• Головна
  • Проекти
  • Церква не може залишатися осторонь інтернету, – монсеньйор Пол Тайге...

Церква не може залишатися осторонь інтернету, – монсеньйор Пол Тайге

21.09.2011, 13:50
Церква не може залишатися осторонь інтернету, – монсеньйор Пол Тайге - фото 1
20 вересня, в Українському католицькому університеті пройшла зустріч секретаря папської ради із соціальних комунікацій монсеньйора Пола Тайге із студентами магістерської програми з журналістики УКУ на тему «Католицька церква у цифровому світі».

Пол Тайге20 вересня, в Українському католицькому університеті пройшла зустріч секретаря папської ради із соціальних комунікацій монсеньйора Пола Тайге із студентами магістерської програми з журналістики УКУ на тему «Католицька церква у цифровому світі».

На зустрічі монсеньйор Пол Тайге розповів про те, що зі зростанням ролі та впливу цифрових технологій на сучасний світ, церква не може залишатися осторонь. Розвиток технологій, на його думку, змінював не тільки свідомість, але сам тип комунікації між людьми.

"Спочатку люди тихо слухали священника на проповіді, і аудиторія слухачів була обмежена приміщенням церкви. Потім, коли з’явилося радіо, аудиторія збільшилася до кількості всіх слухачів радіоефіру, з винайденням телевізора з’явилася можливість не тільки чути але й бачити церковну службу у всіх куточках світу, де є телебачення, але спілкування все ж залишалося пасивним. Проте зараз, коли з’явився інтернет зявилася і можливість інтерактивного спілкування, коли люди мають можливість не лише бути слухачами, а й задавати запитання, що їх цікавлять та брати участь в обговоренні важливих для них тем на різноманітних форумах та у тематичних блогах", - цитує його слова видання ZIK.

За словами Тайге, особливо це є актуальним для молоді, оскільки молодь є тією категорією населення, яка найшвидше сприймає та використовує у повсякденному житті технологічні новинки.

"Тому коли Папа Римський почав вести свій канал на ютубі, де викладаються його проповіді та звернення до людей усього світу, основною аудиторією цього каналу, як і основною аудиторією, що користується інтернетом, стала саме молодь. І ось в цьому і полягає важливість ролі Католицької Церкви і, зокрема, церковних медіа – прищеплювати молодим людям основні людські цінності, подаючи при цьому об’єктивну та неупереджену інформацію про все, що відбувається у світі.

Сучасні технології змінили не лише тип комунікації, але й мають вагомий вплив на зміну типу стосунків між людьми. Так, користувачів соціальних мереж, зокрема таких як Facebook, цікавлять насамперед пошук нових друзів та можливість завести нові стосунки. З одного боку, це добре, оскільки зараз стала можливою комунікація та зв’язок між людьми з віддалених куточків земної кулі, який був неможливий ще років 10 тому. Але, з іншого боку, поряд з можливостями спілкування, навчання та поширення важливої інформації у сучасних соціальних мережах спостерігається і засилля порнографічної продукції? і церковні медіа мають якраз боротися з цим явищем", - зазначив Пол Тайге.

Також, порівнюючи церковні медіа і світську журналістику, монсеньйор Пол Тайге зауважив, що журналісти, які висвітлюють релігійні події? повинні, подаючи свою інформацію, думати не лише про те, щоб подати максимум фактів у якомога стислій формі. Їхнім завданням разом з цим є донести до своїх читачів справжні духовно-людські цінності, які завжди залишаються незмінними, навіть в такому надшвидкому світі.

Відповідаючи на запитання, наскільки для церкви необхідні власні медіа, чи може краще було би розміщувати свої матеріали у засобах масової інформації, які вже мають велику аудиторію читачів чи слухачів, секретар папської ради відповів, що, з одного боку, співпраця зі світськими ЗМІ є хорошою практикою, яка впроваджена в життя. А з іншого, у такій країні, як, наприклад, ісламський Пакистан, де є ізольована громада католиків, – через офіційні державні ЗМІ вони не матимуть змоги отримати потрібну для них інформацію, і церковні медіа залишаються для них чи не єдиним способом дізнатися новини.

Підсумовуючи свій виступ, монсеньйор Пол Тайге зазначив, що католицький журналіст - це не лише журналіст, що працює в католицьких медіа, це журналіст, що, перебуваючи в самому вирі інформаційного потоку, пам’ятає, що він доносить до своїх читачів не лише інформацію, але й звертає їхню увагу на духовно-моральні цінності чи проблему відсутності таких.

Світлина - CREDO