«Презервативна революція»

01.12.2010, 18:07
«Презервативна революція» - фото 1
Тиждень тому світові засоби масової інформації розтиражували новину про «революцію в католицькому світі»: Папа дозволив користуватися презервативами!!! Українські журналісти не довго думали перед тим, як підхопити гарячу тему.

i150_ArticleImage_58009.jpgТиждень тому світові засоби масової інформації розтиражували новину про «революцію в католицькому світі»: Папа дозволив користуватися презервативами!!!

Українські журналісти не довго думали перед тим, як підхопити гарячу тему. Чого тільки варті заголовки: «Папа Римский уже не против презервативов», «Папа Римський дозволив використовувати презервативи», «Папа римский допускает использование презервативов» тощо.

Незабаром після оприлюднення в інтернеті ця «світова сенсація» опинилась і на телевізійних екранах. Хоча, здавалося б, що може бути очевидніше й простіше для професійних журналістів, ніж перевірити джерела інформації, вивчити питання, взяти коментар безпосередньо у представників Католицької церкви, перш ніж у випусках новин одного з центральних каналів повідомити, що католицький світ переживає «щось схоже на революцію».

«Щось схоже на революцію переживає католицький світ. Ватикан визнав прийнятний використання презервативів, "у деяких випадках". Про це заявив Папа Римський Бенедикт XVI в інтерв'ю німецькому журналісту. Уривки цієї розмови надрукувало офіційне видання Ватикану L'Osservatore Romano. Католицька церква вважає неприйнятними будь-які засоби контрацепції, але, на думку понтифіка, використання презервативів виправдане, бо воно зменшує ризик заразитися СНІДом. Втім, найкращою профілактикою у боротьбі із вірусом імунодефіциту Папа Римський називає подружню вірність і статеве утримання», - саме так було сказано у підсумковому випуску новин від 21 листопада на каналі «1+1».

А от що 22 листопада повідомляв 5 канал: «Заява Папи Римського Бенедикта XVI стосовно використання презервативів викликала бурхливу реакцію серед католицьких віруючих усього світу. В інтерв'ю німецькому журналу Папа назвав прийнятним для католиків використання презервативів як запобіжного заходу від СНІДу та інших хвороб».

Натомість Бенедикт XVI сказав от що: «... Зосередити свою увагу лише на презервативах означає звульгаризувати сексуальність, і саме ця вульгаризація становить небезпечну причину того, що багато й багато людей більше не вбачають у сексуальності вираження своєї любові, а лише певного роду наркотик, який самі собі вводять. Тому також і боротьба проти вульгаризації сексуальності є частиною великого зусилля, спрямованого на те, щоб позитивно оцінювати сексуальність, щоб вона могла здійснити свій позитивний вплив на людську істоту в її повноті. Можуть існувати окремі оправдуючі випадки, коли, наприклад, презерватив застосовує повія (в англомовних джерелах - male prostitutes, чоловіки-повії. - Прим. авт.), адже це може стати першим кроком до моралізації, першим актом відповідальності, щоб наново розвинути усвідомлення того, що не все є дозволеним, і не можна робити все, що заманеться. Однак, це не є справжній та відповідний спосіб, щоб подолати ВІЛ-інфекцію. Насправді необхідна гуманізація сексуальності...».

Сенсацію про Папу і презервативи вигадали саме медійники, «додумали» замість Бенедикта XVI висновки з його слів, вирвавши їх із контексту. Почули тільки те, що хотіли почути, а не те, що було насправді сказано, бо зрозуміли з усієї книги єдине слово: «презерватив», - вважають представники Католицької церкви.

«Насправді Папа лише зауважив, що у сучасному світі сексуальність зведено до пошуку задоволення і залежності. І в цьому контексті використання презерватива в неупорядкованих сексуальних стосунках може, - наголошую, може, але не мусить, - стати першим кроком до того, щоб людина перестала сприймати сексуального партнера лише як предмет своєї похоті. Але це не робить такі стосунки негрішними і не виправдовує використання презерватива як таке. Я б відважився порівняти це з ситуацією, коли вбивця задумується над тим, щоб завдати своїй жертві якомога менше страждань. Це може стати першим кроком до зміни його поведінки, може призвести до того, що у вбивці прокинеться совість. Але це твердження ні в якому разі не виправдовує ані убивцю, ані сам акт убивства», - от як, на думку священика Ореста-Дмитра Вільчинського, слід тлумачити слова Папи Бенедикта XVI.

Навіть цей короткий коментар каналу «1+1» був досить негативно сприйнятий багатьма представниками католицької спільноти. Ще одним твердженням, яке викликало їхній подив, стало те, що Католицька церква «вважає неприйнятними будь-які засоби контрацепції». Священик вважає такі слова журналістів безвідповідальними й наголошує, що саме католицькі парохії організовують курси з розпізнання плідності, інформуючи своїх вірних про цей допустимий спосіб контролювання народжуваності. Для самих медійників такі неточності у формулюваннях часом сприймаються як неважливі дрібниці, але релігійні почуття багатьох вірян вони ображають.

«Автори подібних коментарів у гонитві за сенсацією зовсім не зважають на перевіреність тієї чи іншої інформації. Прикро, що через свою некомпетентність, а то й просто лінь працівники українських ЗМІ ображають релігійні почуття інших. У правових країнах журналісти рідко дозволяють собі подібну безвідповідальність», - продовжує отець Вільчинський.

Священик Римо-католицької Церкви отець Микола Мишовський, який одночасно є редактором католицького суспільно-релігійного часопису CREDO, вважає ситуацію з «презервативами Папи» смішною і трагічною одночасно. Зведення всієї книги-інтерв'ю, в якій Папа на 280 сторінках відповів на понад 90 запитань, тільки до одного речення, вирваного із загального контексту, є не чим іншим як маніпуляцією.

«Як редактор я розумію журналістів, а як віруючий та священик - розумію Папу. Журналісти перебувають під тиском рейтингів. Завжди робота мусить бути зроблена дуже швидко, дуже якісно і саме "мій матеріал" мусить бути топ-новиною дня, а ще краще - місяця. Звісно, мало би це досягатися професійністю самого журналіста. Але в гонитві за сенсаційним матеріалом чомусь не вистачило часу на те, щоб перевірити контекст сказаних Папою слів. Понтифік у згаданому інтерв'ю відповідає на багато запитань, що стосуються Бога, світу, кризи віри і суспільства, світової економічної кризи, актуальних проблем Церкви, сучасного стану релігійної свободи, відповідального ставлення до людської сексуальності, діалогу з іншими релігіями, ролі жінки в Церкві та багатьох інших питань, але чомусь деякі ЗМІ висвітлили лише те місце, де пролунало слово "презерватив". Невже з усього того, що Бенедикт XVI сказав у тому інтерв'ю, було зрозумілим лише це одне слово?» - каже отець Мишовський.

Напевно, українські журналісти не хотіли свідомо спотворити слова Папи щодо його «дозволу» використовувати презервативи. Вони їх самі не зрозуміли. Інтерв'ю Папи, передане через вторинні джерела, виявилося заскладним для них. А намагаючись спростити повідомлення, щоби зробити його зрозумілим для аудиторії, вони повністю спотворили зміст.

Посилаючись на наведені вище слова Бенедикта XVI, взагалі можна не тільки дійти висновку, що Папа дозволяє використання презервативів, але й виправдовує чоловічу проституцію. Адже у своєму інтерв''ю, уривок із якого було так широко розтиражовано, Папа Бенедикт наводить приклад чоловіка-повії, який приймає рішення використовувати презерватив як «перший крок у напрямку до відповідальності, на шляху до відновлення того усвідомлення, що не все дозволено і що не можна робити все, що хочеться. Хоча це насправді не є способом боротьби з ВІЛ-інфекцією».

Заради справедливості варто сказати, що українські католицькі ЗМІ теж проґавили цю «сенсацію» і вчасно не розтлумачили, що саме сказав Римський Понтифік. Як наслідок - новини про «Папу і презервативи» продовжили поширюватися без жодних зрозумілих пояснень. Інша річ - світові католицькі медіа, які досить швидко відреагували на повідомлення у ЗМІ.

«Сенсаційні заголовки та публікації лише є свідченням того, що журналістика відходить від точної передачі фактів та інтелектуальних коментарів просто до форми сенсаційних розваг», - коментують світові католицькі медіа цю тему. І ще раз наголошують: слова Папи, як і будь-які роздуми про важливі та складні питання, необхідно читати в контексті.

В інтерв'ю німецькому журналісту Папа Бенедикт відповідає на питання про ВІЛ/СНІД і презервативи й сприймає як належне, «що Петро Зеєвальд і його читачі розуміють, що Католицька церква навчає: використання презервативів є в принципі аморальним актом, який дестабілізує і збіднює людську сексуальність».

Також католицькі видання зазначають, що в наступних частинах інтерв'ю Папа однозначно говорить, що презервативи не є відповіддю на ВІЛ/СНІД, знову повторюючи вчення Католицької церкви стосовно цього питання: «Насправді Святий Отець наполягає, що використання презервативів і секс заради забави є причиною поширення СНІДУ».

«Коли Папа Бенедикт дає інтерв'ю чи виголошує проповіді, він очікує реакції дорослої аудиторії. На відміну від медіа, він не вважає аудиторію дітьми і не патронує її, він сприймає нас як дорослих. Але знову медіа нас принижують своєю журналістикою "суперфраз"», - такими були висновки католицьких медіа стосовно штучно створеного «презервативного» скандалу. В першу чергу це стосується не українських журналістів, а саме тих, хто спровокував скандал із «революціями» у Ватикані. Їхня відповідальність, очевидно, серйозніша, ніж наших колег, які просто піддалися світовій медійній істерії довкола хибно потрактованої заяви Папи. Проте чи не маємо ми зробити кілька важливих висновків? Не тільки журналісти, але й представники церкви, чия робота з мас-медіа явно залишає бажати кращого.

Олена Кулигіна, редактор Релігійно-інформаційної служби України

Олена КУЛИГІНА, для «Телекритики», 01-12-2010