• Головна
  • Святкування 1020-ліття Хрещення Руси...

Святкування 1020-ліття Хрещення Руси

28.07.2008, 12:54

Наша Церква дякує Українській державі й особисто Президенту за підтримку церковних ініціатив щодо відзначення 1020-ліття Хрещення Київської Руси-України. Святкові заходи відбулися дійсно на високому рівні, продемонстрували духовне багатство та щиру гостинність України. Ми високо цінуємо заяви нашого Президента щодо необхідності об’єднання українського православ’я у єдиній Помісній Українській Церкві та щире прагнення сприяти досягненню такої єдності.

З нагоди відзначення 1020-ліття Хрещення Київської Руси-України Київський Патріархат провів низку святкових заходів. Зокрема, відбувся Помісний Собор Церкви, а 19 липня 2008 р. на Михайлівській площі у Києві – урочиста Божественна літургія, яку в співслужінні архієреїв Київського Патріархату звершив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У спільній святковій службі взяли участь близько тисячі священиків та понад 15 тисяч вірних. Урочисте богослужіння завершилося хресним ходом та молебнем біля пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру – Хрестителю Руси.

23 липня 2008 року у Секретаріаті Президента України відбулася урочиста зустріч Президента України з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. За вагомий особистий внесок у розвиток духовності в Україні, багаторічну плідну церковну діяльність та з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі Глава держави нагородив Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Філарета орденом Ярослава Мудрого І ступеня. Таким чином Святійший Патріарх став першим в історії України повним кавалером найвищого державного ордену України. Високих державних нагород були удостоєні також архієреї, духовенство та вірні нашої Церкви.

25-27 липня 2008 р. з нагоди 1020-ліття Хрещення Київської Руси-України в Києві з візитом перебував Святійший Варфоломій І, Архієпископ Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх, а також Глави і представники Помісних Православних Церков. Вони взяли участь у офіційних державних заходах, присвячених відзначенню річниці Хрещення Руси.

Наша Церква дякує Українській державі й особисто Президенту за підтримку церковних ініціатив щодо відзначення 1020-ліття Хрещення Київської Руси-України. Святкові заходи відбулися дійсно на високому рівні, продемонстрували духовне багатство та щиру гостинність України. Ми високо цінуємо заяви нашого Президента щодо необхідності об’єднання українського православ’я у єдиній Помісній Українській Церкві та щире прагнення сприяти досягненню такої єдності.

Київський Патріархат також високо оцінив заяви Патріарха Варфоломія про те, що Константинопольська Церква залишається Церквою-Матір’ю для Української Церкви, а також згадування, як про прикрий факт, про анексію російським царем Петром І України та Української Церкви. Наша Церква шанує позицію Вселенського Патріарха, який висловив турботу про українське православ’я та виявив бажання дієво сприяти його об’єднанню.

Напередодні святкування з боку Московського Патріархату почали звучати погрози у зриві намічених заходів у разі, якщо на них будуть присутні ієрархи Київського Патріархату. В тому ж дусі були витримані листи Московського Патріарха до Глав Помісних Церков із закликом проігнорувати запрошення Президента України та не їхати до Києва. Щоби не поставити в скрутне становище нашу державу, було прийняте рішення не брати участі у офіційних заходах на рівні ієрархів. Проте саме вірні й духовенство Київського Патріархату складали понад три чверті тих, хто на Софіївському майдані під дощем вітав Константинопольського Патріарха та отримав його благословення.

В Київському Патріархаті вважають, що візит Предстоятеля Матері-Церкви, його особисте знайомство з Україною, будуть сприяти пожвавленню об’єднавчих процесів в українському православ’ї. Метою цих процесів є об’єднання Української Церкви та визнання її, як помісної і автокефальної.

Наша Церква не вважає, що визнання канонічного статусу її ієрархів і духовенства з боку інших Церков є основною метою будь-яких міжцерковних зустрічей чи домовленостей. Якби наші ієрархи та духовенство турбувалися виключно про свій канонічний статус, то вони б ніколи не виходили зі складу Московського Патріархату, та зараз би були ієрархами й священиками цієї Церкви. Наша мета – об’єднання українського православ’я та визнання автокефалії Православної Церкви в Україні. Ми сподіваємося, що в той час, як керівництво РПЦ звертається до Київського Патріархату переважно мовою ультиматумів, саме Матір-Церква – Константинопольський Патріархат зможе запропонувати виважену й історично справедливу модель досягнення цих двох завдань — відновлення церковної єдності в Україні і визнання помісного статусу Української Церкви. Заради досягнення такої мети наша Церква готова на поступки, і досить значні, але лише й виключно в рамках інтересів майбутнього Української Церкви і всього Православ’я. Ми віримо, що ця наша позиція буде всіма прийнята із розумінням.

Київський Патріархат сподівається на те, що святкові заходи, заяви й виступи матимуть своє продовження і сприятимуть єдності та визнанню Помісної Української Церкви.

Джерело: Прес-центр Київської Патріархії.