• Головна
  • Проекти
  • "10 років, зрозуміло, невеликий термін. Проте якщо врахувати, що велика кількість медіа припиняють існування на 2-3 році існування, то ви вже майже «аксакали»"...

"10 років, зрозуміло, невеликий термін. Проте якщо врахувати, що велика кількість медіа припиняють існування на 2-3 році існування, то ви вже майже «аксакали»"

26.01.2011, 15:03
"10 років, зрозуміло, невеликий термін. Проте якщо врахувати, що велика кількість медіа припиняють існування на 2-3 році існування, то ви вже майже «аксакали»" - фото 1
Думки про РІСУ експертів, читачів, авторів (частина перша)

Алли БойкоАлла БОЙКО, доктор філологічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Важко критично оцінювати роботу тих, ким цікавишся, до кого звертаєшся майже кожного дня, кого, врешті-решт, полюбив за ці роки. Ловлю себе на тому, що навіть не задумуюсь, що є зайве або погане в роботі RISU.org.ua. Вони є, і за це вже їм велика подяка. Толерантні, обізнані, інтелектуальні, талановиті, по львівські іронічні, гострі на язик, легкі на підйом, іноді надто емоційні, але щирі і відверті. Шукають власні шляхи в журналістиці, розробляють нові теми та знаходять ідеї, люблять свою справу, і тому все в них виходить.

До RISU.org.ua звертаюсь, коли готуюсь до лекцій або семінарських, хочу написати статтю або виступ на конференції, просто почитати щось цікаве і корисне. А іноді й написати самій.

Побажання? Будь ласка! Шукайте нових авторів, та не перетворюйте портал на «школу юного журналіста»; запрошуйте експертами не лише знаних і популярних персон, але й простих віруючих (або невіруючих), тобто, йдіть у народ. Пропагуйте свої ідеї, і тоді ваша аудиторія значно збільшиться. Якщо вже пишете про релігійний туризм (до речі, чудова ідея!), то, може, варто звернутись до груп прочан, які їздять по святинях України і за кордон. Щоб не фахові журналісти готували статті або ваші постійні дописувачі, а розповідали про свої враження люди, які там побували.

І чому б не зробити рубрику, де молоді і не дуже вже молоді вчені могли б публікувати свої наукові доробки. А весь загал міг би їх обговорювати, при бажанні, зрозуміло. Це була б допомога і першим, і другим. Думаю, Відділ релігієзнавства Інституту філософії імені Г.Сковороди долучився б до цього.

10 років, зрозуміло, невеликий термін. Проте якщо врахувати, що велика кількість медіа припиняють існування на 2-3 році існування, то ви вже майже «аксакали». І самі можете вже вчити, оскільки накопичили величезний досвід. Тому вже час написати посібник для журналістів, які працюють в релігійних медіа.

Щиро зичу RISU.org.ua довголіття, здоров’я, мудрості,грантів і великої вдячної аудиторії!

 

Михайло ЧеренковМихайло ЧЕРЕНКОВ, док. філос. наук, віце-президент фонду «Духовне відродження», директор Українського християнського гуманітарного інституту

На тлі сучасних медійних проектів РІСУ став унікальним явищем – не комерційним, не політичним, не заангажованим конфесійно чи ідеологічно. Завдяки порталу знайшлось місце і навіть з’явився канал трансляції для альтернативних поглядів на релігійні процеси в Україні, здорового екуменізму, національно орієнтованих авторів. Звісно, ще бракує оперативності у висвітленні подій, широкої мережі кореспондентів, якісної аналітики від власного кола вже знаних або перспективних авторів. Але головне вже є – принципова позиція на засадах плюралізму, толерантності, міжконфесійного діалогу, партнерства церков з державою. Саме ця принциповість, разом з високою культурою і розумною редакційною політикою, стала специфічною, позитивною, «фірмовою» ознакою РІСУ.

 

Михайло ЯкубовичМихайло ЯКУБОВИЧ, магістр релігієзнавства, сходознавець, дослідник доктринальної та філософської думки ісламського світу, автор першого повного перекладу Корану українською мовою

Перш за все, вітаю з Новим 2011 та редакційним 10 :)) Я не вважаю себе фахівцем у галузі медіа, в тому числі й релігійних (чи то релігієзнавчих), але скажу свою думку.

Часто раджу портал своїм студентам, знайомим віруючим (серед іншого й закордонним), інколи чую відгуки, маю також і свою думку. Просто як читач - напишу таке.

Портал у Вас дуже крутий. Не хочу зайвих слів, але робите ви украй багато, дуже оперетивно й прагнете до об'єктивності. Утім, я на порталі зазвичай довго не затримуюсь. Читаю новини, інколи якусь аналітику, але рідко. Річ у тім, що мене більш за все цікавлять новини з життя не-християнських релігій (термін не найкращий, але вживається). Я прекрасно розумію, що на тлі, наприклад, боротьби/підтримки Русского міра чи ще якихось там політизацій такі речі виглядають "другорядними", але все ж вони є. Чи не відкрити б якийсь цикл репортажів, чи не провести б якийсь конкурс на таку тематику, чи не запросити б якихось експертів, чи не поставити теми ісламу, юдаїзму, буддизму та ін. дещо по-новому? Я усвідомлюю, що, якщо те цікаво мені, то може не бути цікаво іншим читачам, але ж і висловлюю лише свою думку. Тут не йдеться про якусь одну-дві статті у розділі "Мусульманство" (до речі, вже, певно, час перейменувати його в іслам), тут хочеться чогось форматно нового.

Ну але то все таке, моє суб'єктивне. Але якщо щось надумаєте — готовий допомогти.

З повагою, щирістю й найкращими побажаннями.