• Головна
  • Звернення Глав традиційних християнських Церков про християнські цінності в освіті...

Звернення Глав традиційних християнських Церков про християнські цінності в освіті

29.06.2005, 13:50
Ми переконані, що забезпечення передання майбутнім поколінням духовних, моральних і культурних цінностей українського народу є однією з найважливіших передумов перспективи та успіху вітчизняної освіти.

Президенту України
Ющенку В.А.

Голові Верховної Ради
України Литвину В.М.

Прем’єр-Міністру України
Тимошенко Ю.В.

Міністру освіти і науки України
Ніколаєнку С.М.

СПІЛЬНЕ ЗВЕРНЕННЯ
Глав традиційних християнських конфесій України
(Українська Православна Церква, Українська Православна Церква Київського Патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква, Українська Греко-Католицька Церква)

 

Дбаючи про духовність і моральність українського суспільства, відчуваючи відповідальність за майбутнє українського народу, ми, Глави традиційних християнських конфесій України, вважаємо своєчасним і необхідним звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України та співвітчизників з викладенням свого бачення щодо шляхів духовно-морального відродження нашого народу і поєднання зусиль Держави і Церкви для впровадження в систему освіти християнських духовних цінностей.

Ми переконані, що забезпечення передання майбутнім поколінням духовних, моральних і культурних цінностей українського народу є однією з найважливіших передумов перспективи та успіху вітчизняної освіти.

Ми вітаємо ініціативу Президента України про введення релігійних цінностей у освітньо-виховний процес та пропонуємо наступне:

1. Для врахування загальних підходів Церков та наявного в Україні досвіду створити освітньо-церковну комісію при Кабінеті Міністрів України. Першочерговим завданням цієї комісії має бути створення у двомісячний термін цілісної програми духовно-моральної просвіти в Україні на засадах християнської культурної спадщини та підготовка підручників і відповідних нормативно-правових актів.

2. Починаючи з 2005-2006 навчального року, запровадити викладання основ християнської етики в українській культурі у загальноосвітніх навчальних закладах України. Вивчення усіма учнями цього предмету як позаконфесійного і такого, що не супроводжується релігійними обрядами, буде сприяти об’єднавчим тенденціям у суспільстві на основі спільних культурних символів, етично-моральних цінностей та виховних принципів. Ми також пропонуємо на засадах толерантності і добросусідства передбачити у навчальній програмі можливість ознайомлення з присутніми в Україні іншими релігійними культурами і традиціями.

3. Вжити необхідні заходи, спрямовані на відкриття відповідної спеціальності в „Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах”.

4. Для забезпечення кваліфікованого викладання даного предмету у співпраці з християнськими Церквами запровадити підготовку та перепідготовку кадрів у вищих навчальних закладах.

Звернення підписали:

ВОЛОДИМИР, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви

ФІЛАРЕТ, Патріарх Київський і всієї Руси-України, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату

МЕФОДІЙ, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви

ЛЮБОМИР, Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви

Оприлюднено 29 червня 2005 року