100 років храму у Розгадові святкували виставкою рушників

100 років храму у Розгадові святкували виставкою рушників - фото 1
Приблизно 1500 людей зібралися на святкування 100-річчя церкви св. великомучениці Параскевії-П’ятниці у селі Розгадів на Зборівщині у неділю, 31 липня, — розповідає тернопільський кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

Громада села — усього 105 хат, але в гості до них з’їхалися вихідці із села з цілої Галичини, розповідає уже 21-й за числом парох Розгадова від 1911 р. о. Іван Гавдяк. У селі священик служить уже 2,5 роки. І протягом 2010-2011 рр. віряни встигли оновити свою святиню, поєднавши у ній гуцульський та козацький стилі — обшили дерев’яними гонтом і брусами стіни, замінили 36 вікон.

“Громада невелика, але на церкву з кожної особи здали по 600 гривень. Окрема подяка вихідцям із села, які теж долучилися,” — розповідає парох.

В гостях владика Василь (Семенюк)

Свою роботу бригада майстрів із Карпат встигла завершити до початку серпня і святкування ювілею храму вирішили поєднати із урочистостями з нагоди 20-ї річниці незалежності України — запросили у гості єпарха Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василя Семенюка, численних гостей, господині наготували до 100-річчя 100 галицьких «пляцків»…

Свято почалося літургією, яку супроводжував співом камерний хор Gloria із Бережан.

рушники на церкві

На стінах церкви, надворі, громада влаштувала справжню виставку старовинної і нової вишивки. Окремо демонстрували старі вишиті сорочки, весільне вбрання і вироби з дерева, роздавали книжки про вартість Служби Божої. Навіть фотовиставку організували — біля виходу з церкви можна було побачити світлини, які відображали етапи реставрації пам’ятки.

рушники на церкві

“Загалом зібралися приблизно 1500 людей, адже ми видали 1000 листівок із фотографією церкви і дуже багатьом їх не вистачило. Приїхав 21 священик, а владика Василій подякував громаді за жертовність,” — продовжує о. Іван.

Виставка рушників

З нагоди ювілею на стіну церкви прилаштували меморіальну дошку із іменами та прізвищами місцевих парохів, починаючи від 1911 р. Також при парафії створили пам’ятну рукописну книгу “Прийдешнім нащадкам” — її порожні сторінки заповнять побажаннями наступникам та інформацією про життя громади.

рушники на церкві

“Цю книгу задумали як джерело для наступних поколінь,” пояснює парох Розгадова.

Зрештою, святкування продовжили концертом у будинку культури, а молодь — ще й дискотекою з якісною українською та європейською музикою.

Концерт