• Головна
  • В Україні засновують Інститут спортивних капеланів...

В Україні засновують Інститут спортивних капеланів

12.06.2015, 15:08
В Україні засновують Інститут спортивних капеланів - фото 1
На сьогодні діє капеланська служба у Збройних Силах України, на законодавчому рівні дозволене капеланське служіння у місцях позбавлення волі. Віднедавна, завдяки співпраці низки християнських організацій України, засновано інститут спортивних капеланів.

Не секрет, що напружена ситуація в країні змусила багатьох людей звернути свої погляди до церкви і віри в Бога. А багато церков — переосмислили свою роль у суспільстві, розуміючи, що віра в милосердного Бога виявляється не лише у побожному ставленні до богослужінь у храмах, а й у повсякденних ділах милосердя і служіння ближньому.

На сьогодні діє капеланська служба у Збройних Силах України, на законодавчому рівні дозволене капеланське служіння у місцях позбавлення волі. Віднедавна, завдяки співпраці низки християнських організацій України засновано інститут спортивних капеланів.

Мета руху спортивних капеланів – це пастирська опіка у кожному спортивному клубі та секції України та сусідніх країнах, яку готові взяти на себе християни-спортсмени, що займаються тим чи іншим видом спорту.

Школа спортивних капеланів

Як сказав регіональний директор Спілки Християн Спортсменів України (FCA Ukraine) Андрій Кравцов: «В Україні приблизно 80 тис. тренерів різних видів спорту. На загал, вони працюють приблизно з 4 млн. молодих людей, навчаючи їх азів спорту, мужності, цілеспрямованості. Ми задались питанням – а хто вкладається в тренерів? Хто допомагає їм в їхній нелегкій справі? Хто навчить їх бути прикладом цієї справедливості, цілеспрямованості, духовності? Біллі Грем, відомий євангельський проповідник, сказав: один тренер за рік впливає на більшу кількість людей, ніж середньостатистична людина за все своє життя. Так хто тренує тренерів? Ми хочемо бачити змінену Україну, яка існує для Ісуса Христа через вплив спортсменів та тренерів. Саме тренера та капелани можуть робити реальні зміни у життях мільйонів підлітків. І саме це розуміння і штовхає нас до створення інституту спортивних капеланів».

Засновниками руху спортивних капеланів є:

  • Молодіжна громадська організація «Наша спадщина»,
  • Всеукраїнське громадське об’єднання «Правда»
  • FCA Ukrain,
  • Християнська футбольна ліга,
  • Християнська баскетбольна ліга,
  • Студентський рух «Кемпус».

Альянсом цих спортивних служінь України була започаткована Школа Спортивних Капеланів. Навчання програма буде складатися із 4-х модулів, що викладатимуться протягом 2- х років. Долучитися до навчального процесу можливо з будь-якого модулю. Під час навчання розглядатимуться питання, пов’язані із служінням капеланів у спорті.

Перший модуль навчання відбувся 20-31 травня в м. Ірпінь, Київської обл. На нього з’їхались тренери з різних міст країни: Київ, Львів, Рівне, Луцьк, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Коломия, Мелітополь, Донецьк, Одеса, Кирилівка. Спікерами школи були члени капеланського руху США, працівники FCA USA (штат Ілінойс) Роджер Лайп та Сара Хьорс, що викладали курс «Капеланство», та пастор О. Каспров (курс «Учнівство»).

Роджер Лайп (капелан команди американського футболу Університету Південного Іллінойсу): «Будь-яка біблійна основа спортивного капеланства починається з Біблії, а особливо — з життєпису Ісуса Христа. Головною ціллю спортивного капелана є переміна життя у Христі через інтеграцію спорту та віри в повсякденне життя».

Школа спортивних капеланів бере за основу навчання християнських цінностей в житті кожного спортсмена: як жити в покорі до Слова Божого, як служити у спорті і через спорт, як будувати партнерство, як вкладатись в інших, як уміти розповісти про свою віру тим, хто поряд.

Наступний модуль навчання пройде у вересні 2015 року.

Школа спортивних капеланів

Олег БЛОЩУК