• Головна
  • Звернення ВРЦ щодо моральності реклами...

Звернення ВРЦ щодо моральності реклами

30.06.2005, 13:51

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звертається до Президента, Верховної Ради та Уряду України з проханням невідкладно розробити та впровадити законодавчі механізми, які більш жорстко, ніж тепер, обмежили б можливості пропагувати (рекламувати) споживання алкоголю і тютюну.

Звернення
Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій
щодо морально-етичного змісту рекламної продукції в Україні


Дорогі браття і сестри! Шановні співвітчизники!

Досвід багатьох поколінь нашого народу доводить, що благо суспільства в цілому і кожного громадянина зокрема може бути досягнуте тільки тоді, коли першорядне значення буде надаватися духовним, а не матеріальним цінностям. На відміну від духовних багатств, матеріальні, хоч є важливими, не здатні зробити ні людину, ні суспільство щасливими. Накопичення та споживання матеріальних благ не може бути метою життя людини. Тому пропагування гедонізму і споживацького ставлення до життя суперечить бажанню процвітання суспільства і блага українському народові.

Великим соціальним злом є розповсюдження таких згубних для духовного і фізичного здоров’я людини звичок, як зловживання алкоголем та тютюнопаління. Щороку в Україні тисячі людей вмирають від хвороб, викликаних цими звичками, від алкоголізму батьків розпадаються тисячі сімей, страждають діти. З допомогою реклами у молоді формується такий стиль життя, в якому алкогольні напої відіграють важливу роль. Тому, відчуваючи велике занепокоєння розширенням в медіа-просторі України пропагування алкогольних (а особливо слабоалкогольних) та тютюнових виробів, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звертається до виробників такої продукції, рекламних агенцій та власників і керівників засобів масової інформації з проханням жорстко обмежити пропагування (рекламу) алкоголю і тютюну. Кожен, хто пропагує споживання алкоголю і тютюну, повинен пам’ятати, що за спричинене людині споживанням такої продукції зло він теж буде нести свою частку відповідальності перед Всевишнім.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звертається до Президента, Верховної Ради та Уряду України з проханням невідкладно розробити та впровадити законодавчі механізми, які більш жорстко, ніж тепер, обмежили б можливості пропагувати (рекламувати) споживання алкоголю і тютюну, заборонили б у публічних місцях вживання алкогольних напоїв, в тому числі пива та слабоалкогольних напоїв, а також паління.

Під час розробки таких законодавчих актів ми просимо врахувати й те, що пропагування споживання алкоголю і паління тютюну має також прихований характер. Тому просимо передбачити жорсткі обмеження для рекламування торгівельних марок алкогольної та тютюнової продукції, в тому числі у формі спонсорської участі у розважальних, спортивних та інших публічних заходах, підготовці теле- і радіопрограм.

Вважаємо своїм обов’язком привернути увагу держави і суспільства до того, що відверта реклама в засобах масової інформації, а особливо на телебаченні, протизаплідних засобів (презервативів) та засобів жіночої гігієни є образою суспільної моралі і виявом зневаги до почуттів глядачів. Морально неприпустимою є реклама, в якій у образливому контексті використовуються священні для віруючих поняття і символи. Цей комплекс проблем також потребує свого законодавчого розв’язання.

Вважаємо, що жорстке обмеження, а в окремих сферах і повна заборона реклами алкогольної і тютюнової продукції та її торгівельних марок сприятимуть покращенню духовного і фізичного здоров’я українського народу. Запевняємо, що Церкви та релігійні організації і надалі будуть послідовно підтримувати всі заходи, спрямовані на формування в Україні суспільства, яке складається з духовно і морально здорових та гармонійно розвинених особистостей.

Ми свідомі того, що виробники алкогольної і тютюнової продукції, власники засобів масової інформації та працівники сфери реклами після введення жорстких заборонних і обмежувальних норм щодо пропагування алкоголю, тютюну та іншої продукції можуть втратити частину своїх прибутків. Але зараз, внаслідок цієї пропаганди, і суспільство, і вони самі втрачають значно більше, а тому заради загального блага, заради майбутнього нашого суспільства – дітей і молоді, заради блага українського народу, до якого всі ми належимо, ми закликаємо їх з розумінням поставитися до нашої позиції та між суспільним добром і суспільним злом обрати перше, а не друге.

З повагою і благословенням,

ФІЛАРЕТ, Патріарх Київський і всієї Руси-України, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату;
ВОЛОДИМИР, митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви;
ЛЮБОМИР кардинал ГУЗАР, Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви;
МЕФОДІЙ, митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви;
Єпископ МАРКІЯН ТРОФИМ’ЯК, заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України;
ГРИГОРІЙ КОМЕНДАНТ, Голова Всеукраїнського Союзу об’єднань євангельських християн-баптистів;
МИХАЙЛО ПАНОЧКО, Єпископ Церкви християн віри євангельської України;
ЛЕОНІД ПАДУН, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;
ВОЛОДИМИР КРУПСЬКИЙ, Президент Української Уніонної Конференції Церкви адвентистів сьомого дня;
ВАСИЛЬ РАЙЧИНЕЦЬ, Старший єпископ Союзу вільних церков християн євангельської віри України;
В’ЯЧЕСЛАВ ГОРПИНЧУК, Єпископ Української Лютеранської Церкви;
Архієпископ ГРИГОРІС БУНІАТЯН, Глава Української Єпархії Вірменської Апостольської Церкви;
ЯКОБ ДОВ БЛАЙХ, Головний рабин м. Києва та України.

Прийнято: Київ, 24 червня 2005 року

Проголошено: Київ, 30 червня 2005 року