• Головна
  • Будинку для особливих людей 1 рік!...

Будинку для особливих людей 1 рік!

23.11.2012, 13:32
16 листопада 2012 року будинок тимчасового підтриманого проживання для людей з розумовою неповносправністю «Витанія» спільноти «Лярш-Ковчег» разом із приятелями спільноти, гостями, представниками місцевої влади та спонсорами, відсвяткував першу річницю діяльності.

16 листопада 2012 року будинок тимчасового підтриманого проживання для людей з розумовою неповносправністю «Витанія» спільноти «Лярш-Ковчег» разом із приятелями спільноти, гостями, представниками місцевої влади та спонсорами, відсвяткував першу річницю діяльності.

Цей будинок відкрив свої двері рік тому - 17 листопада 2011 року і ця подія стала дуже важливою для м. Львова, адже це перший будинок підтриманого проживання для людей з неповносправністю в нашому місті. Він був відкритий як відгук на потреби членів спільноти та їх родин. Особи з особливими потребами, які займаються у майстернях чи відвідують денну програму Спільноти Ковчег, тепер мають можливість практикувати самостійне життя в будинку за підтримки асистентів. Коли в родині є важка ситуація чи батьки/ опікуни у від’їзді, чи хворі, то наші друзі (люди з розумовою неповносправністю) мають можливість жити певний час в будинку спільноти.

Впродовж минулого року в цьому будинку проживало 24 особи з розумовою неповносправністю. Цей будинок став місцем, де ми можемо почуватись вдома, де ми можемо бути разом, їсти разом, молитись разом, працювати разом, жартувати разом у спільнотовій атмосфері. Та вірність і взаємо-перетворюючий стосунок, який друзі і асистенти проживають у наших майстернях, продовжується і поглиблюється в цьому будинку щоразу, коли друг приходить, щоб провести тут довший чи коротший час.

На святкування до нас завітали: з представників влади - Василь Косів (заступник міського голови з гуманітарних питань), Катерина Садова (дружина мера міста і давня приятелька спільноти), Ігор Кобрин (заступник начальника Управління соціального захисту), Зеня Кушпета – засновник спільноти Лярш-Ковчег, керівники організацій-партнерів – Уляна Рой («Віра і світло») і Крістіна д’Оріфк Англес (центр УКУ «Емаус»), Тарас Добко проректор Українського Католицького Університету), та багато інших гостей і представників ЗМІ. Ми мали змогу розповісти і засвідчити як наш будинок жив упродовж року і поділитись мріями на майбутнє.

Цього ж дня спільноті «Ковчег» була вручена Подяка від Управління соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради за вагомий внесок у реалізацію соціальної політики міста та самовіддану працю на благо громади.

Благодійна акція «Підтримай життя будинку»:

Також, на святкуванні річниці будинку, спільнота Ковчег презентувала і розпочала проведення благодійної акції «Підтримай життя будинку». Її метою є збір коштів на функціонування та утримання будинку підтриманого проживання для осіб з розумовою неповносправністю. Під час акції кожен львів`янин та гість нашого міста зможе придбати мило ручної роботи, зроблене людьми з особливими потребами на наших майстернях. (Детальну інформацію про благодійну акцію та місце придбання мила ви зможете знайти на нашому сайті).

Довідка: Лярш (з фран. L’Arche, що в перекладі означає Ковчег) був заснований в 1964 році в с.Тролі в Франції. Жан Ваньє разом з о. Томою Філіпом запросили двох розумово неповносправних чоловіків із державного закладу, жити разом з ними. З цієї першої спільноти, яка була започаткована у Франції і мала римо-католицьке коріння, розрослося багато спільнот в різних культурних та релігійних традиціях. На сьогодні Лярш – це Міжнародна Федерація, яка об’єднує 140 спільнот в 37 країнах світу на 5 континентах.

В Лярші особи з розумовою неповносправністю та молодь-асистенти розділяють своє життя в спільноті через спільну працю, проживання, проведення дозвілля, дружбу та молитву.

«Лярш-Ковчег» у Львові – це перша спільнота Ляршу в Україні, яка офіційно стала членом Міжнародної Федерації Лярш у 2008 році. Спільнота об’єднує 5 програм (4 майстерні і одну Денну програму для осіб з глибокою неповносправністю) та будинок підтриманого проживання і налічує 100 членів (71 особу з особливими потребами, 29 асистентів та координаційну команду). Метою діяльності спільноти є: дати особам, які відчужені від суспільства, можливість бути залученими в громаду, плекати почуття власної гідності та цінності свого життя.