• Головна
  • Звернення ВРЦіРО щодо захисту і піклування про дітей-сиріт...

Звернення ВРЦіРО щодо захисту і піклування про дітей-сиріт

20.10.2012, 16:56

ЗВЕРНЕННЯ

Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій
щодо захисту і піклування про дітей-сиріт, попередження сирітства
та забезпечення права дитини на виховання в сім’ї

Дорогі браття і сестри!

Бог сотворив людину як чоловіка й жінку, благословивши їх єднатися у сім’ю. Сім’я (родина) має на меті збереження Божого дару любові, народження та повноцінне виховання дітей, сприяє збереженню віри, традицій та суспільної моралі.

Кожна дитина має право на виховання в сім’ї, задля якнайкращого розвитку та реалізації потенціалу, закладеного в неї Творцем. На жаль, десятки тисяч дітей в Україні втратили батьків чи були покинуті ними, ще сотні тисяч потерпають від насилля та жорстокого поводження і потребують невідкладної допомоги.

Сирітство за своєю суттю — це не лише соціальна, а й духовна проблема. Впродовж тисячоліть віруючі, слідуючи Божому закликові піклуватись про сиріт, в різноманітний спосіб надавали цю турботу. І зараз Церкви та релігійні організації, спираючись на свій авторитет, досвід та ресурси, здійснюють таку діяльність, але можуть і повинні відіграти ключову роль у тому, щоб усі діти в Україні зростали в люблячих і турботливих сім’ях.

Ми заохочуємо всіх священнослужителів та вірних звернути увагу на попередження потенційно небезпечних ситуацій в родині та роботу з сім’ями, які опинилися в складних життєвих умовах. Посилена та безперервна просвітницька робота і надання духовної підтримки та практичної допомоги збережуть сім’ї багатьом дітям. Потрібно вести активну діяльність щодо попередження насильства в сім’ї, профілактики шкідливих звичок, недопущення відмови батьків від виконання своїх обов’язків чи передачі дітей в інтернати.

Ми висловлюємо свою вдячність і підтримку родинам, які готові брати або вже взяли на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Перш за все, це стосується дітей старшого віку і дітей з особливими потребами, тисячі яких вже роками чекають на нову сім’ю. Потрібно спільними зусиллями розвивати в нашому суспільстві культуру усиновлення і підтримки сімейних форм виховання. Для дітей, яких не вдається повернути до власних батьків або знайти їм нову родину, потрібно шукати наставників, котрі готові підтримувати дитину на життєвій дорозі.

Закликаємо керівництво нашої держави активізувати процес реформування дитячих інтернатних закладів, у повній мірі забезпечити право дітей-сиріт на власне житло та працевлаштування, надати більшу допомогу з боку держави сім’ям, які беруть на виховання дітей з особливими потребами, створити необхідні умови для участі компетентних релігійних та громадських організацій у роботі з сім’ями та дітьми.

Ми заохочуємо всі релігійні громади взяти активну участь у щорічному Всеукраїнському Дні молитви за сиріт, який відбувається у другу неділю листопада (цього року 11 листопада), щоб нагадати віруючим людям про особливу Божу любов до дітей, які залишилися без батьків, та нашу відповідальність перед Ним за те, щоб надати дітям ефективну допомогу. Особиста та спільна молитва віруючих має величезну силу і вплив, а практичні дії змінюють на краще життя тисяч знедолених дітей.

За умови активного, цілеспрямованого та компетентного служіння віруючих людей, Україна має всі шанси стати країною без сиріт, де жодна дитина не залишиться без уваги, а отримає потрібну їй допомогу. Це є важливим та необхідним кроком на шляху до духовного оновлення та добробуту нашого суспільства.

Закликаємо на всіх Боже благословення!

           Схвалено на засіданні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 3 жовтня 2012 року.