• Головна
  • Лист спікеру українського парламенту...

Лист спікеру українського парламенту

12.07.2008, 12:45
Матеріали Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату (2008)

Голові Верховної Ради України

Яценюку А.П.

Вельмишановний Арсеніє Петровичу!

Освячений Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату, що з нагоди ювілею 900-ліття Михайлівського Золотоверхого монастиря і 1020-ліття Хрещення Київської Руси-України відбувся у Києві 11 липня 2008 р., від імені нашої Церкви висловлює Вам свою повагу і сподівається на продовження плідної і конструктивної співпраці між Церквою і українським парламентом у сфері законодавчого забезпечення реалізації права на свободу совісті і віросповідання.

Собор констатував, що святкування 1020-ліття Хрещення Київської Руси-України саме в Києві, як місці, з якого світло християнства розповсюдилося по всіх землях Руси і за її межі, є відновленням порушеної в 1988 р. історичної справедливості. Бо тоді святкові заходи відбувалися в Москві, заснованій через півтора століття після Хрещення. Ми сподіваємося, що святкування 1020-ліття Хрещення Київської Руси сприятиме глибшому усвідомленню українським народом свого духовного та історичного коріння, сприятиме його консолідації та духовному відродженню.

Помісний Собор підтримує висловлену раніше церковну і громадську ініціативу і просить Вас і парламент сприяти встановленню в день пам’яті рівноапостольного великого князя Київського Володимира (28 липня) державного свята – Дня Хрещення Київської Руси.

Також вважаємо за необхідне звершити відродження Десятинної церкви, першого кам'яного храму Київської держави.

Помісний Собор звершив канонізацію благовірних князів Ярослава Мудрого і Костянтина Острозького, Митрополита Київського і всієї Руси святителя Іова Борецького та праведного Петра Калнишевського – останнього Кошового отамана Запорізької Січі. За їхніми молитвами нехай благословить Господь український народ і державу!

Від імені мільйонів віруючих Собор просить Вас і парламент сприяти встановленню на законодавчому рівні партнерських взаємовідносин між державою і Церквою, прийняття з цією метою концепції державно-церковних відносин в Україні. Собор просить зважено підійти до питання внесення змін до діючого Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації». З огляду на відсутність серед українських конфесій консенсусу з приводу надання Церквам в цілому права юридичної особи і прогнозовані негативні наслідки такого нововведення через посилення майнових конфліктів, Собор вважає прийняття такої норми передчасним.

Собор просить відновити право релігійних організацій на постійне користування земельними ділянками під культовими спорудами та скасувати для них податок та інші платежі за землю, які лягають на них непосильним фінансовим тягарем. Також Помісний Собор просить в подальшому при прийнятті законодавчих актів, які торкаються прав релігійних організацій, проводити попередні консультації з Церквою з метою запобігання можливим прикрим непорозумінням.

Помісний Собор висловлює сподівання на подальшу конструктивну співпрацю між Верховною Радою України і Українською Православною Церквою Київського Патріархату на благо нашого народу і задля утвердження нашої державності і суверенітету.

Освячений Помісний Собор закликає на Вас, вельмишановний Арсеніє Петровичу, на Верховну Раду і всіх народних депутатів України Боже благословення!

Від імені Помісного Собору,
ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

Джерело: Прес-центр Київської Патріархії.