• Головна
  • Священний Синод привітав УПЦ МП зі святом Хрещення Київської Руси-України...

Священний Синод привітав УПЦ МП зі святом Хрещення Київської Руси-України

27.07.2012, 15:39
Священний Синод привітав УПЦ МП зі святом Хрещення Київської Руси-України - фото 1
Найперше сердечно вітаємо всіх вас зі спільним церковним і державним святом – Днем Хрещення Київської Руси-України.

Звернення Священного Синоду
Української Православної Церкви Київського Патріархату
до архієреїв, духовенства та вірних УПЦ МП

(ухвалене на засіданні Священного Синоду 27 липня 2012 р.)

Преосвященні владики, всечесні отці,
дорогі брати і сестри!

св. ВолодимирНайперше сердечно вітаємо всіх вас зі спільним церковним і державним святом – Днем Хрещення Київської Руси-України. Цього року воно є особливим, адже в наших Церквам ми також відзначаємо 1150-ліття від часу перших письмових згадок про утворення нашої Матері – Київської Митрополії.

За понад тисячолітню історію Українська Церква пережила багато складних сторінок свого буття. Зазнавала вона і гонінь, і зовнішнього поневолення, і внутрішніх розділень.  Але, разом з тим, вона завжди несла світло Євангелія до пастви, просвічуючи не лише свій народ, але й служачи апостольській місії розповсюдження віри Христової для багатьох близьких і далеких народів.

На початках свого буття Київська Митрополія стала Матір’ю, яка народила нові Церкви на сході Європи, в тому числі у сучасних Росії та Білорусі. У XVI – XVIII століттях у Київській Митрополії було створено величні духовні школи, укладено Катехізис, який мав всеправославне значення, упорядковано Требник і Служебник, які досі є основою богослужбових книг у слов’янських Церквах. Саме в Україні вперше було видано повну Біблію слов’янською мовою, яка заклала основу сучасного церковнослов’янського біблійного тексту. Саме з України вийшли сотні й тисячі вчителів, місіонерів, священнослужителів та ієрархів, які оновили церковне життя у Московській державі, понесли Православну віру до Сибіру.

Ці приклади нагадують нам, що коли Київська Митрополія мала зовнішню свободу – тоді вона мала високий духовний, богословський, освітній рівень, була справжнім великим світильником серед Православних Церков. І навпаки – з втратою свободи вона поступово занепадала аж до того, що зараз деякі навіть дозволяють собі насміхатися з українського богослів’я, зневажаючи свою Церкву-Матір, завдяки жертовній праці якої Російська Церква зросла і зміцніла.

Тому святкуючи разом – хоча поки що і не спільно – День Хрещення Київської Руси-України, згадаймо про славні й трагічні сторінки минулого Української Церкви. Піднесімо молитви до Господа про її краще майбутнє, про подолання ворожнечі й розділень та про примноження любові між всіма православними в Україні.

Всі бачать, як завдяки діалогу поступово між нашими Церквами відбувається зближення, а ворожнеча і протистояння відходять у минуле. Тому ми радіємо, що ваша Церква незмінно відстоює свої права незалежності в управлінні та вважаємо, що це є доброю основою для майбутнього подолання існуючого церковного розділення.

Переконані, що у цій Богоугодній справі значним є внесок Блаженнійшого митрополита Володимира, за здоров’я якого ми підносили та продовжуємо підносити щирі молитви, бажаючи йому довгих і благословенних літ служіння на благо Православної Церкви в Україні.

Ще раз сердечно вітаємо всіх вас, преосвященні владики, всечесні отці, дорогі брати і сестри, з нашим спільним святом, з ювілеєм 1150-ліття Київської Митрополії.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога і Отця та причастя Святого Духа нехай будуть з усіма нами!

З любов’ю у Христі –

ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТ

МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І СОКАЛЬСЬКИЙ ДИМИТРІЙ

МИТРОПОЛИТ БІЛГОРОДСЬКИЙ І ОБОЯНСЬКИЙ ІОАСАФ

АРХІЄПИСКОП МИКОЛАЇВСЬКИЙ І БОГОЯВЛЕНСЬКИЙ ВОЛОДИМИР

АРХІЄПИСКОП ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ СЕРГІЙ

АРХІЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І ОСТРОЗЬКИЙ ІЛАРІОН

АРХІЄПИСКОП ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І БОРИСПІЛЬСЬКИЙ ЕПІФАНІЙ

МИТРОПОЛИТ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ І ГАЛИЦЬКИЙ ІОАСАФ

АРХІЄПИСКОП ЖИТОМИРСЬКИЙ І ОВРУЦЬКИЙ ІЗЯСЛАВ

ЄПИСКОП ХАРКІВСЬКИЙ І БОГОДУХІВСЬКИЙ ЛАВРЕНТІЙ