• Головна
  • Звернення керівників християнських Церков України до співгромадян напередодні повторного голосування 26 грудня 2004 р....

Звернення керівників християнських Церков України до співгромадян напередодні повторного голосування 26 грудня 2004 р.

21.12.2004, 13:46
Напередодні повторного голосування на виборах Президента України 26 грудня 2004 року ми, керівники християнських Церков України, вважаємо своїм пастирським і громадянським обов’язком викласти спільну позицію щодо цієї важливої події.

Вельмишановні співвітчизники!
Дорогі браття і сестри!

Напередодні повторного голосування на виборах Президента України 26 грудня 2004 року ми, керівники християнських Церков України, вважаємо своїм пастирським і громадянським обов’язком викласти спільну позицію щодо цієї важливої події.

Всі ми стали свідками бурхливих суспільних подій, викликаних масштабною фальсифікацією народного волевиявлення. Церква не може і не повинна втручатися у політичні процеси, але події кінця листопада – початку грудня цього року вийшли далеко за рамки суто політичних. Ми переконані, що учасники масових акцій протесту були не виконавцями чиїхось технологічних розробок, а борцями за правду і за право обирати – і особисте, і своїх політичних опонентів. Для того, щоб у майбутньому українське суспільство більше не переживало таких гострих моментів протистояння, Церква закликає політиків і всіх співгромадян, не залежно від власних політичних поглядів, у своїх словах і діях завжди пам’ятати, що немає такої мети, яка б виправдовувала підтримку і свідоме поширення неправди, а реалізація якої могла б виправдати зневагу до прав і гідності опонентів.

Церкви схвально сприйняли справедливе рішення Верховного Суду України, який підтвердив, що результати голосування 21 листопада 2004 р. були сфальсифіковані. У зв’язку з цим ми ще раз наголошуємо, що фальсифікація результатів виборів є не тільки важким за своїми наслідками злочином перед народом України, але також і гріхом перед Богом. Тому ми закликаємо всіх учасників виборчого процесу, а особливо членів виборчих комісій всіх рівнів, бути чесними перед Богом і народом, виконувати свої обов’язки по совісті і у відповідності до законів України.

Ми просимо тих, хто Богом і народом України наділений владними повноваженнями, не використовувати їх для незаконного впливу на результати виборів глави держави. Зловживання владою – гріх, і якщо хтось піддавався такій спокусі раніше – нехай знайде в собі сили виправитися і чесно виконує свої обов’язки.

Ми переконані в тому, що милість Божа, громадянська свідомість, мудрість і виваженість нашого народу допомогли мирно розв’язати викликану небаченою фальсифікацією суспільну кризу. Разом з тим Церква закликає всіх пам’ятати, що ми – громадяни єдиної держави, а наші політичні переконання в жодному разі не повинні ставати приводом до застосування сили, розпалювання ворожнечі та ненависті до опонентів. Кожен має пам’ятати заповідь Спасителя – не робити іншим того, чого не бажаєш собі, кожен зобов’язаний бути на боці правди і відстоювати її. Разом з тим у боротьбі за правду необхідно пам’ятати слова Євангелія: „Не бувай переможений злом, а перемагай зло добром” (Рим. 12:21).

Напередодні повторного голосування ми закликаємо всіх віруючих продовжувати молитися за справедливий перебіг і завершення виборчого процесу. Нагадуємо всім про необхідність в день голосування сумлінно виконати свій громадянський обов’язок. Чесне проведення голосування і встановлення правдивих результатів волевиявлення народу України повинні стати важливим кроком нашої держави на шляху демократичного розвитку. Нехай Всемилостивий Господь допоможе кожному з нас відкинути гріх і неправду та спільними зусиллями будувати життя нашої Батьківщини згідно із законами правди і справедливості.

Закликаємо на всіх наших співгромадян Боже благословення.

Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси–України;
Любомир, Верховний Архиєпископ УГКЦ;
Михайло Паночко, Єпископ Церкви християн віри євангельської України;
Григорій Комендант, Голова Всеукраїнського Союзу об’єднань євангельських християн-баптистів;
Маркіян Трофим'як, Заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких єпископів України;
Леонід Падун, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;
Франц Шумейко, Голова Братства незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України;
В'ячеслав Горпинчук, єпископ Українською Лютеранської Церкви.

21 грудня 2004 року