемогутнього Бога зупинити беззаконня і напоумити загарбників полишити українську землю.

Ми приєднуємося до слів звернень Церков і релігійних організацій України, які однодушно засудили агресію в Криму. Також звертаємося до всіх віруючих людей доброї волі у всьому світі з проханням – моліться про мир і перемогу правди в Україні.

Закликаємо релігійних лідерів усього світу засудити російську агресію проти нашої держави, виступити на захист миру та не допустити кровопролиття.

Ми глибоко розчаровані позицією Російської Православної Церкви і особисто її глави Патріарха Кирила, які по суті нічого не роблять, щоби не допустити кровопролиття. Більше того – низка представників РПЦ, включно з найближчими до Патріарха Кирила особами, публічно виправдовують і схвалюють агресію проти України, називають загарбників «миротворцями». Тому відповідальність перед Богом за наслідки російської агресії проти України також лягає і на РПЦ.

Ми засмучені тим, що Предстоятелі Помісних Православних Церков, які нещодавно збиралися у резиденції Вселенського Патріарха в Константинополі, у підсумковому документі зустрічі обмежилися щодо агресії Росії проти України лише загальними висловами – в той час як між двома православними народами, російським і українським, нависла загроза війни і кровопролиття.

Від імені нашої багатомільйонної пастви звертаємося до США, Великобританії та інших країн-гарантів Будапештського меморандуму, до Європейського Союзу, ООН, ОБСЄ та НАТО, до всього міжнародного співтовариства із закликом зупинити російську агресію проти України, примусити керівництво Росії виконувати взяті на себе міжнародні та двосторонні зобов’язання, припинити втручання у внутрішні справи України, розпалювання сепаратизму.

Якщо російське керівництво не буде зупинене зараз – це зруйнує всю систему світової безпеки, знецінить будь-які міжнародні угоди та гарантії. Порушення Будапештського меморандуму також засвідчить, що немає сенсу в ядерному роззброєнні, а це може привести світ на межу ядерної катастрофи.

Відповідально засвідчуємо, що український народ не має жодних ворожих почуттів до братнього російського народу. Навіть в нинішніх умовах конфлікту ми прагнемо лише до мирного, добросусідського співіснування, взаємовигідної співпраці наших країн і народів – але виключно на засадах двосторонньої поваги до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності. Ми щиро вдячні всім, хто зараз в Росії виступає за мир і викриває злі діяння кремлівського керівництва.

Ми звертаємо увагу української влади та міжнародного співтовариства на утиски, яких вже зазнає українська громада в Криму з боку окупантів та їхніх поплічників. Парафіян Київського Патріархату та лідерів української громади Криму Андрія Щекуна і Анатолія Ковальського викрадено. Озброєні проросійські загони силою не допустили духовенство Київського Патріархату звершити молитву та поспілкуватися з військовослужбовцями військової частини у с. Перевальне. В таких умовах духовенство і парафіяни Кримської єпархії УПЦ Київського Патріархату побоюються не лише за своє право далі звершувати богослужіння та належати до обраної ними Церкви, але за своє здоров’я і життя.

В умовах іноземної агресії Київський Патріархат благословляє військовослужбовців і весь український народ твердо стояти на захисті незалежності України, недоторканості її кордонів, миру і єдності в нашому спільному домі.

Наша Церква – з українським народом. Твердо знаємо: Бог не в силі, а в правді. Правда – на боці українського народу, тому ми переможемо. «Бо не відкине Господь народу Свого і не забуде насліддя Свого. Бо в суд прийде правда, і за нею прийдуть усі праведні серцем... Господь – захист мій, і Бог мій – твердиня надії моєї» (Пс. 93:14-15,22).

Нехай Господь береже всіх нас і Україну!

ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТ

МИТРОПОЛИТ ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ ЕПІФАНІЙ

МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І СОКАЛЬСЬКИЙ ДИМИТРІЙ

МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ ІОАН

АРХІЄПИСКОП ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ СЕРГІЙ

АРХІЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І ОСТРОЗЬКИЙ ІЛАРІОН

АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ ЄВСТРАТІЙ

МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ ДАНИЛО

МИТРОПОЛИТ МИКОЛАЇВСЬКИЙ І БОГОЯЛЕНСЬКИЙ ВОЛОДИМИР

МИТРОПОЛИТ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ АНТОНІЙ

МИТРОПОЛИТ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ І ГАЛИЦЬКИЙ ІОАСАФ

МИТРОПОЛИТ ЛУЦЬКИЙ І ВОЛИНСЬКИЙ МИХАЇЛ

АРХІЄПИСКОП ЖИТОМИРСЬКИЙ І ОВРУЦЬКИЙ ІЗЯСЛАВ

АРХІЄПИСКОП ЗАПОРІЗЬКИЙ І МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ГРИГОРІЙ

АРХІЄПИСКОП ХЕРСОНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ ДАМІАН

АРХІЄПИСКОП ДРОГОБИЦЬКИЙ І САМБІРСЬКИЙ ЯКІВ

АРХІЄПИСКОП СІМФЕРОПОЛЬСЬКИЙ І КРИМСЬКИЙ КЛІМЕНТ

АРХІЄПИСКОП СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ МЕФОДІЙ

АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І КІЦМАНСЬКИЙ ОНУФРІЙ

АРХІЄПИСКОП ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ, КРЕМЕНЕЦЬКИЙ І БУЧАЦЬКИЙ НЕСТОР

АРХІЄПИСКОП ПОЛТАВСЬКИЙ І КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ФЕДІР

ЄПИСКОП УЖГОРОДСЬКИЙ І ЗАКАРПАТСЬКИЙ КИРИЛ

ЄПИСКОП ХЕРСОНЕСЬКИЙ ХРИЗОСТОМ

ЄПИСКОП ФАЛЕШТСЬКИЙ І СХІДНО-МОЛДОВСЬКИЙ ФІЛАРЕТ

ЄПИСКОП ВІННИЦЬКИЙ І БРАЦЛАВСЬКИЙ МИХАЇЛ

ЄПИСКОП КІРОВОГРАДСЬКИЙ І ГОЛОВАНІВСЬКИЙ МАРК

ЄПИСКОП ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ І ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ ПАВЛО

ЄПИСКОП ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ І КРИВОРІЗЬКИЙ СИМЕОН

ЄПИСКОП ОДЕСЬКИЙ І БАЛТСЬКИЙ МАРК

ЄПИСКОП ЛУГАНСЬКИЙ І СТАРОБІЛЬСЬКИЙ АФАНАСІЙ

ЄПИСКОП КОЛОМИЙСЬКИЙ І КОСІВСЬКИЙ ЮЛІАН

ЄПИСКОП ХАРКІВСЬКИЙ І БОГОДУХІВСЬКИЙ МИТРОФАН

АРХІЄПИСКОП БОГУСЛАВСЬКИЙ ОЛЕКСАНДР

ЄПИСКОП СОЛОВ’ЯНСЬКИЙ ВСЕВОЛОД

ЄПИСКОП ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ ЛАВРЕНТІЙ

ЄПИСКОП ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МАТФЕЙ

ЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ АГАПІТ