• Головна
  • Літературний вечір на честь 130-ї річниці Корнія Чуковського провели у столичному храмі...

Літературний вечір на честь 130-ї річниці Корнія Чуковського провели у столичному храмі

31.03.2012, 20:30
Літературний вечір на честь 130-ї річниці Корнія Чуковського провели у столичному храмі - фото 1
Про відомі та невідомі факти з життя Корнія Івановича Чуковського йшла мова на літературному вечорі клубу «Зв’язок поколінь» при храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ у Києві.

31 березня виповнюється 130 років з дня народження улюбленого багатьма поколіннями дітей і дорослих письменника Корнія Чуковського. Мало хто з літераторів може похвалитися таким творчим довголіттям, такою народною любов'ю і визнанням, як Чуковський. Його твори йшли в народ, немов народні пісні.

Десятки чудових творів і роки невтомної праці, відданих подвижницькому, літературному служінню. Його доля була дивовижною не тільки через свою тривалість — Чуковський пережив кілька літературних епох, і в кожній з них його талант розкривав нові грані: він був критиком, дитячим поетом, перекладачем, прозаїком, літературознавцем, мемуаристом.

Корній Іванович (справжнє ім'я при народженні — Микола Васильович Корнейчуков) — людина трагічної, неординарної долі. Він довго страждав від того, що був «незаконнонародженим» — мама письменника була прислугою в будинку його батька. Більшу частину свого життя він піддавався цькуванню — радянська пропаганда чіплялася навіть до таких невинних творів як «Муха-Цокотуха».

На долю Чуковського випало чимало випробувань: він пережив смерть одинадцятирічної донечки Марії (Мури) від кісткового туберкульозу (багато віршів були написані для того, щоб розважити і розвеселити хвору дівчинку), розстріл зятя, Матвія Бронштейна, видатного фізика і талановитого літератора, загибель молодшого сина Бориса, який пішов на фронт добровольцем. Старість його була затьмарена смертю дружини, з якою він прожив більше 50-ти років, втратою старшого сина Миколи, відомого письменника, і найближчих друзів. Сам він переніс важкі хвороби: рак шкіри, інфаркти, стенокардію. Однак, став одним з небагатьох російських письменників, що дожили майже до 88 років. Він пояснював своє довголіття постійним спілкуванням з дітьми. Кожна зустріч з ними немов відроджувала його. Чуковський писав у щоденнику: «Мені здається, я ні в одну жінку не був так закоханий, як в цих яснооких дітей. У всіх відразу".

Письменник мав неабияку мужність, наприклад, у 60-ті роки ХХ сторіччя, під час жорсткої антирелігійної пропаганди, започаткував переклад Біблії для дітей. Долучив до цієї роботи колектив талановитих письменників і перекладачів, але весь наклад видання у 1968 році пішов «під ніж».

Про ці та інші відомі та невідомі факти з життя Корнія Івановича Чуковського йшла мова на літературному вечорі клубу «Зв’язок поколінь» при храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ у Києві. На зустріч зібралися ветерани Печерського району столиці та члени клубу православної прогресивної молоді храму. Крім шанування пам’яті Чуковського, присутні читали вірші (власні та улюблених авторів), слухали пісні та музику у виконанні гостей. За традицією, зібрання супроводжувалося чаюванням біля самовару у теплій родинній атмосфері.

Вечір пам'яті К.Чуковського