• Головна
  • Новини
  • Мобільна бригада Карітасу додає життя до днів невиліковно хворих людей...

Мобільна бригада Карітасу додає життя до днів невиліковно хворих людей

14.11.2012, 17:25
Мобільна бригада Карітасу додає життя до  днів  невиліковно хворих  людей - фото 1
До складу виїзної бригади входить лікар, медична сестра, соціальний працівник і духівник. Тільки в такому складі можна адекватно оцінити потреби хворої людини, скласти план медичної, соціальної допомоги та духовно –психологічної підтримки.

Карітас_1.jpgОсновною запорукою підтримки важкохворої людини є своєчасне реагування на її потреби та забезпечення максимальної якості життя до останньої хвилини. В Карітасі Івано-Франківськ УГКЦ активно продовжує свою роботу мобільна  бригада  з надання комплексної паліативної допомоги, основне завдання якої ─ своєчасно реагувати  на  запити підопічних та їх родичів.  До складу  виїзної бригади  входить  лікар, медична сестра, соціальний працівник і духівник. Тільки в такому  складі  можна  адекватно оцінити потреби хворої людини, скласти план медичної,  соціальної допомоги та духовно –психологічної підтримки.

Карітас_2.jpgПротягом останніх 2-ох тижнів  виїзною бригадою було здійснено майже 15 виїздів  до  невиліковно хворих людей. Лікар Карітасу – п. Інна  провела огляд пацієнтів проекту  «Паліативна допомога в Івано-Франківську», надала консультації з приводу полегшення болю та усунення важких симптомів захворювання. Особлива увага приділялась профілактиці вторинних захворювань. Після огляду лікар спільно з медичною сестрою та родичами звично обговорюють подальший план лікування підопічного, проводять навчання для родичів з питань домашнього догляду хворої особи.

«У своїй роботі ми переконані, що пацієнт має право знати свій діагноз і самостійно приймати рішення стосовно лікування,  а також право вирішувати, яку саме якість життя він вважає за кращу. Для нас  важливим  є урахування поглядів самого пацієнта. Тому завданням мобільної  бригади Карітасу разом з родичами розповісти підопічному про його хворобу і весь спектр медичних маніпуляцій,  процедур, які будуть проведені», ─ каже п. Інна.

У людини в останні дні життя зростає потреба в підтвердженні її значимості, любові, прощенні й примиренні з самим собою, з тими хто її оточує, в розумінні сенсу життя та смерті. На всі ці питання намагається надати  відповідь  о. Любомир – духівник місцевого Карітасу. Хворі підопічні визнають, що він для них  є опорою та підтримкою.

Також, окрім кваліфікованої медичної та духовної підтримки, підопічні Карітасу в Івано-Франківську отримують і матеріальну допомогу у вигляді  медикаментів,  продуктових наборів, засобів особистої гігієни. Саме такий комплексний підхід, підтримка та постійна увага до підопічного та його родичів вселяє   надію у завтрашній день, зберігає віру  у свої сили та загалом сприяє наповненню життя змістом та сенсом.

Діяльність  виїздної мобільної бригади Карітасу здійснюється за рахунок підтримки Карітасу єпархії Трір (Німеччина) та Карітасу архиєпархії Відня (Австрія).