Слав’янський Великдень у Львові

У слав'янській традиції Великдень – одне з найбільших і найважливіших календарних свят.

У слав'янській традиції Великдень – одне з найбільших і найважливіших календарних свят. Якщо для християнина це день, коли воскрес Ісус, то для рідновіра Великдень - це день, коли після зими воскресає весь світ, він наче струшує залишки снігу й криги і постає перед нами знову молодим, готовим розвиватися, цвісти, буяти, родити. Слов’янський Великдень, який відбудеться на горі Баба-Рід у неділю 21 березня о 9.45год.

Оскільки рідновіри ототожнюють себе з Природою і вважають, що життя людське проходить за такими ж божественними законами: за зимою в нашому житті настає весна, омолоджується тіло, додається життєвої наснаги й віри у щасливе майбутнє, приходить, або стає сильнішим кохання, адже серце вже не мерзне - його гріє Ярило-Сонце і леліє Леля-Матінка. Тому Великдень для рідновіра - це свято переродження його власної душі, свято кохання, натхнення, надії й вічної молодості, перемоги весни над зимою.

Найважливішими обрядовими великодніми стравами є бабка, крашанки і писанки. Яйце - це символ вічного життя, маленька модель всесвіту, в жовтогарячій серцевині яйця міститься зародок нового життя, а саме яйце трохи нагадує за формою Сонце. Традиційно круглої форми повинна бути й великодня бабка. Ці святкові страви люди приносять на священний обряд, аби їх силами своїми освятили Боги на блага духовні і тілесні.

Великдень цього року львівська громада "Коло Світовида" святкуватиме 21 березня на капищі - горі Баба-Рід (парк Знесіння, вул. Старознесенська, 35-39, кінцева зупинка маршрутки №57). Буде проведено святковий обряд прославлення Рідних Богів і Предків, вшанування Лелі і Ярила. Також запрошуємо всіх охочих поводити обрядові хороводи та поспівати давні магічні веснянки.

Довідка: Львівська громада православних рідновірів "Коло Світовида" – представник Міжнародної релігійної орнагізації носіїв Віри-Віди Слав’янського Народу «Родове Вогнище Рідної Православної Віри» rodosvit.org.ua, alatyr.org.ua