• Головна
  • Звернення представників шести Церков з приводу політичних подій (квітень, 2007)...

Звернення представників шести Церков з приводу політичних подій (квітень, 2007)

05.04.2007, 14:11

ЗВЕРНЕННЯ
до українського народу
керівників Церков і релігійних організацій –
учасників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій


Дорогі брати і сестри!
Шановні співгромадяни!

У часи радості та випробувань Церкви і релігійні організації були та залишаються з народом. Тому, спонукані своєю совістю та обов’язком, ми, керівники Церков і релігійних організацій України, в час суспільного збурення та загострення політичної боротьби, звертаємося до вас із закликом зберегти мир, єдність та незалежність нашої держави. Ми закликаємо всіх, а особливо керівників політичних сил, пам’ятати про відповідальність за свої слова та дії не тільки перед людським законом та судом історії, але в першу чергу – перед Богом. Нагадаємо, що про відповідальність перед Ним написано і в Конституції України.

Ні для кого не є таємницею, що Україна потерпала та потерпає від корупції. Це – зло, яке подібно до іржі роз’їдає основи держави та суспільства. Найгірший серед видів цього зла – той, який використовує закон, важелі влади та систему правосуддя, щоб під їхнім покровом творити неправду.

Нажаль, це зло торкнулося не тільки економіки, але й політики. Після завершення виборчого процесу 2006 р. суспільство стало свідком того, як окремі представники політичних сил забули про свої передвиборчі обіцянки й програми. Вони почали діяти так, ніби представляють самі себе, а не виборців, які голосували за їхні кандидатури згідно до проголошених раніше програм та гасел. Це стало однією з головних причин виникнення політичної кризи.

Спробою знайти порозуміння між провідними політичними силами був Універсал національної єдності, в якому зафіксовані основоположні консолідуючі принципи розвитку українського суспільства. Підтримку положень, викладених в Універсалі, задекларували всі представлені у Верховній Раді України політичні сили. Нажаль, подальший розвиток подій засвідчив, що парламентські сили не змогли виробити взаємоприйнятні механізми співпраці, що лише поглиблювало протистояння. Зараз це протистояння досягло тієї межі, коли воно становить загрозу єдності та незалежності Української держави. Тому кризі має бути покладено край.

Нагадаємо, що лише український народ є єдиним носієм повноти державної влади. Тому саме до нього повинні звернутися політики усіх таборів за підтвердженням своїх повноважень в парламенті представляти інтереси громадян України. Віримо, що політичні сили, відновивши через вибори довіру до себе, очистяться від підозр у нехтуванні волею виборців. Відтак вони зможуть з повним правом претендувати на високе звання народних обранців, а політична криза знайде своє розв’язання. Вважаємо, що такий шлях відповідатиме засадам моралі та справедливості.

Тому ми звертаємося до всіх політичних сил та до всіх співгромадян із закликом не на словах, а ділом виявити справжню любов до України та її народу, пожертвувати особистими амбіціями заради національної єдності, спільного блага та майбутнього нашої держави. Нехай мудрість та воля українського народу наділять політиків беззаперечним мандатом довіри.

Ми закликаємо всіх до молитви про мир і злагоду в нашій державі. Ми категорично застерігаємо політиків та співгромадян від насильства, бо посіяний вітер розбрату обернеться бурею суспільного протистояння. Ми просимо Бога, щоб Він наділив мудрістю та виваженістю тих, від кого залежить доля України. Ми закликаємо всіх діяти не тільки згідно до державних законів, але й згідно до закону моралі, у дусі істини, правди і справедливості. Цей свій заклик ми особливо спрямовуємо до суддів, які мають пам’ятати про свій обов’язок судити чесно і справедливо, наслідуючи Єдиного Праведного та Нелицемірного Суддю – Бога.

Нехай діями кожного керує совість та любов до України!

Закликаємо на всіх вас Боже благословення!

ФІЛАРЕТ, Патріарх Київський і всієї Руси-України, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату
ЛЮБОМИР (ГУЗАР), Верховний Архиєпископ, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви
Михайло ПАНОЧКО, Єпископ Церкви християн віри євангельської України
Маркіян ТРОФИМ’ЯК, Єпископ, заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких єпископів України
Леонід ПАДУН, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви
Валерій АНТОНЮК, Виконавчий секретар Всеукраїнського Союзу Об’єднань євангельських християн-баптистів