• Головна
  • Звернення Наради представників християнських Церков України з приводу переслідування християн в Індії...

Звернення Наради представників християнських Церков України з приводу переслідування християн в Індії

17.10.2008, 14:37

Глави християнських Церков України мають тверде переконання, що рівень свободи віросповідання та поваги до релігійних переконань в Україні, яким зокрема користуються і прихильники індуїстських вірувань та громадяни Індії, має бути прикладом для відповідного відношення до християн на усій території Індії.

м. Київ, 17 жовтня 2008 р.

Міністру
закордонних справ України
ОГРИЗКУ В.С.

Шановний Володимире Станіславовичу!

Висловлюємо Вам глибоке занепокоєння християнських Церков України тими утисками, які мають місце в Індії по відношенню до християн різних віросповідних напрямків.

Останні місяці в засобах масової інформації ще більше з’являється повідомлень про напади та підпали християнських поселень, храмів, молитовних будинків, притулків, шкіл та житлових будинків, переслідування та вбивства християнських священнослужителів, пасторів, монахів та пересічних віруючих, зокрема у східному індійському штаті Орісса та інших штатах. З різних джерел, зокрема від місіонерів християнських Церков в Індії, ми отримуємо тривожні повідомлення про озброєні напади на віруючих-християн, за наслідками яких вже зараз біля тисячі церковних споруд та житлових будинків були знищені, кілька десятків тисяч місцевих християн були змушені покинути свої помешкання та переховуються від жорстоких гонінь у джунглях Орісси, безліч людей було вбито та замордовано. Зазначені жорстокості та гоніння почали поширюватися й на інші штати Індії.

Дана проблема була предметом обговорення на зустрічі першоієрархів християнських Церков України від 7 жовтня 2008 року у форматі Наради представників християнських Церков України, до складу якої входять провідні українські Церкви православного, католицького та протестантського напрямків християнства. Духовні лідери Церков України єдинодушно підтримали рішення звернутись до відповідальних членів українського Уряду та представників Посольства Індії в Україні з проханням вплинути на існуючу ситуацію в Індії, пов’язаною з жахливим відношенням до людей, які сповідують християнство.

Глави християнських Церков України мають тверде переконання, що рівень свободи віросповідання та поваги до релігійних переконань в Україні, яким зокрема користуються і прихильники індуїстських вірувань та громадяни Індії, має бути прикладом для відповідного відношення до християн на усій території Індії. Вкрай важливим є донесення до Президента, керівників уряду та зовнішньополітичного відомства Індії гострої потреби у вжитті невідкладних державних заходів для припинення утисків християн та забезпечення виконання міжнародних договорів у сфері забезпечення права кожної людини на свободу совісті, віросповідання та переконань.

З огляду на означене, просимо Вас, шановний Володимире Станіславовичу, невідкладно висловити офіційній владі Індії занепокоєння від імені держави України існуючою ситуацією з приводу утисків та переслідувань віруючих-християн на території Індії та зокрема у штаті Орісса, а також вжити усіх зусиль та дипломатичних заходів для того, щоб зазначена жахлива ситуація була якнайшвидше виправлена.

Прикликаємо на Вас Боже благословення!

З повагою,

Любомир (Гузар)
Головуючий у Нараді представників християнських Церков України,
Верховний Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви

* * *

м. Київ, 17 жовтня 2008 р.

Послу Індії в Україні
пану Дебабрата Саха

Шановний пане Посол!

Перш за все хочу засвідчити Вам свою глибоку повагу та підкреслити важливість розвитку взаємовигідної співпраці між Індією та Україною у різних сферах суспільного життя.

Поряд з цим, звертаємо Вашу увагу на жорстокі гоніння та утиски, які мають місце в різних штатах Індії по відношенню до християн різних віросповідних напрямків. Останні місяці в засобах масової інформації все більше з’являється повідомлень про напади та підпали християнських поселень, храмів, молитовних будинків, притулків, шкіл та житлових будинків, а також про переслідування та вбивства християнських священнослужителів, пасторів, монахів та пересічних віруючих, зокрема у східному індійському штаті Орісса.

З різних джерел, зокрема від місіонерів християнських Церков в Індії, ми отримуємо тривожні повідомлення про озброєні напади на віруючих-християн, за наслідками яких вже зараз біля тисячі церковних споруд та житлових будинків були знищені, кілька десятків тисяч місцевих християн були змушені покинути свої помешкання та переховуються від жорстоких гонінь у джунглях Орісси, безліч людей було вбито та замордовано. За нашою інформацією зазначені жорстокості та гоніння почали поширюватися й на інші штати Індії.

Дана проблема була предметом обговорення на зустрічі першоієрархів християнських Церков України від 7 жовтня 2008 року у форматі Наради представників християнських Церков України, до складу якої входять провідні українські Церкви православного, католицького та протестантського напрямків християнства, а саме: Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Римсько-Католицької Церкви в Україні, Всеукраїнського Союзу Об'єднань євангельських християн – баптистів, Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників, Української Християнської Євангельської Церкви, Української Лютеранської Церкви та Братства незалежних церков і місій євангельських християн – баптистів України.

Християнські Церкви України глибоко стурбовані зазначеною ситуацією в Індії, пов’язаною з неприпустимим відношенням до людей, які сповідують християнство. Глави християнських Церков України мають тверде переконання, що рівень свободи віросповідання та поваги до релігійних переконань в Україні, яким зокрема користуються і прихильники індуїстських вірувань та громадяни Індії, має бути прикладом для відповідного відношення до християн на усій території Індії.

З огляду на означене, звертаємось до Вас, шановний пане Посол, з проханням донести керівництва зовнішньополітичного відомства Індії інформацію про гостру необхідність вжиття невідкладних державних заходів для припинення утисків християн в Індії та забезпечення виконання міжнародних договорів у сфері забезпечення права кожної людини на свободу совісті, віросповідання та переконань з метою якнайшвидшого виправлення вказаної ситуації.

Висловлюємо сподівання у скорішому розв’язанні зазначеної проблеми, що сприятиме подальшому ефективному налагодженню індійсько-українських відносин на благо громадян обох держав.

З повагою,

Любомир (Гузар)
Головуючий у Нараді представників християнських Церков України,
Верховний Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви