• Головна
  • Постанови Помісного Собору - 2013...

Постанови Помісного Собору - 2013

28.06.2013, 13:57
Закликає пастирів і паству просити у Бога милості та благодатної допомоги на подальший час для розбудови Церкви, подолання існуючого між православними в Україні розділення та утворення єдиної Помісної Православної Церкви з Патріаршим престолом у Києві.

П О С Т А Н О В И
Помісного Собору
Української Православної Церкви Київського Патріархату
від 27 червня 2013 року

З милості Божої зібравшись 27 червня 2013 р. у Золотоверхому Михайлівському монастирі м. Києва на своє засідання під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Закликати всеукраїнську паству піднести подячні молитви до Пастиреначальника і Глави Церкви Господа нашого Ісуса Христа за всі Його милості, що вилились на нас через дар просвічення у святому хрещенні, якого народ і земля Київської Руси-України сподобилися 1025 років тому за правління рівноапостольного великого князя Київського Володимира, і за незліченні благодіяння Помісній Українській Православній Церкві Київського Патріархату, явлені у минулі роки та засвідчені зростанням і зміцненням Церкви.

Закликати пастирів і паству просити у Бога милості та благодатної допомоги на подальший час для розбудови Церкви, подолання існуючого між православними в Україні розділення та утворення єдиної Помісної Православної Церкви з Патріаршим престолом у Києві.

2. Затвердити рішення і постанови Архієрейських Соборів, схвалити діяльність Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та Священного Синоду за міжсоборний період.

Взяти до відома доповідь Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про життя Церкви у міжсоборний період.

3. Схвалити прийняті Архієрейським Собором 21 жовтня 2010 р. загальноцерковні документи: «Послання до пастирів» та Соборне слово «Про Помісну Українську Православну Церкву – Київський Патріархат».

Визначити, що Історико-канонічна декларація «Київський Патріархат – Помісна Українська Православна Церква» (прийнята Архієрейським Собором 19 квітня 2007 р.) разом із Соборним словом «Про Помісну Українську Православну Церкву – Київський Патріархат» обґрунтовують і роз’яснюють позицію Української Православної Церкви Київського Патріархату щодо власного буття і відносин з іншими православними юрисдикціями в Україні та іншими Помісними Церквами.

4. Відзначити необхідність діалогу з Українською Православною Церквою Московського Патріархату, метою якого є подолання існуючого церковного розділення, утворення в Україні єдиної Помісної Української Православної Церкви з Патріаршим престолом у Києві, офіційне визнання Київського Патріархату іншими Помісними Православними Церквами як автокефальної Церкви.

Ще раз твердо наголосити на тому, що Українська Православна Церква Київського Патріархату вважає для себе неприйнятними та повністю відкидає будь-які моделі чи пропозиції досягнення церковної єдності, умовами яких ставиться входження Української Церкви у будь-якій формі до складу Московського Патріархату.

Засвідчити незмінну соборну і загальноцерковну підтримку діяльності Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета на посаді Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату.

5. Підкреслити особливо важливе значення для подальшої розбудови Помісної Української Православної Церкви та її богословського розвитку перекладу українською мовою і видання творінь святих отців і вчителів Церкви, що здійснюється за участю і під керівництвом Патріарха. Закликати архієреїв, духовенство і мирян, а особливо викладачів та студентів духовних шкіл, до вивчення і засвоєння святоотцівської богословської, аскетичної та проповідницької спадщини.

6. Прийняти Діяння Помісного Собору про канонізацію новопрославлених святих Української Церкви: благовірного князя Оскольда – для загальноцерковного шанування; благовірного князя Володимира Васильковича і мученика Данила Братковського, волинського страстотерпця, – як місцевошанованих святих Волинського краю.

7. З метою удосконалення статутних положень, приведення їх у відповідність з вимогами часу та законодавства, затвердити зміни і доповнення до Статуту про управління Української Православної Церкви Київського Патріархату та викласти цей Статут у новій редакції.

8. Схвалити текст Послання Помісного Собору до пастви та всього українського народу з нагоди 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України.

9. Звернутися з листами до Святійшого Варфоломія, Архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха, Предстоятеля Церкви-Матері, та до Предстоятелів інших Помісних Православних Церков.

10. Схвалити тексти листів від імені Помісного Собору до Президента України В. Ф. Януковича, Прем’єр-міністра України М. Я. Азарова, Голови Верховної Ради В. В. Рибака та народних депутатів України.

11. Висловлюючи глибоке занепокоєння тенденцією до узаконення в різних країнах содомії – одностатевих відносин, які однозначно засуджені Богом як гріховні, та намаганнями здійснити таке узаконення і в Україні, прийняти текст Декларації «Про негативне ставлення до гріха содомії (гомосексуалізму), його пропаганди у суспільстві і так званих одностатевих шлюбів».

Помісний Собор підносить подячні молитви до Бога за успішне завершення своїх діянь і просить Його благословення для Української Церкви, нашої держави і всього українського народу.

Патріарх Київський і всієї Руси-України ФІЛАРЕТ

Члени Президії Помісного Собору

Митрополит Львівський і Сокальський ДИМИТРІЙ

Митрополит Білгородський і Обоянський ІОАСАФ

Архієпископ Миколаївський і Богоявленський ВОЛОДИМИР

Архієпископ Донецький і Маріупольський СЕРГІЙ

Архієпископ Рівненський і Острозький ІЛАРІОН

Архієпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський ЕПІФАНІЙ

Протоієрей МИКОЛАЙ ХРАПАЧ

Член Вищої Церковної Ради МИКОЛА ПОРОВСЬКИЙ

Секретар Помісного Собору

Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький НЕСТОР