• Головна
  • Звернення Синоду УГКЦ до президентських виборів 2004...

Звернення Синоду УГКЦ до президентських виборів 2004

24.06.2004, 15:02
ЗВЕРНЕННЯ Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії Української Греко-Католицької Церкви до вірних і всіх людей доброї волі з нагоди підготовки до виборів Президента України

ЗВЕРНЕННЯ

Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії Української Греко-Католицької Церкви до вірних і всіх людей доброї волі з нагоди підготовки до виборів Президента України

Дорогі у Христі!

Через декілька днів розпочнеться президентська виборча кампанія. Поняття виборів збуджує у нас різні почуття. Наприклад, люди, які пережили радянське лихоліття, сприймають його негативно, адже тоді вибори були справжнім фарсом. Якою ж має бути щодо виборів наша позиція, тобто позиція християн-громадян, що живуть в країні з демократичним устроєм? В умовах демократичного суспільства, в якому відповідальність за спільне добро несе цілий народ, вибори є дуже важливим часом, коли людина реалізує своє право вибирати провідника, складає власний план майбутнього, підкреслює надану їй Господом гідність і свободу.

Хочемо поділитися з Вами декількома думками, щоб допомогти Вам якнайкраще підготуватися до такого важливого дня. Ми не один раз чули дискусію з приводу того, яким чином Церква має брати участь у виборчому процесі та інших аспектах політичного життя, та чи може вона взагалі це робити. Оскільки такі питання з'являються перед кожними виборами, ми хочемо звернутися до Вас, щоб ще раз з'ясувати роль Церкви в цей час і допомогти Вам скористати з нагоди, за яку наші батьки, діди і прадіди віддали своє життя.

Хоча ще не відомий точний перелік кандидатів, вірні нашої Церкви, шукаючи допомоги у вирішенні складної справи вибору Президента, питають нас, священиків і єпископів, за кого їм голосувати, або - дещо хитріше, - за кого ми, душпастирі, віддаватимемо свій голос. Звертаючись до священнослужителів із такими запитаннями, люди виявляють своє хибне розуміння ролі духовенства у виборчому процесі. Представники Церкви, які, звісно, не є байдужими до вибору Глави своєї держави, не сміють, однак, вказувати на певну особу чи диктувати людям, за кого голосувати, позбавляючи їх права вибрати свого Президента. Вони, поважаючи вільну волю кожного виборця, покликані допомогти людям самостійно зробити правильний вибір, заохочуючи їх з глибокою відповідальністю скористати зі свого конституційного права.

Церква не є політичною організацією і вона не сміє втручатися у виборчі перегони, однак, як добра мати, повинна відстоювати свою позицію і говорити там, де відчуває, що її дітям – виборцям - чинять кривду. Зважаючи на переконання народу, що існує небезпека фальшування виборів, перелічимо декілька можливих способів здійснення такого лиха.

  • Однобічне інформування. Вже стало темою публічних виступів те, що мас-медіа висвітлюють однобічно інформацію, важливу для загального розуміння ситуації. Діючи таким чином, вони, замість того, щоб єднати владу і народ, стають на перешкоді об'єктивного пізнання можливих кандидатів і перетворюють інформацію на пропаганду.
  • Використання “адміністративного ресурсу”. Досвід попередніх виборів показав, що у різних сферах керівники наказують своїм підлеглим, за кого вони мають голосувати, залякуючи їх різними санкціями, використовуючи неналежно силу й авторитет, надані їм державою. Така практика є шкідливою і несправедливою, оскільки підриває довір'я народу до усякої влади.
  • Купування голосів. Це один із способів посягання на гідність людини через використання її скрутного соціально-економічного становища чи інших тимчасових потреб і слабкостей. Здебільшого така поведінка кандидатів та їхніх команд є плодом жадоби – гріха, який руйнує особистість. Той, хто купує голоси і той, хто продає своє право, виявляє не тільки своє нерозуміння справжнього демократичного процесу, а й брак моральних засад.
  • Фальсифікація результатів виборів. Ми, представники Церкви, рішуче засуджуємо такі дії людей, причетних до опрацювання результатів виборів, адже вони можуть призвести до втрати авторитету цілої політичної системи країни і Президента, вибраного таким чином. Тому Церква звертається до тих, хто залучений до збирання і рахування голосів, з проханням, щоб вони виконували своє завдання в бездоганний спосіб, даючи можливість громадянам відчути, що їхній голос був справді вирішальним у результатах виборів.

Бачачи такі зловживання, Церква мовчати не може. Звертаємося з настійним проханням до розуму і сумління всіх громадян посприяти тому, щоб вибори Президента України пройшли з дотриманням усіх норм справедливого демократичного процесу.

Окрім озвучування можливих небезпек і негативів, хочемо звернути Вашу увагу на період підготовки до виборів, - на період передвиборчої кампанії, який для нас є важливим і цінним. Важливість наступних чотирьох місяців полягає в тому, що упродовж них будемо вирішувати, за кого маємо віддати свій голос, а цінність - що будемо вибирати того, кого вважаємо гідним стати нашим провідником.

Процес вибору значною мірою залежить від того, якими є ми, виборці, оскільки будемо оцінювати кандидатів відповідно до власної шкали вартостей. Ми часто нарікаємо на обставини, в яких живемо, на можновладців, на їхні зловживання, несправедливість, проте недобачаємо, що осуджуючи їхні дії, багато з того – може, меншою мірою - робимо самі. Тому подумаймо у передвиборчий час: якого ми хочемо мати Президента? Яких чеснот від нього вимагаємо (бо переконані, що вони нам запевнять справедливе і гідне життя)? Чи стараємося ми самі перебувати на тому рівні, на якому хочемо бачити свого провідника? Чи справді чесноти, яких очікуємо, і загальне добро є мірилом нашого мислення і власної діяльності?

Як згадано вище, вірні запитують нас, за кого вони мають голосувати. Для того, щоб зробити правильний вибір, треба поставити всім кандидатам низку питань, які стосуються найважливіших проблем нашого народу. Отримавши позитивну відповідь про бажання кандидата вирішити певну проблему, ми повинні з'ясувати, конкретизуючи запитання, яким чином кандидат планує свої наміри здійснити. Його відповіді мають представляти реальний план оперативного і справедливого виконання передвиборчих обіцянок.

Господь Бог, створивши нас і наділивши гідністю та певними правами, бажав, щоб нам, нашим ближнім і цілому людству було добре. Це можливо за умови дотримання Його Закону. І сьогодні в нас є багато проблем, значною мірою пов'язаних з тим, що довший час нас змушували жити згідно з приписами, які суперечать Божій волі. Тому, бажаючи будувати краще майбутнє, ми мусимо докладати зусиль, щоб позбуватися таких навичок. Та для цього нам потрібна Божа допомога. Просимо Вас звертатися до Бога у щирій молитві, щоб Він послав нам силу перебороти все погане у власному житті, мудрість - долати все несправедливе і нечесне в суспільному житті та наснагу й бажання - робити добро, забезпечуючи собі і ближнім справді гідне життя, - життя, до якого Господь нас призначив. Крім особистої молитви, в кожному нашому храмі з 1 липня аж до дня виборів включно після Святої Літургії будуть відмовлятися молитви за справедливі вибори Президента і розвиток нашої, Богом береженої, держави України.

Благословення Господнє на Вас!

Від імені Синоду Єпископів
Києво-Галицької Митрополії
Української Греко-Католицької Церкви
+ ЛЮБОМИР

Львів, 24 червня 2004 року

Взято з Офіційного сайту УГКЦ