• Головна
  • Звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій про безпеку дорожнього руху в Україні...

Звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій про безпеку дорожнього руху в Україні

28.06.2012, 15:45
Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій (ВРЦіРО) вважає своїм обов’язком ще раз звернути увагу суспільства і держави до кричущої проблеми смертності й травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод в Україні.

ЗВЕРНЕННЯ
Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій
про безпеку дорожнього руху в Україні

Дорогі браття і сестри! Шановні співвітчизники!

Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій (ВРЦіРО) вважає своїм обов’язком ще раз звернути увагу суспільства і держави до кричущої проблеми смертності й травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод в Україні.

Змушені констатувати, що з часу ухвалення ВРЦіРО 19 жовтня 2009 року на своєму виїзному засіданні в Єрусалимі відповідного Звернення щодо убезпечення дорожнього руху, ситуація з безпекою дорожнього руху в Україні залишається далекою від ідеалу. Окрім незадовільного стану доріг та дорожньої інфраструктури, повсюдно все ще зустрічається елементарна зневага та ігнорування членами суспільства правил безпеки дорожнього руху.

Такий стан справ перетворив проблему смертності й травматизму на дорогах України у сучасний соціальний виклик, що стосується як водіїв і пасажирів, так і звичайних пішоходів, як бідних, так і багатих, торкається проблем захисту дітей і соціально незахищених верств населення, обертається багатомільярдними втратами для економіки країни та є реальною загрозою для національної безпеки і цілісності нашої держави.

Тому ми висловлюємо свою однозначну підтримку тим діям міжнародної спільноти, за наслідками яких Генеральна Асамблея ООН 02 березня 2010 року прийняла Резолюцію, якою проголосила 2011-2020 роки Десятиліттям дій за безпеку дорожнього руху, аби спільними зусиллями протистояти лиху, що однаково торкається всіх нас незалежно від віросповідання, національної приналежності та громадянства.

Ми – предстоятелі і керівники усіх найбільших конфесій України підтримуємо вищезазначену Резолюцію Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй та закликаємо керівництво нашої держави врахувати цю складну ситуацію під час проведення задекларованих реформ та виділити галузь безпеки дорожнього руху в окремий напрямок своєї діяльності.  Ми повторно звертаємося до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України і, зокрема, до Державної автомобільної інспекції України з проханням привернути увагу громадськості до проблем смертності й травматизму на дорогах та невідкладно розробити і впровадити законодавчі механізми, які б ефективно вирішували проблеми дорожнього руху та попереджували їх виникнення в майбутньому.

Також ми просимо власників різноманітних ЗМІ та видавців усвідомити свою відповідальність перед Всевишнім, теперішнім та прийдешніми поколіннями й сприяти пропаганді безпеки дорожнього руху у підпорядкованому вам ефірі, на шпальтах газет і журналів та сторінках книг.

Безсумнівно, проблематика порушення правил дорожнього руху базується на вкрай низькому рівні нашої правосвідомості та відсутності правової культури й звідтіля потрібно починати покращення нашого щоденного життя у всіх його вимірах. Водночас, сфера у якій ми всі діємо щоденно – дорожній рух – є найбільш доступним способом практикування життя в праві і правді, це початок і основа боротьби проти корупції та інших гострих болячок нашого суспільства.

Переконані, що спільні зусилля та ефективна соціально-економічна політика, заснована на принципах справедливості та поваги до людського життя, є запоруками збереження громадянського миру, процвітання та утвердження незалежності нашої держави і є важливим чинником якості життя для її громадян.

Ми свідомі того, що подолати смертність та травматизм на автошляхах – це не легке завдання, але іншого шляху немає заради майбутнього нашого суспільства – дітей і молоді, заради блага Українського Народу, до якого всі ми належимо.  

З повагою і благословенням!

Звернення затверджено Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій на засіданні від 30 травня 2012 року у Києві.  

Джерело: сайт ВРЦіРО