• Головна
  • Лист Патріарха Київського Філарета до Католикоса-Патріарха Грузії Ілії ІІ...

Лист Патріарха Київського Філарета до Католикоса-Патріарха Грузії Ілії ІІ

28.07.2011, 10:38
Маю надію, що Ваш візит в Україну дасть можливість Грузинській Церкві ще краще зрозуміти проблеми, з якими стикається у своєму бутті Православна Церква в Україні.

Святійшому і Блаженнійшому ІЛІЇ ІІ,
Католикосу-Патріарху всієї Грузії,
Архієпископу Мцхетському і Тбіліському,
Митрополиту Піцундському і Сухумо-Абхазському

Ваша Святосте!

Від імені Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату, засідання якого відбулося у Києві, та від усієї повноти нашої Церкви сердечно вітаю Вас на українській землі.

Від давніх часів грузинський та український народи поєднані узами дружби та братерства, а особливо – православною вірою. Це підтвердилося і у трагічному для грузинського народу серпні 2008 року, коли Україна разом з іншими демократичними країнами засудила агресію проти Грузії та окупацію її територій.

Історичний шлях Грузинської та Української Церков багато в чому подібний. Обидві наші Церкви були свого часу позбавлені прав та силою мирської влади неканонічно включені до складу Російської Церкви. І для Грузинської, і для Української Церков ХХ століття стало часом боротьби за утвердження і визнання їхньої автокефалії. А наприкінці минулого століття наші Церкви знову постраждали від дій Московського Патріархату, який задля задоволення своїх політичних планів спровокував і підтримав церковне розділення в Україні та в Грузії.

У зв’язку з цим ми ще раз засвідчуємо, що Українська Православна Церква Київського Патріархату засуджує підтримку, яку Московська патріархія фактично вже багато років надає незаконним церковним структурам, утвореним на окупованих територіях Грузії. Вважаємо цей широко відомий і беззаперечний факт ще одним свідченням того, що нинішнє керівництво Московського Патріархату у міжцерковних відносинах діє нещиро, прикриваючи канонами свої політичні інтереси та порушуючи канони там, де це, на його думку, вигідно.

Ми розуміємо складність обставин, у яких перебуває ГПЦ, і які поки що не дозволяють встановити між нашими Церквами повноту спілкування. Але також ми знаємо про виключно доброзичливе і братське ставлення православних грузин до Київського Патріархату, у чому не раз змогли переконатися наші паломники під час відвідання святинь Іверії – одного з уділів Божої Матері. У особі Вашої Святості за таке тепле ставлення ми дякуємо всій повноті Грузинської Церкви. І ми віримо, що недалекий той час, коли спілкування Грузинського та Київського Патріархатів увінчається євхаристійним єднанням навколо спільної Чаші.

Ваша Святосте!

Я завжди з особливою теплотою згадую минуле, наші зустрічі, спільну працю на благо Православ’я, та завжди поминаю Вас у своїх молитвах. Сподіваюся, що і Ви згадуєте у своїх молитвах Українську Церкву та наш побожний народ.

Маю надію, що Ваш візит в Україну дасть можливість Грузинській Церкві ще краще зрозуміти проблеми, з якими стикається у своєму бутті Православна Церква в Україні.

Бажаю Вам міцного здоров’я, довголіття, Божої допомоги у служінні Предстоятеля, а братньому грузинському народу – миру і процвітання!

З любов’ю у Христі

за дорученням Священного Синоду
Української Православної Церкви
Київського Патріархату

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

Джерело: офіційний сайт УПЦ КП