Мощі святого Антонія з Падуї вшанували у Львові

Мощі святого Антонія з Падуї вшанували у Львові - фото 1
Частину мощей святого Антонія Падуанського, яку постійно перевозять різними країнами світу, виставили для почитання і у Львові.

21 листопада у храмі святого Антонія віряни могли вшанувати мощі святого з Падуї від початку Літургії о 18 годині до закриття храму.

Мощі святого Антонія з Падуї вшанували у Львові

«До цього паломництва ми готувалися півроку, - розповідає отець Андрій Твердохліб, греко-католицький капелан українців міста Падуї та його околиць. – Про те, щоб ці мощі привезли в Україну, потурбувався сам святий Антоній. Ректор базиліки святого Антонія у Падуї отець Енцо Пояна щороку приймає прощу українців. У першу або другу неділю жовтня з’їжджаються всі українці з цілої північної Італії. Цьогоріч було, наприклад, півтори тисячі людей, минулого року трохи більше – майже дві тисячі. І ректор бачить, що є така велика набожність українців до святого Антонія, тому захотів привезти ці мощі і в Україну.

Мощі святого Антонія з Падуї вшанували у ЛьвовіТож за вісім днів ми подолаємо дві тисячі кілометрів. Спочатку ми прилетіли до Києва були вже у Зарваниці, Тернополі, ще у понеділок вранці – в Луцьку, а вже увечері приїхали до Львова. Ще нас чекає Закарпаття, Івано-Франківськ, Одеса, завершення паломництва буде у Патріаршому Соборі в Києві».

Мощі, які перевозять Україною, призначені саме для подорожей храмами у різних містах світу. У погрудді святого Антонія – частина м’язу Падуанського святого.

«Святий Антоній помер в середині XIII століття, - продовжує отець Андрій. – І в цій частині м’язу тіла святого, яка залишається нетлінною вже понад 700 років, ми можемо переконуватися в чуді».

Безпосередньо в базиліці святого Антонія в Падуї постійно зберігаються й інші мощі – язик та голосові зв’язки святого Антонія, які залишаються нетлінними як знаряддя Святого Духа. Адже святий Антоній славиться своїми проповідями, під час яких наверталося багато людей.

Мощі святого Антонія з Падуї вшанували у ЛьвовіВшанувати привезені мощі до храму святого Антонія віряни приїхали з різних районів Львова, а також з області: «Ми прийшли, бо святого Антонія вважаємо заступником нашої сім’ї. – говорить вірянка Галина Пайтак. - Ми завжди до нього молимося, і він нам завжди допомагає».

«Цей храм – святиня, де хрестилася моя бабця, і з покоління в покоління Антоній Падуанський є нашим святим. Тому ми часто приходимо до цієї церкви», - розповідає Марина Мороз.

Ольга прийшла вшанувати мощі святого з Падуї, адже вважає, що, доторкнувшись до частинки святого, тим самим ми наближаємося до Бога. Дівчина щотижня відвідує і Літанії до Антонія Падуанського, які відбуваються у храмі святого Антонія.

Настоятель храму отець Владислав Лізун розповідає, відколи служить у костелі святого Антонія, його тут завжди вшановували, змінювалася тільки форма молитви. Ще у 90-х роках, коли не мали мощей святого Антонія, брали їх у Катедральному Соборі. Тепер у храмі святого Антонія щовівторка під час Літургії вшановують його мощі. У своєму храмі мають частинки кісточок католицького святого.

«І ми бачимо, як люди моляться, це віра уздоровлює їх, - говорить отець Владислав, – Люди не тільки тут такі набожні до святого Антонія, а й в усьому світі. Адже часом люди є у безнадійному стані, і коли вірять в Бога, то шукають віри тільки у Бога, не в людини. І власне, ці мощі Антонія, які є найдавнішими мощами цього святого, привезли, щоб їх вшанували усі християни. І сюди прийшли не тільки римо-католики, але й греко-католики, православні і навіть невіруючі».

Мощі святого Антонія з Падуї вшанували у Львові«Мені сподобалася Служба, під час якої були виставлені мощі святого Антонія, вона була екуменічною, - говорить вірянка Юліана Лавриш. – Люди молилися і польською, і українською мовами, і Служба була двомовною. Це була та єдність, яка полягала в тому, що ми відчували себе не приналежними до якихось різних Церков, а це була одна єдина Церква». Найвідомішими чудами, які стаються за посередництвом святого Антонія – є віднайдення загублених речей та загублених людей.

«Є дуже багато доказів дії цього святого, - розповідає отець Андрій Твердохліб. – Наприклад, за той час, що ми є в Україні, вже у перший день паломництва, коли ми були в Зарваниці, сталося перше чудо, про яке засвідчив місцевий парох. Наступного дня, коли ми забирали мощі, щоб їхати до Тернополя, він розповів таку історію. Коли ми привезли мощі святого Антонія до Собору Зарваницької Богородиці, одна жінка, яка мешкала далеко від Зарваниці, не мала можливості прийти особисто, але попросила своїх друзів, щоб вони помолилися перед реліквіарієм святого Антонія за її чоловіка. Адже він вже чотири місяці, як пропав. Поїхав на заробітки до Росії і якщо раніше телефонував часто, то вже чотири місяці, як вона не чула від нього жодної звістки. Ці друзі помолилися в своєму намірі і також в намірі цієї жінки. І одразу в суботу ввечері жінка дуже схвильована зателефонувала парохові і каже: «Отче, мій чоловік сам мені зателефонував з Росії». Можна це пояснювати по-різному, але принаймні ця жінка переконана, що це чудо за заступництвом святого Антонія».

Мощі святого Антонія виставлятимуть у храмах України до 27 листопада, після чого повезуть назад до італійського міста Падуя.

Фото Данути Грещук

Ірина Кондратюк