• Головна
  • Звернення керівників християнських Церков України до співгромадян напередодні другого туру виборів Президента України...

Звернення керівників християнських Церков України до співгромадян напередодні другого туру виборів Президента України

11.11.2004, 13:42

Перебіг виборчої кампанії та загальні результати першого туру голосування на цьогорічних виборах Президента змушують нас, керівників християнських Церков України, напередодні другого туру голосування від імені наших конфесій знову звернутися до вас з викладенням християнської позиції з приводу виборів Глави Української держави.

Ухиляйся від всього злого і роби добро,
будь мирний і пильнуй того.
Псалом 33:15

Шановні співгромадяни! Дорогі браття і сестри!

 

Перебіг виборчої кампанії та загальні результати першого туру голосування на цьогорічних виборах Президента змушують нас, керівників християнських Церков України, напередодні другого туру голосування від імені наших конфесій знову звернутися до вас з викладенням християнської позиції з приводу виборів Глави Української держави – однієї з найважливіших подій суспільного життя від часу проголошення Незалежності України. Ми переконані, що результати нинішніх президентських виборів визначатимуть не тільки особу, якій народом України буде довірене керівництво державою, але й, без перебільшення, - сам напрямок історичного розвитку України на десятки майбутніх років. Саме тому відповідальність кожного з нас за те, яким чином ми, як повноправні громадяни держави, скористаємося своїм правом вибору і виконаємо покладені на нас законами обов’язки, є особливою.

Найперше слід відзначити, що активна громадянська позиція християн різних конфесій була виявлена через посилену молитву про справедливі вибори Глави Української держави, яку вони звершували протягом тривалого часу як у церковному зібранні, так і приватно. Ми віримо, що Господом були почуті ці молитви і вдячні Богові за те, що в складних суспільних умовах було збережено громадянський мир, а тому закликаємо всіх християн напередодні другого туру голосування повною мірою використати євангельські засоби впливу – піст і молитву – для того, щоб процес виборів Президента України завершився згідно з Божим і державним законом та був справедливим відображенням волевиявлення українських громадян.

Важливим результатом першого туру голосування була висока активність громадян у здійсненні права вибору. Перебіг голосування засвідчив, що люди повірили в силу і дієвість свого волевиявлення, відчули свою відповідальність за належний вибір державних провідників, а тому в різний спосіб з великою жертовністю служили спільній справі. Ми вдячні всім, хто як виборець, член виборчих комісій різного рівня, або представник органів влади чи місцевого самоврядування у визначений законом спосіб, усвідомлюючи важливість результатів голосування сумлінно виконував свої повноваження в межах закону, особливо тоді, коли це було пов’язано з доланням тиску та з особистою жертвою. Разом з тим дуже прикро, що не кожен, хто бажав взяти участь в голосуванні, через численні помилки у списках виборців мав можливість це зробити. Тому закликаємо всіх, до чиєї компетенції належить виправлення ситуації, що склалася, докласти максимальних зусиль для усунення до другого туру голосування неточностей у списках виборців. Також звертаємося до рядових виборців з проханням активно допомогти виборчім комісіям виявити і усунути недоліки у списках виборців, особисто перевіривши в них дані про себе, своїх рідних та сусідів.

Словами подяки належить відзначити молодь, яка не залишилася байдужою до свого майбутнього і майбутнього своєї держави. Не меншої вдячності заслуговують також ті адміністратори навчальних закладів, викладачі та вихователі, які, навчаючи молодь слухатися голосу сумління й підтримуючи її громадянську активність, вчили молодих людей також пізнавати належні межі такої активності, встановлені моральним законом і правилами людського співжиття. На цьому тлі прикро відзначати випадки, коли керівництво навчальних закладів і вихователі зловживали своїм становищем, нав’язуючи студентам своє бачення вибору або ж караючи їх за виявлення своєї громадянської позиції. В таких випадках серйозно страждав сам принцип виховання молоді, оскільки молода душа, сформована на суспільному лукавстві та порушенні моральних цінностей, і у дорослому віці стане будувати своє і суспільне життя на засадах неправди і пристосуванства.

Крім цього разом з відзначеними вище позитивними суспільними результатами першого туру виборів виявилися також й інші негативні тенденції, які потребують свого висвітлення. Ми змушені визнати надзвичайно прикрим наслідком велику кількість нарікань, які в суспільстві висловлюються на адресу представників різних гілок влади, звинувачуваних у порушенні законів під час виборів. Всім, хто від Господа через волевиявлення народу наділений владними повноваженнями, хочемо нагадати слова апостола Павла, що немає влади не від Бога, а кожен начальник є Божий слуга (Рим. 13:1-7). Не тільки законами держави, але й вічним Божим законом представники влади поставлені служити справедливості, покликані викорінювати в суспільстві зло і сприяти добру. І тому якщо хтось, наділений владою, замість виконання такого свого призначення сам збільшує в світі зло і несправедливість, то така людина чинить перед Богом великий гріх, який не залишиться без належного покарання.

Враховуючи це, настійливо звертаємося до всіх, хто наділений владними повноваженнями, із закликом, не тільки самим не брати участі у різного роду фальсифікаціях, які є гріхом перед Богом, тискові на виборців або інших незаконних діях, але й всіма силами протидіяти спробам викривити справжнє волевиявлення громадян нашої держави. Особливо ж просимо пам’ятати про свою присягу на вірність народу України і в будь-якій ситуації залишатися охоронцями права, а не співучасниками неправди, представників правоохоронних органів. Належну відданість правді закликаємо виявляти і працівників судової системи, на плечах яких лежить відповідальність за справедливість їхнього рішення в тих випадках, коли виявляються порушення законів. Як і кожному громадянину, суддям потрібно пам’ятати про останній справедливий і нелицемірний Суд Божий, якого ніхто не зможе уникнути.

Окрім представників різних органів влади важливу суспільну працю виконують також засоби масової інформації, які часто називають четвертою владною гілкою. Саме через посередництво журналістів суспільство отримує інформацію про всі важливі події, а кожен член суспільства відповідно до своїх переконань формує власну громадянську позицію. Кожен журналіст несе відповідальність не тільки перед своєю аудиторією, але й перед Богом і власною совістю за те, як – правдиво чи неправдиво – він висвітлює суспільне життя. Закликаємо власників та працівників засобів масової інформації в своїй діяльності пам’ятати, що сам Христос іменує Себе Істиною, а диявол зветься батьком неправди.

Вибори Президента України не повинні бути самоціллю, а лише ще одним рішучим кроком українського суспільства на шляху демократичного розвитку, і не залежно від того, хто стане новим Главою нашої держави, чесні та справедливі вибори нададуть йому необхідної легітимності в очах народу. Переконані, що лише справедливо обраний Президент матиме моральне право виступати від імені народу України, в чому ми вбачаємо запоруку єдності нашої держави й духовної цілісності народу.

Хай Всемилостивий Господь благословить Україну мудрими виборцями, чесними членами виборчих комісій, сумлінними спостерігачами, правдомовними журналістами, відповідальними політичними діячами і, нарешті, всенародно і законно обраним Президентом, який пам’ятатиме, що він лише вірний слуга народу – єдиного носія влади в державі – і покірний слуга єдиного Бога Отця, Вседержителя, Який є Господом людської історії!

Благословення Господнє на вас!

— Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України ФІЛАРЕТ;
— Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви, кардинал ЛЮБОМИР ГУЗАР;
— Заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України, єпископ МАРКІЯН ТРОФІМ’ЯК;
— Єпископ Церкви християн віри євангельської України МИХАЙЛО ПАНОЧКО;
— Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви ЛЕОНІД ПАДУН.

КИЇВ, 11 листопада 2004 року