Зібралася родина… Ісуса

28.06.2011, 16:41
Зібралася родина… Ісуса - фото 1

В прикарпатському селі Гошів на Ясній Горі, в монастирі отців Василіян відбувся другий всеукраїнський Національний з'їзд спільнот сім'ї Найсвятішого Серця Ісусового — релігійної спільноти, яка заохочує родини до молитви та духовного спілкування, християнського виховання дітей.

В прикарпатському селі Гошів на Ясній Горі, в монастирі отців Василіян відбувся другий всеукраїнський Національний з'їзд спільнот сім'ї Найсвятішого Серця Ісусового — релігійної спільноти, яка заохочує родини до молитви та духовного спілкування, християнського виховання дітей.

Хмари та непогода надворі, світло в душі. Довгою вервичкою прямують на Ясну гору, до монастиря та величного храму з чудотворним образом Гошівської Богородиці тисячі людей. Чоловіки, жінки, діти — великі й дружні християнські родини кількох поколінь. Усього близько чотири тисячі людей із Львівської, Тернопільської, Закарпатської, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей і міста Києва. Усі святково одягнені, у білих шаликах з емблемою спільноти — відкритим Серцем Ісуса, що пломеніє жаром любові.

«Ще 19 років тому я випадково познайомилася на дорозі з бельгійцем, чоловіком, який виявився учасником світової християнської спільноти, — розповідає національна відповідальна за сім’ю Найсвятішого Серця Ісусового в Україні Зоряна-Оксана Коцюбайло. — Я сіла у його авто та молилася на вервиці. Він, побачивши це, дуже зрадів і на прощання подарував мені молитвеник сім'ї російською мовою». Жінка ревно почала молитися. Згодом залучила до цього чоловіка Романа та трьох діток. Так починався цей християнський рух безперервної молитви, який зараз налічує в Україні понад 30 тисяч учасників. Члени спільноти утворили так звану живу вервицю і безперестанно моляться за прославу Серця Ісусового, родини, які опинилися у важких життєвих обставинах, за сиріт та обездолених.

За словами Романа Коцюбайла, є в організації певна структура. У римо-та греко-католицькій церкві. В кожній області своє так звані апостоли. Вони визначають коли яка родина має молитися дев’ятницю, укладену канадійським священиком П’єром Женроном. Світовий рух «Сім’ї Найсвятішого Серця Ісуса» складається з угруповань, які називаються «сім’ї» і складаються з 14 осіб – членів, які моляться по черзі, таким чином забезпечуючи постійну молитву. Кожний член молиться тільки дев’ять днів, через кожні чотири місяці. Молиться, де він хоче, в найзручніший для нього час. Через цю молитву люди, які можуть і не знати один одного, з’єднані духовно. Стати учасником християнської спільноти може кожен — від малої дитини до найстаршої людини. «Головне, аби у члене нашої сім’ї було бажання молитися, — продовжує пані Зоряна-Оксана. — До звичайних молитов кожна родина може додавати особисті прохання».

Проста і легка дев’ятниця настільки сильна та дієва, що трапляються різні чуда. Сходяться родини, які на межі розлучення, діти, що віддалилися від батьків та пішли манівцями, повертаються до сім’ї, народжуються діти в жінок, яким лікарі давно поставили невтішний діагноз, оздоровлюються хворі. Про це учасники спільноти говорять на з’їзді. Але головне для них—віра й молитва та єднання родин. «Велике значення для єднання християнських родин має спільне проведення вільного часу: за розмовами, за обідами й вечерями, у час відпочинку та вихідні й святкові дні, — мовить єромонах Дам'ян Кастран, ігумен гошівського монастиря Преображення Господнього, духовний наставник сім'ї Найсвятішого Серця Ісусового в Україні. — Коли діти чи внуки бачать як спільно моляться старші, вони й собі стають до розмови з Богом, а пізніше виростають добрими християнами».

Родина Ісуса

Була спільна трапеза і в Гошеві, по-християнськи веселилися та слухали духовний концерт учасники з’їзду, які повезли додому часточку любові і добра зі святого місця. Учасники спільноти збираються разом через кожні два роки. Але наступного року зробили виняток, адже цьому руху в Україні буде вже 20 років. Тому в ювілейний рік християни знову зберуть та молитимуться за родини.

Фото авторки

Сабіна РУЖИЦЬКА, Гошів