• Головна
  • ЗАЯВА Наради представників християнських Церков України з приводу спроб використання Церкви у виборчій кампанії...

ЗАЯВА Наради представників християнських Церков України з приводу спроб використання Церкви у виборчій кампанії

17.11.2004, 17:49

Просимо представників засобів масової інформації під час висвітлення ролі християнських Церков у виборчому процесі взяти до уваги як заборонні норми Закону України „Про свободу совісті і релігійні організації”, так і викладене нашими Церквами ставлення до порушення цих норм.

„Віддавайте кесареве кесареві, а Боже Богові”.
Мф. 22:21

Ми, повноважні представники тих християнських Церков України, які в грудні 2003 року з метою координації своїх зусиль в суспільному служінні утворили Нараду – Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Римсько-Католицької Церкви, Церкви християн віри євангельської України та Української християнської євангельської Церкви – у зв'язку з появою в засобах масової інформації численних повідомлень про використання Церкви в політичних процесах та проведення священнослужителями передвиборчої агітації відчуваємо необхідність від імені Церков, які ми представляємо в Нараді, заявити про наступне.

Згідно з нормою ст. 35 Конституції України Церква і релігійні організації відділені від держави, а в ст. 5 Закону України „Про свободу совісті і релігійні організації” зазначено: „Релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів”. Поважаючи закони України наші Церкви дотримуються цих норм і під час виборчої кампанії не займаються політичною агітацією. Свою роль у виборчому процесі наші Церкви вбачають в тому, щоб проводити молитви про справедливий перебіг виборів, закликати всіх громадян України до свідомого виконання своїх обов'язків, а також висловлювати сформульовані на засадах християнського віровчення моральні критерії, якими всі учасники виборів мають керуватися протягом виборчої кампанії.

Тому в молитовних зібраннях наших Церков протягом останніх місяців звершуються молитви про чесні і справедливі вибори Глави Української держави, християнські Церкви видали звернення до своїх вірних, а їхні керівники двічі зверталися з приводу виборів до співгромадян зі спільними Зверненнями.

Що стосується спроб окремих політиків або релігійних діячів під час виборчої кампанії розмінювати високий суспільний авторитет Церкви на політичні дивіденди, то їх у своєму Зверненні до українського народу від 30 вересня 2004 р. керівники Церков розцінили, як шкідливі та незаконні.

У зв'язку з цим звертаємося до всіх співгромадян з проханням не ототожнювати агітаційні заяви і дії окремих релігійних діячів з позицією всіх християнських Церков України. Просимо представників засобів масової інформації під час висвітлення ролі християнських Церков у виборчому процесі взяти до уваги як заборонні норми Закону України „Про свободу совісті і релігійні організації”, так і викладене нашими Церквами ставлення до порушення цих норм. Також ми звертаємося з проханням до тих релігійних діячів, які участю в політичній агітації порушують Закон України, із закликом – своїми діями не принижувати Церкву і не перетворювати священні для християн слова і символи у придаток агітаційної кампанії. Нехай у ваших словах і діях не змішуються Боже і кесареве.

 

За дорученням керівників Церков –
члени Наради представників християнських Церков України:

від УПЦ Київського Патріархату ігумен Євстратій (Зоря)
від УГКЦ протоієрей Олекса Петрів
від РКЦ в Україні священик Олександр Гурський
від Церкви ХВЄ України єпископ Микола Синюк
від УХЄЦ пастор Віктор Рудий

17 листопада 2004 року.
м. Київ