Звернення Патріархії УАПЦ до Синоду Древніх Патріархатів

27.04.2011, 16:34
Користуючись нагодою, Українська Автокефальна Православна Церква ще раз засвідчує свою пошану до Великої Константинопольської Церкви та закликає православних християн щоденно підносити свої молитви за здійснення її спасительної місії в сучасному світі.

Українська Автокефальна Православна Церква вітає ініціативу Святішого Синоду Вселенського Патріархату щодо скликання 1-го вересня цього року спеціального Синоду Предстоятелів Давніх Патріархатів для обговорення положення православних християн у зоні чисельних близькосхідних конфліктів та інших проблем загальноправославного характеру.

Чотири першородних Східних Патріархати ­— це не лише перші за честю Православні Церкви, на які покладено почесне зобов’язання збереження церковної традиції, але й живе осереддя сучасного церковного життя. Як і тисячоліття тому, на давніх патріархатах Сходу лежить тягар відповідальності за еклезіологічну ідентичність православних, їх богословську и церковну вселенcькість, а також за органічну взаємодію з новими Помісними Православними Церквами. Адже давні патріархати Сходу в перервах між Вселенськими соборами мають всю повноту влади у святій Православній Церкві, яку має за канонами сам Вселенський собор.

Втім, в світовому Православ’ї сьогодні існують сили, які, спираючись на секулярні критерії чисельності та політичного впливу, прагнуть до перегляду інституту пентархії і реструктуризації ієрархії главенства та першості честі. Зазначені тенденції становлять суттєву загрозу розвитку святого Православ’я, створюють небезпечні умови для його підпорядкування інтересам окремих держав, становлять загрозу тисячолітній канонічній моделі єдності православних християн.

З огляду на це, Українська Автокефальна Православна Церква вітає нову канонічну ініціативу Вселенського Патріархату та сподівається, що майбутня зустріч Глав Східних Патріархатів у Константинополі стане першим кроком до відновлення та утвердження інституту пентархії за участі східних Патріархів та глави давньої Православної Церкви Кіпру, автокефальний статус якої було затверджено на Вселенських Соборах.

Сучасне православ’я вимагає розв’язання багатьох проблем, що потребують обговорення та прийняття рішення на всеправославному рівні. Однією з таких болючих проблем є проблема церковного розділення в Україні.  На теренах України сьогодні існує біля п’яти з половиною тисяч православних громад, що не входять до складу Московського Патріархату, але не перервали своєї органічної єдності зі вселенським православ’ям та щиро бажають виходу з канонічної кризи через встановлення співпричастя зі Вселенським Патріархатом та Помісними Православними Церквами.

Вітаючи майбутній Синод Предстоятелів  Давніх Патріархатів, Українська Автокефальна Православна Церква висловлює надію, що в майбутньому аналогічні за авторитетністю загальноправославні зібрання звернуть свою увагу на українську церковну проблему, соборно окресливши канонічну модель та конкретні механізми відновлення євхаристійної єдності. Українська Автокефальна Православна Церква вважає, що і сьогодні проблема українського православ’я могла б бути одним із предметів розважань на Синоді Предстоятелів  Давніх Патріархатів.

Користуючись нагодою, Українська Автокефальна Православна Церква ще раз засвідчує свою пошану до Великої Константинопольської Церкви та закликає православних християн щоденно підносити свої молитви за здійснення її спасительної місії в сучасному світі.

 

Київ, 23 квітня 2011 р. Б