• Головна
  • У Житомирі обговорили питання примирення в українському суспільстві на прикладі діяльності митрополита УГКЦ Андрея Шептицького...

У Житомирі обговорили питання примирення в українському суспільстві на прикладі діяльності митрополита УГКЦ Андрея Шептицького

23.10.2015, 10:31
У Житомирі  обговорили питання примирення в українському суспільстві на прикладі діяльності митрополита УГКЦ Андрея Шептицького - фото 1

У 2015 році в Україні відзначається 150-річчя з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького. З цього приводу Верховною Радою України прийнято відповідну постанову, якою передбачено проведення на базі вищих навчальних закладів наукових конференцій, круглих столів, присвячених життю та діяльності митрополита Андрея Шептицького.

У 2015 році  в Україні відзначається 150-річчя з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького. З цього приводу Верховною Радою України прийнято відповідну постанову, якою передбачено проведення на базі вищих навчальних закладів наукових конференцій, круглих столів, присвячених життю та діяльності митрополита Андрея Шептицького.

Житомир.jpg

За ініціативи парафії Святого Василія Великого Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ)  м. Житомира (настоятель парафії – отець Віталій Сидорук), Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації та за участі Зиновія Свереди, доктора соціальної економіки Папського Григоріанського університету, Президента Академії Етики та Економіки, отця Тихона Кульбаки, голови Екуменічної комісії Донецького екзархату УГКЦ,  правління ГО «Спільнота біженців з Донецька та сходу України», отця Ігоря Шабана, голови Комісії сприяння єдності християн УГКЦ 21 жовтня у Житомирському державному університеті ім. Івана Франка відбулася зустріч з студентами і викладачами, на якій обговорювалися питання примирення в українському суспільстві на прикладі життя і діяльності митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

О. Тихон Кульбака розповів учасникам зустрічі про свій досвід служіння у зоні АТО, пережитий полон у сепаратистів. Незважаючи на всі жахіття, які йому довелося перенести, він стверджує, що тільки духовна спадщина Великого українця, митрополита Андрея Шептицького дала моральні сили перебороти труднощі, не озлобитися на ворогів. Особливо вразило студентів те, що він молиться за Володимира Путіна і мріє про дружні стосунки з сусідньою державою. Також вельмишановний отець стверджує, що тільки молитва, прощення, християнське терпіння здатні подолати ворожнечу між людьми, зберегти мир.

Зиновій Свереда розповів про виборення Українським народом свободи на початку 20 століття, відродження духовності.  На західних теренах нашої держави ця боротьба нерозривно пов‘язана з іменем Андрея Шептицького. Саме він закликав молодь бути відповідальними за будівництво держави, відродження економіки, культури на християнських моральних засадах. Доповідач переконаний, що значну роль у формуванні світогляду Українського народу, гуртування навколо національної ідеї у часи важких випробувань відіграла діяльність Андрея Шептицького.

Гості Житомира відповіли на численні питання студентів і викладачів.

Олександр Пивоварський