• Головна
  • «Через терни до зірок»: конкурс декламації з нагоди 50-ліття виходу на волю Патріаха Йосифа (Сліпого)...

«Через терни до зірок»: конкурс декламації з нагоди 50-ліття виходу на волю Патріаха Йосифа (Сліпого)

04.03.2013, 17:50
«Через терни до зірок»: конкурс декламації з нагоди 50-ліття виходу на волю Патріаха Йосифа (Сліпого) - фото 1
2 березня 2013 року у Філадельфії пам’ять про Незламного Сина Вселенської Церкви й України вшанували конкурсом декламації «Per Aspera ad Astra: Через терни до зірок».

27 січня 1963 року, після 18 літ тюремного ув’язнення, Ісповідник Віри Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Йосиф (Сліпий) (1892-1984) вийшов на волю. Позбавлений можливості повернутись у рідну Україну, він опинився на Заході, де – всупереч пророкуванням швидкої смерті – розгорнув широкомасштабну духовну, просвітницьку та мирянську діяльність з метою консолідації українства на поселеннях навколо ідеї Патріархату УГКЦ. У різних куточках світу українці відзначають цю подію численними конференціями, науковими симпозіумами, мистецькими заходами.

В суботу, 2 березня 2013 року у Філадельфії, за ініціативи Центру Студій Спадщини Патріарха Йосифа Сліпого, що діє при Релігійному Товаристві Українців Католиків «Свята Софія» ЗСА (ТСС А), та у співпраці з Нашою Українською Рідною Школою (НУРШ) і Українською Федеральною Кредитовим Кооперативом «Самопоміч», пам’ять про Незламного  Сина Вселенської Церкви й України вшанували конкурсом декламації «Per Aspera ad Astra: Через терни до зірок». Метою заходу було не лише відзначити знаменну дату – 50-ліття повернення у вільний світ Патріарха Сліпого, але й зацікавити молоде покоління стражденною історією Катакомбної Церкви та долею її Провідників. Саме тому Конкурс був зорганізований з думкою про учнів 5-12 класів Української Рідної Школи у Філідельфії, які – з допомогою учителів та батьків – підготували до цієї події 12 віршів про Блаженнішого Йосифа з «Антології поезій, присвячений Патріархові Йосифу Сліпому» (Івано-Франківськ, 1999).

Учасники та члени журі конкурсу

Конкурс відбувся у приміщенні кімнати ім. Куземського, що знаходиться в Українському Освітньо-Культурному Центрі у Дженкінтавн, ПА. Журі, до складу якого увійшли: Ольга Костів, Директор НУРШ; Галина Келлер, СЕО Кредитівки «Самопоміч»; Оксана Крилюк, учителька літератури НУРШ; Уляна Процюк, член Дирекції ТСС А, очолив видатний літературознавець, професор Ла Саль Університету та Пеннсильванського Університету, Голова  ТСС А академік Леонід Рудницький. Журі оцінювало 12 конкурсантів за наступними критеріями: плавність декламації; чіткість вимови; інтонація; артистичність виконання; драматизм декламації; постава.

Журі конкурсу визначило 5 лауреатів, якими стали учні: Михайло Мороз (учитель: Оксана Крилюк), Йосиф Ковків (учитель: Оксана Кобулей), Христина Зайшла (учитель: Оксана Томаліщак), Наталія Бабійчук (учитель: Оксана Кобулей) та Маркія Шуст (учитель: Оксана Кобулей).

Переможці (ліворуч-перший ряд): Христина Білецька (3-тє місце), Анастасія Блощинська (2-ге місце), Анастасія Камінська (1-ше місце) та члени журі (ліворуч-другий ряд): Оксана Крилюк, Уляна Процюк, Леонід Рудницький, Ольга Костів, Галина Келлер

Переможцями конкурсу стали учні: Анастасія Камінська – 1-ше місце за вірш «Новітньому Мойсеєві» (учитель: Оксана Крилюк), Анастасія Блощинська – 2-ге місце за вірші «І Він воскрес!» (учитель: Галина Пупін) та Христина Білецька – 3-тє місце за вірш «Народе мій! Собою стань!» (учитель: Оксана Кобулей).

Звертаючись до конкурсантів під час оголошення результатів Конкурсу, Голова журі академік Леонід Рудницький зокрема сказав: «Хочу Вам сердечно подякувати за те, що Ви сьогодні взяли участь в Конкурсі, щоби вшанувати пам’ять Блаженнішого Патріарха Йосифа. Патріарх Йосиф (Сліпий) – це була справді велика людина. Його можна сміло назвати героєм, бо він був дуже відважний, мав дуже сильну віру в Бога і велику любов до своєї Батьківщини України. Ці поезії, що Ви їх тут так гарно нам продекламували, засвідчують це все. Я мав велике щастя знати його особисто, коли він ще був між нами, і та приязнь мала сильний і добрий вплив на моє життя. Надіюся, що Ваша участь в цьому Конкурсі уможливила Вам глибше пізнати цю велику історичну особу і що у майбутньому Ви ще повернетеся до неї у Вашому релігійному, церковному та громадському житті». Вітаючи усіх конкурсантів, директор школи Ольга Костів та СЕО Кредитівки «Самопоміч» Галина Келлер високо оцінили рівень підготовки учнів та відзначили професійність декламації переможців конкурсу.

Усіх учасників Конкурсу було нагороджено дипломами та призами, що їх надав Центр Студій спадщини Патріарха Йосифа (Сліпого), а головний Спонсор Конкурсу, Український Федеральний Кредитовий Кооператив «Самопоміч» надав цінні призи лауреатам та переможцям. Такі заходи мимоволі реалізують візію та сподівання Блаженнішого Патріарха Йосифа (Сліпого), який у своїй проповіді  з нагоди початку нового академічного року в УКУ в Римі 15 жовтня 1972 року сказав наступне: «Ніхто не є вічний. Старші відходять, а на їх місце приходять молоді… Щасливий той народ, коли в руки беруть провід люди чесні, образовані, свідомі того, що вони покликані для праці для добра свого народу і своєї Церкви. …Той нарід може бути спокійний, бо він має такий провід, що забезпечує світле майбутнє».                   

Прес-служба ТСС А