• Головна
  • Відкрите звернення керівників християнських Церков України до української громадськості з приводу потреби захисту високих моральних засад та сімейних цінностей...

Відкрите звернення керівників християнських Церков України до української громадськості з приводу потреби захисту високих моральних засад та сімейних цінностей

16.06.2010, 10:12

Ми, керівники християнських Церков України, вважаємо своїм громадянським обов’язком висловити рішучу незгоду з діями учасників інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію та перешкоджання діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

Ми, керівники християнських Церков України, вважаємо своїм громадянським обов’язком висловити рішучу незгоду з діями учасників інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію та перешкоджання діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

Багато свідомих громадян, в тому числі і віруючих людей, які складають переважну більшість населення України, виступають проти намагання окремих представників менеджменту медіа-бізнесу порушувати їх право на безпечний інформаційний простір. Ми переконані, що питання захисту суспільної моралі має вирішуватись на державному рівні, оскільки це є загальноприйнятою практикою розвинених демократичних країн.

Пропаганда війни, національної та релігійної ворожнечі, культу жорстокості та насильства, засилля порнографії – це ті реальні загрози, які постають сьогодні перед нашим суспільством. Батьки та матері занепокоєні долею власних дітей, їх психічним та емоційним здоров'ям, коли спостерігають засилля розпусти, жорстокості та насильства у медіа-просторі, включаючи телепрограми, рекламні ролики, біл-борди та мобільний контент.

У останні часи інститут сім'ї як ніколи піддається нищівній атаці, коли за допомогою пропаганди та навіть інструментів міжнародного впливу українському суспільству нав’язуються у якості норми життя неприродні одностатеві стосунки чи аморальний безвідповідальний стиль життя.

В інтересах здорового розвитку дітей та молоді, а також суспільства в цілому, Церкви та інші представники української громадськості не можуть допустити падіння суспільної моралі до критичної межі!

Ця спланована атака в бік НЕК з питань захисту суспільної моралі є наміром осіб, які не бажають або не спроможні працювати з врахуванням сучасних європейських і етичних стандартів, недотримання яких принижує нашу гідність та дивує будь-якого гостя нашої країни. Це відкрита спроба завадити впровадженню демократичної державної політики у сфері захисту суспільної моралі, розвитку конструктивного діалогу медіа-бізнесу і держави. Це відверта перешкода спробам Національної комісії сприяти саморегулюванню суб'єктів підприємництва у дотриманні етики в інформаційній сфері. Проте це атака не лише в бік цього органу влади, але й у бік усього українського суспільства.

Не витримують критики закиди у бік Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, що, мовляв, вона перебирає на себе функції, які мають виконувати Церкви та релігійні організації. Авторитетно заявляємо, що Церкви, проповідуючи Євангеліє, виконували, виконують й будуть виконувати функцію моральних вихователів, бо це є природа Церкви. Але й держава не має права стояти осторонь у цій важливій справі, бо пасивність держави у сфері активного захисту суспільної моралі рівнозначна її сприянню моральній деградації, адже тільки держава має засоби правового впливу.

Ми не можемо мовчазною згодою допустити повної руйнації в Україні здорових моральних засад, сімейних цінностей, культури спілкування та взаємоповаги у людських відносинах. Цим зверненням ми закликаємо українську громадськість, а також Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, представників місцевої влади та власників медіа-бізнесу, замислитись над тим, які цінності та яку культуру спілкування ми передаємо нашим дітям та залишаємо у спадок для майбутніх поколінь.

Ми закликаємо усіх свідомих громадян та людей доброї воли докласти зусиль для захисту свого конституційного права жити в демократичному суспільстві, де норми моралі мають бути захищені законом та державою, а повага до честі і гідності, прав і свобод людини повинні стати нормою щоденного життя.

І нехай Господь допоможе усім нам у цій важливій справі!

Відкрите звернення ініціювали та підтримали:

Володимир (Сабодан) – Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української Православної Церкви

Філарет (Денисенко) – Патріарх Київський і всієї Руси-України, предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату

Любомир (Гузар) – Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви

Маркіян Трофим'як – Єпископ, відповідальний за зовнішні зв’язки Римсько-католицької Церкви в Україні

Михайло Паночко – Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України

В’ячеслав Нестерук – Єпископ, президент Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн-баптистів

Леонід Падун – Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви

Сергій Дебелинський – президент Братства незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України

В'ячеслав Горпинчук – єпископ Української Лютеранської Церкви

 

Відкрите звернення одностайно ухвалено у Києві на зустрічі глав християнських Церков України від 10 червня 2010 р. 

Джерело: Інститут релігійної свободи