• Головна
  • Різдвяна свічка в кожен дім...

Різдвяна свічка в кожен дім

28.12.2009, 11:41
Різдвяна свічка в кожен дім - фото 1

З метою підтримання старовинних сімейних православних традицій святкування Різдва Христового Православне Молодіжне Братство Почаївської чудотворної ікони Божої Матері вже п’ятий рік поспіль проводить акцію “Різдвяна свічка”, яка є частиною всесвітньої благодійної програми, що проводиться у багатьох містах.

091228_1.jpgУ вечір напередодні Різдва Христового у православних прийнято влаштовувати сімейну вечерю. Всі члени сім’ї повинні разом прикрасити дім і накрити святковий стіл з традиційними стравами. В давнину в селах, а також і в містах покривали стіл не тільки білою крохмальною скатертиною, але і соломою, в пам’ять про ті ясла, в яких перебувало новонароджене Немовля Христос.

Одними з основних різдвяних прикрас здавна були свічки: їх ставили на камінній поличці, прикрашали ними ялинку, ставили на святковий стіл. І в наш час Різдвяні свята не проходять без їхнього затишного тепла і світла.

Ввечері шостого січня вечеряти не сідали до появи першої зірки, яку чекали, поглядаючи у віконце. Цей звичай пов’язаний з Вифлиємською зіркою, що возсіяла над яслами, в яких народився Іісус Христос. Як тільки зірка з’являлась на небосхилі, сідали вечеряти “бідною” кутею. І лише повернувшись після нічної служби в церкві, накривали святковий стіл. Перед початком трапези хазяїн родини запалював лампаду біля образів, ставив воскові свічки, читав вголос молитви і тільки потім всі сідали за “багату” кутю і решту святкових страв.

З метою підтримання старовинних сімейних православних традицій святкування Різдва Христового, а також з благодійною метою Православне Молодіжне Братство Почаївської чудотворної ікони Божої Матері вже п’ятий рік поспіль проводить акцію “Різдвяна свічка”, яка є частиною всесвітньої благодійної програми, що проводиться у багатьох містах.

Братство виготовляє святкові снопи в які входить сіно, свічка, іконка Різдва Христового (головні атрибути свята), а також прикрашає свічки.

Кошти від реалізації снопів ідуть на допомогу хворим дітям та багатодітним сім’ям, які особливо потребують допомоги. Пропонуємо і Вам приєднатись до благодійної програми і внести свою лепту для допомоги потребуючим.

Юлія Яковлєва, прес-служба Львівської єпархії УПЦ