• Головна
  • Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви до вірних та усіх людей доброї волі про участь у виборах 2006 року...

Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви до вірних та усіх людей доброї волі про участь у виборах 2006 року

10.03.2006, 18:11
Ми покликані Богом надати перевагу тим кандидатам, які працюватимуть для загального добра, піднесення духовності й моралі у суспільстві, відродження економіки і правосвідомості всього українського народу.

Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні.
То ж стійте і під кормигу рабства не піддавайтеся знову!
(Гал. 5, 1)

Улюблені Брати і Сестри, дорогі співгромадяни!

Наближаються нові вибори. Українська Греко-Католицька Церква, яка ніколи не стояла осторонь від подій, що можуть мати доленосний вплив на майбутнє нашого народу, знову скеровує свій голос до вірних та всіх людей доброї волі.

Багато українців втратили довіру та повагу до будь-якої влади, забуваючи просту істину, що влада працюватиме для народу лише тоді, коли він постійно вимагатиме у неї чинити згідно з законом та справедливістю. Також належить усвідомити, що формування громадянського суспільства починається з активної позиції усіх його членів. Суспільно-політичне життя є тим полем, на якому кожен віруючий повинен проявити свою відповідальність за ближніх та загальне добро.

Попри всі хиби виборчого процесу ми можемо ствердити, що величезним позитивом нашої сучасності є те, що саме від нас залежить, якою завтра буде українська влада. І саме ті люди, за яких ми віддамо свій голос, творитимуть обличчя демократії в Україні. Таким чином ми щораз більше утверджуємося як вільна нація, яка самостійно визначає своє майбутнє.

Слід підкреслити, що політична ситуація в Україні напередодні виборів є досить складною. Виборці повинні зробити вибір серед кількох десятків політичних партій, кожна з яких має власну програму. Хоч здорова опозиція сприяє розвитку країни, однак надмірна кількість партій - що є анахронізмом у розвинутих демократичних країнах - може перетворити вибори на боротьбу за владу, відсуваючи на задній план основну мету державної влади - змінити життя народу на краще у всіх його напрямках.

Але не сумуймо, як ті, що не мають надії! Надія віруючих людей в Божих руках, а сила - в молитві. Хоча не всі можуть брати активну участь в політичному житті, однак кожен з нас може молитися, скеровуючи свідомість спільноти в християнське русло.

Ми покликані Богом надати перевагу тим кандидатам, які працюватимуть для загального добра, піднесення духовності й моралі у суспільстві, відродження економіки і правосвідомості всього українського народу. Водночас потрібно оминути все те, що має забарвлення „радянщини”, розділення нації за мовними і релігійними ознаками, протиставлення між Сходом і Заходом України. Ми маємо обирати вартості, виплекані нашим народом упродовж понад тисячолітньої християнської історії України, і водночас докладати зусиль, щоб наша Батьківщина стала спільним домом для людей різних релігій і національностей.

У цей відповідальний час хочемо порадити нашим вірним, щоб вони, готуючись до здійснення вибору згідно з голосом християнського сумління, звернули увагу на програми партій і особисті прикмети кандидатів, які їх представляють. Тому слід перевірити, чи у своїй діяльності партія і її кандидати керуються християнськими принципами: моральністю, справедливістю та чесністю. У їхньому минулому не мають бути не тільки що сліди злочинів, а й різні скандальні історії та фінансові махінації. Загалом партії слід оцінювати не так за їхніми передвиборчими обіцянками, як за реальним дотеперішнім внеском у розвиток української державності й добробуту народу.

Окрім того, важливо взяти до уваги такі аспекти суспільного життя:

1. Основним пріоритетом діяльності влади має бути справжнє добро людини, а передовсім визнання цінності людського життя від моменту зачаття і аж до природної смерті.

2. Держава повинна підтримувати основну клітину суспільства – сім'ю.

3. Навчання і виховання дітей та молоді належить будувати на здорових моральних засадах, у випадку України - на християнській традиції, яку зберігав наш народ протягом століть.

4. Українську мову, як джерело і виразник ідентичності народу, слід оберігати і розвивати, а не використовувати як розмінну монету в боротьбі за голоси виборців. Мовне питання потрібно розглядати з позицій національних інтересів українського народу.

5. Програми партій мають декларувати національну та релігійну толерантність, вільну від незаконного втручання в релігійне життя конфесій або їх однобічної підтримки, а партія чи блок у своїй діяльності цього дотримуватися.

6. Кандидат повинен надавати перевагу загальному добру народу над особистими чи партійними інтересами. Позицію кандидата можна визначити не за його обіцянками, а за ділами.

Не менш вагомими критеріями під час підготовки до здійснення вибору мають стати морально-етичні якості кандидатів, їх виховання та поведінка. Кожен виборець повинен уважно ознайомитися з біографією кандидатів і програмами партій, стежити за повідомленнями засобів масової інформації, щоб здійснити свій вибір свідомо, добровільно і без страху. Крім того, ще раз нагадуємо, що великим приниженням для вільної людини є продавання власного голосу, тобто свого майбутнього. А не взяти участь у виборах означає змарнувати свій шанс вплинути на процеси, які відбуваються в державі.

У цей передвиборчий час своїми молитвами вручаймо долю нашої держави в Божі руки через заступництво Пресвятої Богородиці і всіх святих української землі.

 

Від імені Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства
Української Греко-Католицької Церкви

+ ЛЮБОМИР