• Головна
  • Грамота про статус Львівської архиєпархії...

Грамота про статус Львівської архиєпархії

08.11.2005, 15:12
Грамота потвердження Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви

вих.В-05/54

Грамота
потвердження Львівської архиєпархії
Української Греко-Католицької Церкви

На славу Святої, Єдиносущної, Животворящої і
Нероздільної Трійці, Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь

смиренний
Любомир

Божою милістю,
у повному сопричасті
з Римським Апостольським Престолом
верховний архиєпископ Києво-Галицький

Високопреосвященним
Митрополитам і Архиєпископам,
Преосвященним Єпископам, всечесному
духовенству, преподобному монашеству,
возлюбленим братам і сестрам помісної Української
Греко-Католицької Церкви в Україні і на поселеннях

Мир у Господі!

Згідно із приписами кан. 57 §3 ККСЦ 21 серпня 2005 р. Б. перенесено осідок Верховного Архиєпископа Києво-Галицького зі Львова до столичного города Києва.

Місто Львів було осідком Галицької митрополії від 1807 року, коли перебування у Києві греко-католицького Митрополита стало неможливим через політичні обставини. За 200 років побуту очільників Української Греко-Католицької Церкви у Львові митрополичий престіл посідали визначні церковні мужі. Завдяки їх відданому служінню та мудрому проводові, УГКЦ пережила різні лихоліття, і незважаючи на це, укріплювалася та духовно зростала. Наполегливі старання Львівських митрополитів сприяли тому, що вірні нашої Церкви, які з різних причин покидали рідну землю і осідали у Західній Європі, Північній і Південній Америці та далекій Австралії, отримали свою церковну ієрархію. І цим було забезпечено їх приналежність до нашої помісної Церкви.

Таким чином, місто Львів стало матірним городом для наших єпархій на поселеннях. Зважаючи на ці заслуги у минулі 200 років, Синод Єпископів УГКЦ на підставі приписів кан. 85 §1, 4 ККСЦ вирішив відзначити місто Львів серед усіх наших єпархіяльних центрів, залишаючи за ним статус архиєпархії, який це місто мало, коли воно було осідком Митрополитів та Верховних Архиєпископів. Владики, які будуть Правлячими єпископами Львівської архиєпархії, носитимуть титул Архиєпископа.

Все це ми вчинили на славу Божу і для спасіння повірених нам душ. Наших возлюблених Братів і Сестер заохочуємо до служіння Церкві, щоб творити разом з Вашими Пастирями спільноту любові для поширення Слова Христової Істини і для прославлення Небесного Отця.

+Любомир

о. Василь Вільчик
віце-канцлер курії Верховного Архиєпископа УГКЦ

Дано у Києві
при соборі Воскресіння Христового
у день великомученика Димитрія
8 листопада 2005 р. Б.