• Головна
  • Моніторинг
  • Звернення Архієрейського Собору УПЦ Київського Патріархату до Президента України...

Звернення Архієрейського Собору УПЦ Київського Патріархату до Президента України

24.01.2011, 14:29
Собор постановив висловити від імені УПЦ Київського Патріархату незгоду як з пропонованими принциповими змінами до Закону, так і з поспішним способом їхнього прийняття без урахування думок конфесій.

Аналогічні звернення надіслані Прем’єр-міністру України М. Азарову, голові Верховної Ради В. Литвину та народним депутатам України.

Президенту України
ЯНУКОВИЧУ В. Ф.

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

З глибоким занепокоєнням в Українській Православній Церкві Київського Патріархату сприйняли зафіксоване Указом Президента № 24/2011 Ваше доручення Міністерству культури України та Міністерству юстиції України до 1 лютого 2011 р. внести до Кабінету міністрів України проект Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (нова редакція) для подальшого внесення  цього проекту до Верховної Ради України.

Це занепокоєння стало однією з причин скликання позачергового Архієрейського Собору УПЦ Київського Патріархату, який 23 січня 2011 р. розглянув це та інші питання державно-церковних відносин.

Собор постановив висловити від імені УПЦ Київського Патріархату незгоду як з пропонованими принциповими змінами до Закону, так і з поспішним способом їхнього прийняття без урахування думок конфесій.

Діючий Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» визнаний одним з найкращих серед аналогічних у світі. Безперечно, що абсолютно досконалих законів не буває, але в цілому діючий закон дозволяє повною мірою розвиватися і вільно діяти релігійним організаціям, чого не може аргументовано заперечити жодна з них.

Натомість, внесення до Закону принципових змін, особливо у порядку реєстрації релігійних організацій та набуття ними статусу юридичної особи, на наше переконання порушить хитке міжконфесійне порозуміння, відновити яке буде дуже складно.

В Україні немає домінуючої конфесії, а три найбільших Церкви в нашій державі – Київський Патріархат, УПЦ (МП) та УГКЦ – історично знаходяться у непростих відносинах. Саме на базі діючого Закону шляхом спільних зусиль держави та Церков вдалося погасити гострі конфлікти і силове протистояння, якими були позначені міжконфесійні відносини у першій половині 1990-х років. Проте конфлікти залишаються остаточно нерозв’язаними, а тому будь-яка принципова зміна у законодавстві, зокрема зміна критеріїв реєстрації та набуття статусу юридичної особи, неминуче приведе до відновлення силових конфліктів.

Протягом останніх багатьох років різні варіанти пропозицій щодо нової редакції Закону неодноразово розглядалися Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, але жодного разу ці пропозиції не знаходили її підтримки. Навпаки, щораз Рада зверталася до Президента України, Кабінету міністрів України, парламенту з проханням відкласти внесення принципових змін до Закону до часу знайдення консенсусу з цього питання усіх зацікавлених сторін – як держави, так і конфесій.

У питанні змін до Закону ми вважаємо необґрунтованими посилання на рекомендації ПАРЄ, які зовсім не враховують реалій державно-церковних та міжконфесійних відносин в Україні.

Ми добре знаємо, що вперше пропозиції про надання статусу юридичної особи Церквам в цілому були озвучені близько десяти років тому представниками Московського Патріархату в надії отримати механізми відібрання майна у Київського Патріархату та його юридичного переслідування. Тому ми переконані, що в умовах, коли українське православ’я розділене, прийняття подібних змін не вирішить існуючих проблем, а лише загострить їх, приведе до суспільного збурення та відкритого протистояння через храми й інше релігійне майно.

Тому Архієрейський Собор УПЦ Київського Патріархату звертається до Вас, як до Глави держави та гаранта конституційних прав усіх її громадян, з наполегливим проханням – скасувати підпункт 6 пункту 2 «Плану заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи», затвердженого Указом Президента України № 24/2011. Собор наполегливо просить відкласти розробку і прийняття нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» до часу, коли зміст пропонованих змін пройде всебічне обговорення з боку конфесій, експертів та знайде консенсусну підтримку Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Сподіваємося на Ваше виважене рішення та закликаємо на Вас Боже благословення!

З повагою -

Патріарх Київський і всієї Руси України ФІЛАРЕТ

(далі йдуть підписи всіх членів Архієрейського Собору)


Джерело: Прес-центр УПЦ КП