• Головна
  • Нарада представників Християнських Церков України...

Нарада представників Християнських Церков України

10.12.2009, 23:53

Нарада представників Християнських Церков України (далі – Нарада) була утворена 2 грудня 2003 року шляхом підписання керівниками Християнських Церков України Декларації про утворення Наради, як представницького міжконфесійного консультативно-дорадчого органу, що діє на громадських засадах. Основною метою створення Наради, як проголошує Декларація, є об'єднання зусиль Християнських Церков (релігійних об`єднань) України з метою сприяння поширенню в Україні засад християнства та релігійної свободи.

До основних завдань Наради належать:

  • поширення діалогу між християнами у відродженні християнської моралі в суспільстві, традицій соціального служіння та подолання наслідків радянського атеїзму і тоталітаризму;
  • обговорення актуальних питань релігійного життя та підготовка взаємоузгоджених пропозицій по вдосконаленню чинного законодавства в першу чергу з питань, що стосуються релігії і моралі;
  • підготовка і організація зустрічей керівників християнських Церков України;
  • сприяння міжконфесійному взаємопорозумінню та злагоді у суспільстві;
  • налагодження співпраці з органами державної влади і місцевого самоврядування, політичними партіями і громадськими організаціями у сферах взаємної відповідальності перед Богом, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями; та інші.

Нарада будує свою роботу на засадах рівності і рівноправ'я, поважного ставлення до внутрішніх настанов і традицій усіх офіційно діючих в Україні релігійних організацій, а також є незалежною від будь-яких політичних партій. Для забезпечення належної організаційної діяльності Наради на засіданні керівників християнських Церков України від 11 березня 2004 року було прийняте Положення про Нараду представників Християнських Церков України.

Станом на 15.10.2008 року до складу Наради входять дев’ять Церков України, які представляють православний, католицький та протестантський напрямки у християнстві. Основною формою роботи Наради є засідання, на яких члени Наради головують почергово. За рішенням Наради на її засідання можуть запрошуватися з правом дорадчого голосу експерти і фахівці, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, а також недержавних організацій.

Керівники Християнських Церков – учасники Наради регулярно звертаються до громадськості, органів державної влади та органів місцевого самоврядування зі зверненнями з приводу актуальних питань зміцнення моральних засад суспільства та щодо інших суспільно-важливих проблем.

СПИСОК
християнських Церков України – учасників Наради
представників християнських Церков України

(у порядку підписання, станом на 15 жовтня 2008 року)

1. Українська Православна Церква – Київський Патріархат (Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет)

2. Українська Греко-Католицька Церква (Верховний Архиєпископ УГКЦ Любомир кардинал Гузар)

3. Римо-Католицька Церква в Україні (Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України Мар’ян кардинал Яворський)

4. Церква християн віри євангельської України (Єпископ ЦХВЄУ Паночко Михайло Степанович)

5. Братство незалежних церков та місій євангельських християн-баптистів України (Голова Братства Дебелинський Сергій Миколайович)

6. Українська Християнська Євангельська Церква (Старший єпископ УХЄЦ Падун Леонід Миколайович)

7. Українська Лютеранська Церква (Єпископ УЛЦ Горпинчук В’ячеслав Володимирович)

8. Українська Православна Церква (Митрополит Київський і всієї України Володимир)

9. Всеукраїнський Союз об’єднань євангельських християн-баптистів (Президент Союзу Нестерук В’ячеслав Васильович)